AK Parti seçimin yenilenmesi hazırlığında

Seçimlerden yedi gün sonra geldiğimiz aşamada önce YSK’nin İstanbul’da tüm oyların yeniden sayımı ile ilgili kararını bekleyeceğiz. Bu karar ret olduğu takdirde seçimin iptali yönünde başvuru sürpriz olmayacak görünüyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir hafta geçti ama İstanbul ile ilgili muamma sürüyor. CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun önde tamamladığı yarışta AK Parti önce geçersiz oyların sayılmasını istedi. Yaklaşık yedi gün süren sayımda farkın kapanmayacağı ortaya çıkınca bu kez tüm ilçelerde bütün oyların yeniden sayımı için YSK'ye başvuru yapıldı. AK Parti’nin bu talebinin reddedilmesi durumunda da seçimin iptal edilip yenilenmesi için girişimde bulunulacağı konuşuluyor.

İstanbul seçiminin sonuçlarıyla ilgili ilk resmi açıklama 1 Nisan sabahı YSK Başkanı Sadi Güven’den geldi. Sadi Güven İstanbul seçiminin kazananını söylemedi ama iki adayın oylarını paylaşarak CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun 27 bin 889 farkla seçimi önde tamamladığını teyit etmiş oldu.

Sonucun ortaya çıkmasının hemen ardından AK Parti itiraz için hazırlıklara başladı. İlk adım geçersiz oyların yeniden sayımı için atıldı. Neredeyse tüm ilçelerde geçersiz oyların yeniden sayımı, bazı ilçelerde ise tüm oyların sayımı için başvurular yapıldı.

'AK PARTİ'NİN ELİNDE ŞERH YOKTU'

CHP ve İYİ Parti’ye göre itiraz tüm partilere tanınmış anayasal bir haktı ama AK Parti’nin başvurusu gerekli şartları taşımıyordu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen’in verdiği bilgiye göre, geçersiz oyların yeniden sayılması için sandık başında yapılmış itirazların, düşülmüş şerhlerin tutanağı gerekiyordu. 2014 seçimlerinde Mansur Yavaş’la ilgili itirazların birçoğu bu tutanaklar olmadığı için reddedilmişti. Sorun da burada başladı. Seymen'in ifadesiyle AK Parti’nin elinde şerh yoktu ama “Bir gariplik olduğunu hissediyoruz” şeklinde itiraz başvuruları ilçe seçim kurulları tarafından kabul edildi ve hemen sayım süreçlerine başlandı.

YSK: SAYIM BAŞLADIYSA DURDURULMAZ

Bu gelişmeler üzerine CHP İstanbul İl Seçim Kurulu’na itiraz başvurusunda bulunarak sayımları durdurdu. AK Parti bu kararı YSK’ya taşıdı. YSK da “Sayım başladıktan sonra durdurulamaz” kararı verince oy sayım süreci devam etti.

Seymen’e göre geçersiz oyların sayım şekli gerekli belgeler olmadığı için yasaya aykırıydı ama elinde tutanak olmayan AK Parti bu durumu YSK kararıyla aşacağını bilerek bu adımları attı. Sonuç da beklendiği gibi oldu. Geçersiz oyların sandık kurullarında yapılmış itirazların tutanağı olmadan sayımı YSK kararıyla aşılmış oldu.

Bu şekilde neredeyse İstanbul’da geçersiz tüm oyların sayımı sağlandı. Ancak yapılan sayım farkı azaltsa da kapatmaya yetmedi. Böyle olunca AK Parti bu kez tüm oyların yeniden sayımı için bir adım daha attı. İstanbul’un tüm ilçeleri için ayrı ayrı yeniden sayım talebi İl Seçim Kurulu üzerinden YSK’yE gönderildi.

CHP VE İYİ PARTİ'NİN ÇAĞRISI

Bu gelişme üzerine CHP ve İYİ Parti genel merkezileri harekete geçti. YSK itirazları görüşmek için saat 11.00’de toplanacaktı. Bu toplantı öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in bir araya gelip YSK’yE ortak bir çağrı yapması kararı alındı. Bu karar doğrultusunda CHP lideri Kılıçdaroğlu, Akşener’i ziyaret etti. Baş başa gerçekleşen yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen iki lider YSK üyelerine tarihi bir sorumluluk altında bulunduklarını hatırlattı, kanuna uygun davranma, tarafsızlığı ve bağımsızlığı koruma çağrısı yaptı.

YALOVA VE AĞRI ÖRNEKLERİ

CHP ve İYİ Parti Genel Başkanlarının YSK’ya mesajı daha çok AK Parti’nin yeniden sayım talebine karşı bir çağrıydı. Ancak bu açıklamadan çok kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmuş ve yeniden sayım değil, yeniden seçimin sinyalini vermişti.

Erdoğan söz konusu açıklamasında, "Usulsüzlükler bazı değil, neredeyse bütünü usulsüz” dedi, ellerinde bilgi, belge hatta kamera tespitleri olduğunu söyledi. Erdoğan ayrıca 2014 yerel seçimlerinde seçimlerin iptal edilip yeniden yapıldığı Yalova ve Ağrı örneklerini verdi.

'AMAÇ YENİDEN SEÇİM'

Muhalefete göre, Erdoğan’ın usulsüzlüklerin olduğu yönündeki bu sözleri İstanbul seçiminin iptal edilip yeniden yapılması için açık bir sinyal içeriyor. Muhalefet temsilcileri de bu aşamadan sonra YSK’dan yeniden sayım kararı beklemiyor, çünkü amaç, "yeniden seçim" diyor.

Süreci adım adım izleyen muhalefet temsilcilerine YSK’nın yeniden sayım talebini reddetmesi durumunda nasıl bir tavır alacaklarını sorduk. Yetkililer yeniden sayımın reddedilmesinin ardından AK Parti’nin bu kez YSK’ya usulsüzlük olduğuna dair iddia ettikleri belge, bilgi ve kamera görüntüleri ile iptal başvurusu yapma hazırlığı içinde olduğunu söyledi.

2014'TEKİ İPTAL KARARI

Peki seçim nasıl yenilenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın örneğini verdiği Yalova’da, 2014 seçiminde oy kullanma ehliyeti olmayan yedi kişinin oy kullandığı tespit edilmiş bunun üzerine iptal kararı alınmıştı. Ağrı’da ise yeniden sayım sırasında oy torbalarının açılıp, hatta yırtılarak içinden oyların değiştirildiğine dair tutanaklar söz konusu oldu. Böylece seçim şaibeli ilan edilerek yeniden seçim kararı alındı. Şimdi de İstanbul için yeni usulsüzlük iddialarıyla YSK’ye yeniden seçim kararı aldırılmaya çalışılacağı ifade ediliyor.

'SENARYO 31 MART'TA YAZILDI'

CHP ve İYİ Parti de birçok yönetici “seçimlerin yenilenmesi” senaryosunun 31 Mart akşamı sonuçlar açıklandıktan sonra yazıldığı ve bu itiraz sürecinin de bu senaryonun parçası olarak işletildiği görüşünde.

Peki İstanbul seçimlerinin tam kanunsuzluk gerekçesiyle iptali yönünde bir başvuru yapılır ve yeniden seçim kararı alınırsa muhalefet ne yapacak? Muhalefet partileri her gelişen yeni duruma göre ayrı bir pozisyon alıyor. Öncelikle itiraz süreci tüm boyutlarıyla izlenecek. Ardından her duruma göre yeni değerlendirmeler yapılıp kararlar alınacak.

CHP’de bir MYK üyesi, “Tüm kısıtlamalara, engellemelere karşın bir seçim kampanyası yürüttük. Sandıkları koruduk, seçimi kazandık. İtiraz sürecinde de uyumadık, günlerce sandıkları bekledik. Daha ne yapalım? Günlerdir teyakkuzdayız. “Genel başkan bir sandalye atsın YSK önünde otursun” diye bile düşündük. Ama doğru mu olur yanlış mı olur, bunları iyi değerlendirmek gerek. Üzerimizde milyonlarca insanın sorumluluğu var” dedi.

AK PARTİ'DE ÜÇ AYRI GÖRÜŞ

Seçimlerden yedi gün sonra geldiğimiz aşamada önce YSK’nin İstanbul’da tüm oyların yeniden sayımı ile ilgili kararını bekleyeceğiz. Bu karar ret olduğu takdirde seçimin iptali yönünde başvuru sürpriz olmayacak görünüyor.

Seçim sonrası sonuçların AK Parti’de üç ayrı görüşe yol açtığı ifade edilmişti. AK Parti kulislerine yansıyan bilgiye göre, “Yenilikçiler” olarak tanımlanan bir grup, “İmamoğlu hemen tebrik edilsin. Ekonomi, dış politika gibi asıl konulara eğilelim” yaklaşımı içinde oldu. “Makuller” olarak nitelendirilen grup, “İtirazlar yapılır, olmazsa tebrik edilir. Yolumuza devam edelim” görüşündeydi. Erdoğan’a yakın bir çevre olarak tanımlanan bir grubun tavrı ise “Ne pahasına olursa olsun seçim yenilensin” şeklindeydi. Görünen o ki ilk grubun tavrı etkili olmadı. Geride diğer iki grubun tutumu kaldı.