CHP'li vekilden Erdoğan'a: Kimin kılavuzu karga?

Hatay'da yapılan barajlar ile ilgili polemik bugün de miting alanında sürdü. Erdoğan'ın sözlerine yanıt CHP'li vekillerden geldi: "Onlar baraj değil gölet."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerde dile getirdiği barajlar ile ilgili polemik sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan polemiği bugün Ankara'da düzenlenen mitingde de görüntüler eşliğinde sürdürdü. CHP'liler ise tek tek barajların durumunu açıklayarak Erdoğan'a yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın Ankara'da düzenlediği mitingde dev ekrana yansıtılan görüntüler eşliğinde yaptıkları barajları anlattı. Ekrana, Büyükkaraçay, Tahta köprü, Kurtulu soğuksu, Reyhanlı, Samandağ Çökek, Pirinçlik barajlarının görüntüleri yansıdı.

.

Aynı saatlerde CHP Hatay İl Başkanlığı’nda CHP Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, İsmet Tokdemir, Mehmet Güzel Mansur, Serkan Topal ve CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün, kameralar karşısına geçti. Hatay vekilleri, "Şimdi devletin resmi kayıtlarına göre Recep Tayyip Erdoğan’ın yalanlarını sıralayacağız." diyerek barajlarla ilgi bilgi verdi.

Resmi kaynaklardan ve Ak Partinin internet sitesinden de yararlandıklarını söyleyen Suzan Şahin, Erdoğan’ın dediği gibi 6 baraj ve 3 gölet yapılmadığı, Ak Parti hükümetleri döneminde 3 baraj, 2 gölet ve 1 baraj yükseltme çalışması yapıldığını söyledi. Şahin. ‘’Sayın Erdoğan’ın verdiği rakam yanlış. Ayrıca baraj olarak saydığı Samandağ Çökek, Kırıkhan Kurtlusoğuksu ve İskenderun Pirinççik küçük sulama projeleri kapsamında inşa edilmiştir. Yani bunlar baraj değil gölettir. Baraj ile göletin farkını bilmeyen danışmanların Erdoğan’a meydanlarda olmayan hizmeti olmuş gibi göstermesi kimin kılavuzunun karga olduğunu net bir şekilde göstermiştir.’’ dedi.

Milletvekilleri baraj ve göletlerin durumu hakkında şu bilgileri verdi:,

  •  ‘‘İskenderun Pirinçlik Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 14.06.2013 olup, öngörülen bitiş tarihi 30.10.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi ise %61’dir.  Samandağ Çökek Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 12.09.2013 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 11.04.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %55’dir.
  • Altınözü Altınkaya Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 13.06.2013 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 31.12.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %22’dir.  Hatay Merkez Ballıöz Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 08.08.2014 olup, öngörülen proje bitiş tarihi 19.11.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %21’dir.
  • Kırıkhan Kurtlusoğuksu Göleti ve Sulaması : Proje başlangıç tarihi 07.04.2014 olup, proje bitiş tarihi 09.07.2017’dir. Fiziki gerçekleşmesi %100’dür. yani yapımı tamamlanmıştır.
  • Bu göletlerin dışında proje-yer tespiti aşaması devam eden Hatay merkezde Mustafa Kemal Paşa ile Yayladağı Şakşak Göleti olmak üzere iki gölet daha bulunmaktadır.
  • Tahtaköprü Barajı Yükseltmesi (Osmaniye-Hatay) : Proje başlangıç tarihi 22.03.2017 dir. öngörülen proje bitiş tarihi 30.12.2019’dur. Fiziki gerçekleşmesi %42’dir.
  • Karaçay Barajı ve Sulama Projesi : Söz konusu barajın çalışmaları 3 etapta yapılmaktadır. Barajın ana gövde yapısı tamamlanmış olup, gövde ile dağ arasında su kaçağı bulunmaktadır. Bu nedenle su geri boşaltılmıştır. Karaçay ikmal işinde baraj içerisinde su kaçağı olduğundan önleme çalışmaları halen devam etmektedir. Ayrıca memba kısmındaki 2 adet köprü ve HES çıkışı

    regülatör yapısına başlanacaktır. Barajın içme suyu isale hattı ikmali işi %76 oranında tamamlanmıştır. İçme suyu arıtma tesisi ise su akışı ile faaliyete geçecektir. Tüm bunlara rağmen bitmemiş olan ve yapısal pekçok sorunu bulunan bu barajın açılış töreni 27.11.2017’de gerçekleştirilmiştir.

  • Reyhanlı Barajı : Söz konusu barajın çalışmalari 4 etapta yapılmaktadır. Reyhanli Barajı ikmal inşaatı adı altında 21.12.2017 tarihinde ihalesi yapılmıştır. 02.04.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır. Barajın fiziki gerçekleşme durumu ikmal inşaatı için %87, takviye tesisleri 1.kısım için %9, regülatörü ve derivasyon kanalı için %58’dir. Reyhanli Barajı sulaması 1. kısım işinde kamulaştırma çalışmaları hala devam etmektedir. Bu nedenle sulama işlemlerine geçilememiştir. Kamulaştırma işlemlerinin öngörülen bitiş tarihi ise 05.04.2020 yılı olarak belirlenmiştir. " (HABER MERKEZİ)