DSP'li Haydar Yılmaz: İki adaydan birisi 'gönül, diğeri 'derman' diyor

Ankara Büyükşehir yarışının iki sağ aday arasında geçmesine tepki göstererek CHP’den istifa ettiğini söyleyen ve DSP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Haydar Yılmaz sorularımızı yanıtladı. Afişlerinde, “Yavaş yavaş değil Haydar Haydar” sloganını kullanan Yılmaz, bunun kimseye mesaj içermediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - DSP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Haydar Yılmaz, 1999-2004 yılları arasında CHP’nin Çankaya Belediye Başkanıydı. 2004 Yerel Seçimi’nde CHP’den Çankaya’ya aday gösterilmeyince partisini eleştirdi, tartışmalar yaşandı. Bir grup partili CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ı protesto etti.

Haydar Yılmaz, 31 Mart Yerel Seçiminde yine Çankaya için CHP’ye aday adaylığı başvurusu yaptı ve ön seçim istedi. Ancak ön seçim yapılmadı ve yarışa giremedi. Yılmaz Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Cumhur İttifakı adına yarışan Mehmet Özhaseki’nin de CHP ve İYİ Parti iş birliği adına yarışan Mansur Yavaş’ın da “sağcı” olduğunu söyleyerek CHP’den istifa etti ve DSP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı oldu.

Sorularımıza yanıt veren Haydar Yılmaz, “CHP’nin oylarını böleceği” eleştirilerini reddetti ve “Mesaj vermek için aday oldum” dedi. Her fırsatta “Ülkücü” kimliğini hatırlatan Mansur Yavaş’ın karşısına “Yavaş yavaş değil Haydar Haydar” sloganıyla çıkarak Alevi seçmene göz kırptığı yorumunu da kabul etmeyen Haydar Yılmaz’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

‘İKİ SAĞ ADAYDAN RAHATSIZLIK VARDI’

CHP’den neden ayrıldınız?

CHP giderek Atatürk’ün kurmuş olduğu parti çizgisinden uzaklaştı. DSP’yi o çizgiye yakın gördüm ve ayrıldım.

CHP’den 31 Mart’ta Çankaya için de isminiz geçiyordu ancak olmadı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı fikri nasıl çktı?

Ön seçim bekliyorduk ancak olmadı. Çankaya için aday olma şansım ortadan kalktı. Ankara’da iki sağ adayın yarışını ve sol tabanda rahatsızlık olduğunu gördüğüm için aday olmamın doğru olacağını düşündüm. Zaten iki adayın birisi “Gönül” diğeri “Derman” diyor.

‘CHP, NE OLDU Kİ SAĞDAN DEVŞİRME ADAY GÖSTERDİ?’

Ben Başkentin yönetilebilmesi için akla, sanata, bilme ihtiyaç var diyorum. Ankara ve Türkiye’nin sola da ihtiyacı var. Önder Aksakal bana teklifi getirdiğinde bunları dikkate alarak değerlendirdim. Bana denk düşen bir partiden Türkiye ve Ankara’ya mesaj vermek zorundayız dedim. Her görüşe saygım var, aday olabilirler ama uygun yerlerden aday olurlar. Ankara’da CHP’nin 2014 yılına kadar kendi adayı vardı. Bunlara ne oldu ki sağdan devşirme aday gösteriyorlar?

‘MESAJ VERMEK İÇİN YOLA ÇIKTIM’

“Mesaj vermek zorunda” olduğunuzu söylediniz. Kazanma şansınızın olduğunu düşüyor musunuz, vermek istediğiniz mesaj yerine ulaştı mı?

Kazanıp, kazanmamak ayrı bir olay. Bu kadar keskinleşmiş bir noktada ve benden aylar önce çıkmış iki aday açıklanmışken iddialı olur. Ancak ben de kazanmak için yola çıktım. Ben mesaj vermek için yola çıktım ve Ankara’nın nasıl bir Ankara olması gerektiğini söylemek zorundayım. İlla ben koltuğa oturacağım diye siyaset yapılmaz. Doğruları söyleyerek de yapılır.

‘SOL ADAY OLARAK KİMSENİN OYUNU BÖLMEM’

CHP’den DSP’ye yönelik, “Oyları bölüyorlar” eleştirisi var...

Kimin oyu bölünüyor, anlamıyorum. O zaman CHP ve AK Parti dışındaki bütün partiler kapatılsın. Zaten iki sağcı aday var, oylar bölünüyorsa onlar kendi oylarını böler! Sol aday olarak ben kimsenin oyunu bölmüyorum. 1999 Yerel Seçimine benzetiyorlar. 99’da CHP’den iki aday birbirinin oylarını bölerek aday olmuştu. Bu seçimlerde sosyal demokratların adayları yok.

‘İNSANLARI KIŞKIRTIYORLAR’

İsminiz açıklandıktan sonra adaylıktan vazgeçirmeye çalışan oldu mu?

Her kesimden oldu ancak ben hayatım boyunca verdiğim kararlardan geri dönmedim. CHP kanadı da açıktan söylemiyor ama insanları kışkırtmasını çok iyi biliyor.

Afişlerinize yönelik saldırı oldu. Bunun kim yaptı?

Kimin yaptığını çok iyi bilmiyorum ancak geçtiğimiz gün Emniyet’e intikal eden olayda “4 tane Çankaya Belediyesi işçisi” diye bildirildi. Bu arkadaşların kendiliğinden afişleri keseceğine inanmıyorum. Bunları teşvik eden ve gönderen vardır. Kimin yaptırdığını bulmak Emniyet’in görevi.

‘KAFİYELİ OLDUĞU İÇİN HAYDAR HAYDAR’

Afişlerinizde “Yavaş yavaş değil Haydar Haydar” ifadesi vardı. Burada Alevilere bir mesaj mı var?

Yok. Zaten arkadaş projelerini açıklarken, “Yavaş yavaş Ankara” diyor. Bu ne demek bilmiyorum. Geçen dönemde de arkadaş “Yavaş yavaş” diyordu olmadı. Bu sefer de “Haydar Haydar” olsun diyorum. Vatandaşlar arasında ayrım yapan bir insan değilim. Hoş karşılamam. Haydar hem Alevi hem de Sünni ismi. Kafiyeli olduğu için Haydar Haydar...

Rakipleriniz birbirine yönelik çeşitli iddialarda bulunuyorlar...

Onların birbirine söylediklerine çok girmek istemiyorum. Gül gibi geçiniyorlar. Kendi işime bakıyorum ve bu kentin akla ihtiyacı var. Bu arkadaşların akıl, bilim, sanat dediğini hiç duydunuz mu?

‘İZİN ALACAĞIM YER YOK. KİM İSTERSE TARTIŞIRIM’

Mansur Yavaş ve Mehmet Özhaseki ile televizyon programında tartışmak ister miydiniz?

Benim izin alacağım bir yer yok. Tek izin alacağım yer vatandaş. Her zaman, kim istiyorsa tartışırım. Bana teklif gelirse değerlendiririm.

‘EMSALLERİ DURDURACAĞIM’

“En önemsediğim” dediğiniz projeniz hangisi ?

Önemli olan akıl, bilim, sanat ve insan odaklı projelerdir. Eski Bakan Nihat Ergün’ün kitabında yer alan bir ifade var: “Nerede imar varsa, emsal artırılıyorsa, orada yolsuzluk var” diyor. Gökdelenleri görüyorsunuz. Bakın emsal 0.50’den 2,3,4’e çıkıyor. Yani yeşil alanlar katlediliyor. Emsalleri durduracağım. Emsaller yeşil alanlardan çalınıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek dönemini nasıl görüyorsunuz?

Tek cümleyle Ankara için büyük kayıplar yaşandı. Önümüzdeki dönemler de (Gökçek dönemi) bu dönemler gibi geçmesin istediğim için aday oldum.

‘KARAYALÇIN ADAY OLSUN İSTERDİM’

Ankara’nın “son sosyal demokrat” Belediye Başkanı Murat Karayalçın ile görüştünüz mü adaylığınız açıklandıktan sonra?

Yok görüşmedim. Kendisinden fikir almak isterim. Şehirciliği bilen birisi. Ankara’da altyapı için ne yapıldıysa onun döneminde yapıldı. Murat Bey’in belediye başkan adayı olmasını isterdim. Sol bir aday olmuş olsaydı ben aday olmazdım.