Duvar Arkası: Erdoğan, 31 Mart gecesi Akşener'i arar mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meral Akşener’i neden hedef aldı?.. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olan Özhaseki ve Yavaş, bir canlı yayında kapışırsa kazanan kim olur?.. MHP'den SAADET için 'sohbetler' de yeni kısaltma... Bahçeli'nin sahalara dönüşü: Cumhur İttifakı'nda istenen 'sinerjiyi' sağlayabilecek mi?

Google Haberlere Abone ol

ERDOĞAN 31 MART GECESİ AKŞENER'İ ARAR MI?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran Seçimleri boyunca adını ağzına almadığı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i neden hedef aldı?

Erdoğan dün Elazığ mitinginde, açtığı davayı hatırlatarak Akşener’i şu sözlerle tehdit etti, “Benim vatandaşıma eğlence olsun diye terörist denmez, bunun adı hadsizliktir. Hanımefendinin kaçacak deliği de yok çünkü o milletvekili de değil. Onunla hemen hesaplaşacağız. Onun hesabı ağır olacak. Bak birileri cezaevlerinde süre dolduruyor, aynı sen de düşebilirsin”. Akşener, Erdoğan’a Twitter hesabından jet hızıyla yanıt verdi, “Haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır. Hak söze uydum diye, tehdit mi ediyorsun @RT_Erdogan ? Ben 28 Şubat’ın tanklı-tüfekli paşalarından korkmamıșım da zamanında onlardan korkanlardan șimdi niye korkayım? Hodri meydan!”... Ardından İYİ Parti’nin Başkanlık Divanı, il başkanları ve milletvekilleri şu açıklamayı yaptı, “Birimiz hepimiz, hepimiz Meral Akşener’iz... Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’i, Cumhurbaşkanlığı gücü ve imkânlarının ardına sığınarak tehdit etmek, kimsenin haddi değildir.”

Siyasi mühendislik hesaplarıyla bilinen Erdoğan’ın, bu kadar sert yüklendiğinde bunun Meral Akşener’e artı yazacağını düşünmemesi mümkün mü? Bu sorunun yanıtını vermeden önce bir süredir İYİ Parti kulislerinde dolaşan şu bilgiyi paylaşalım: İYİ Parti’nin önemli isimlerinin birbirlerine, “Cumhurbaşkanı Erdoğan 31 Mart gecesi Genel Başkan Akşener’i arar ve birlikte yürümeye var mısın derse ne cevap vermeliyiz?” sorusunu sordukları iddia ediliyor. Bu iddianın arkasında yatan ise AK Parti’nin 31 Mart Yerel Seçiminin ardından MHP ile bağını koparma ihtimali...

İYİ Parti’de pek çok hesaplaşmanın 31 Mart sonrasına bırakıldığı düşünülürse bu iddianın önemi daha net anlaşılacaktır.

ÖZHASEKİ VE YAVAŞ, TV EKRANINDA KAPIŞIRSA KİM KAZANIR?

AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, Gazete Duvar’a verdiği söyleşide, ‘Tayyip Bey izin verirse Mansur Yavaş ile televizyonda tartışmak isterim’ demişti. Özhaseki’nin bu sözlerini CHP’liler çok sert eleştirirken CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş daha temkinli konuştu: “Bu varsayım bir gerçekleşsin cevabımızı ona göre veririz. Önce duyalım, -izin alırsa diyorsunuz, ben gitsin izin alsın demem- biz izin falan almadan çıkarız”...

Bu tartışmaya dair Ankara kulislerinde yanıt aranan sorulara ve verilen cevaplara bir bakalım:

Özhaseki neden Yavaş’la ekrana çıkmak istediğini söyledi?

- Çünkü günlerdir, Ankara için yapılan anketlerde Mansur Yavaş’ın önde olduğu yazılıyor. Özhaseki aradaki farkı kapatmak için rakibini seçmenin gözü önünde tabiri caizse ezmek istiyor. Bunun için de onu kendi minderine çıkarmaya çalışıyor.

İkili bir canlı yayında kapışırsa kazanan kim olur?

- Büyük çoğunluk, “tecrübesi, hatipliği ve iktidarın tüm imkânlarını seferber ettiği projeleriyle” Özhaseki’nin bu kapışmanın galibi olacağını söylüyor.

Mansur Yavaş neden gazetecilerin Özhaseki’nin açıklamasını hatırlattığı o soruya bu kadar yuvarlak bir yanıt verdi?

- Yavaş’ın başından beri izlediği strateji: rakibiyle polemiğe girmemek, kavgacı bir üslup kullanmamak. Çünkü oy almayı hedeflediği kitle içinde siyasi iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle partilerine kızgın AK Parti’li ve MHP’li seçmenler de var.

Cumhurbaşkanı, Özhaseki’ye Yavaş ile ekrana çıkmasını söylerse ve Özhaseki Yavaş’a "hodri meydan" derse Yavaş’ın cevabı ne olur?

- Yavaş’ın, kendisi lehine olduğunu her fırsatta açıkladığı, hatta makasın git gide daha da açıldığını söylediği anket sonuçlarından bu kadar memnunken bu durumu tehlikeye atmayacağı ifade ediliyor.

Anketlerde Yavaş’ın önde olmasını AK Partililer nasıl yorumluyor?

- Cumhur İttifakı’na bir takım gerekçelerle tepkili olan AK Parti’li ve MHP’li seçmen şu anki anketlerde “Oyum Yavaş’a” dese de seçim günü oy pusulasında Yavaş’ın üzerindeki CHP amblemini görünce ona oy vermekten vazgeçecek diyorlar.

MHP'DEN SAADET KISALTMASI: SAP

Siyasi partiler kurulurken tüzüklerinde partinin tam adının yanı sıra kullanacakları kısaltmaya da yer verir, böylece o kullanımı bir anlamda resmileştirmiş olurlar. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tüzüğünde AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi'nin tüzüğünde CHP, İYİ Parti'nin tüzüğünde İYİ Parti kısaltması bunlara örnek. Ama bu kısaltmalar da siyaset sahnesindeki tartışmalara konu olmaktan kurtulamıyor. Uzun yıllardır süren AK Parti-AKP tartışmasına son aylarda İYİ Parti'ye 'İP' denilmesi eklendi. İYİ Parti'ye 'İP' ifadesi kullanmak daha çok MHP'nin tercihi ama birçok AK Partili de bu ifadeyi sevmiş görünüyor, konuşmalarda sıklıkla İP sözü geçiyor. Kısaltmalar üzerinde değişiklikler yapılan siyasete 16 Nisan Anayasa referandumundan bu yana aldığı tutum, verdiği kararlarla dikkat çeken Saadet Partisi de eklendi. İktidar blokunda özellikle MHP kulislerinde kulağımıza tüzüğündeki kısaltması SAADET olan Saadet Partisi için "SAP" denildiğini duyar olduk. Yazılı açıklamalarında İYİ Parti için 'İP' diyen MHP bakalım sohbetlerde kullandığı SAP'ı yazılı açıklamalara taşıyacak mı?

BAHÇELİ SAHALARA DÖNÜYOR!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 31 Mart yerel seçim kampanyası kapsamında katılacağı miting ve toplantıların programı ortaya çıktı. 10 Mart'ta Söğüt'te ilk mitingini yapacak olan Bahçeli sadece bir haftada 10 ilde 10 miting düzenleyecek, ayrıca seçim ofisi açılışı, televizyon yayını gibi çeşitli programlara katılacak. Bahçeli'nin henüz açıklanmayan son 10 günlük programının da benzer bir yoğunluk taşıması bekleniyor.

AK Parti ile MHP'nin, Cumhur İttifakı olarak birlikte girdikleri 24 Haziran'daki ilk seçimlerde 5 ilde, kapalı salonlarda bölge istişare toplantısı yapan, Samsun, Adana ve Ankara olmak üzere sadece 3 ilde miting düzenleyen Bahçeli'nin 31 Mart programının yoğunluğu şaşırttı. Parti kaynakları Söğüt mitingi ile başlayacak kampanya kapsamında 20 gün durmadan meydanlarda olacaklarını söyledi. Bir parti yöneticisi alınan kararla ilgili, "Madem ittifaktayız çalışmak lazım. AK Parti her gün bir yerde. Cumhurbaşkanı günde 2 miting yapıyor. Bizim bir eksiğimiz yok. İllerde arkadaşlarımız yoğun çalışma içinde. Ama biz de genel merkez olarak daha yoğun kampanya içinde yer alacağız" dedi.

Kampanya kapsamında 3 de ortak miting yapılacak 17 Mart'ta İzmir'de yapılacak ilk ortak mitingin ardından Ankara'daki ortak mitingin 23 Mart'ta, İstanbul mitinginin ise 24 Mart'ta yapılması planlanıyor.

MHP yönetimi böyle diyor ama kulislerde Cumhur İttifakında istenen konsodilasyonun sağlanamadığı, sinerji oluşturulamadığı, Bahçeli'nin sahaya çıkışının biraz da bununla ilgili olduğu konuşuluyor.