Duvar Arkası: 'Yeni parti' için duyduklarınızın hangileri doğru?

Çok konuşulan 'yeni parti'yi içerisinde yer alanlar anlattı: Duyduklarınızın ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış? Yerel seçimlerde adı partisinin önüne geçecek adaylar... Mustafa Şentop daha TBMM başkanı olmadan İYİ Parti'ye hangi sözü verdi? Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

'YENİ PARTİ' İÇİN ÇALIŞANLAR NE DİYOR?

Geçtiğimiz haftanın ana gündem maddelerinden biri eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve uzun yıllar ekonominin dümeninde bulunmuş eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan gibi artık AK Parti ile arasına mesafe koyduğu sır olmayan isimlerin “yeni parti” için kolları sıvadığı haberleri oldu. Bir tarafta Abdullah Gül-Ali Babacan ikilisinin, diğer tarafta Ahmet Davutoğlu'nun parti kuracağı söyleniyor. Önce “iki parti kurulacak” diye başlayan iddialar daha sonra “tek parti için çalışma yapılıyor” iddialarına dönüştü. Peki işin aslı ne? Biri cumhurbaşkanı diğeri başbakan bir diğeri ise başbakan yardımcısı olarak görev yapmış bu üç ismin yakın çalışma arkadaşlarıyla konuştuk. Haberlere konu olan iki grubun anlattıklarını kendi ağızlarından madde madde sıralayalım:

  • Bizim rahatsızlığımız sır değil. Bir süredir bizlere parti kurmamız için çeşitli kesimlerden, kişilerden telkinler, baskılar geldiği ortada. Bunun için sosyal medya hesaplarımızın altındaki yorumlara bakmanız yeterli.
  • Gül-Davutoğlu-Babacan isimlerinin zaman zaman bir araya geldiği doğru ancak birlikte hareket ettikleri iddiası yanlış.
  • Ahmet Davutoğlu yenibirparti.org sitesinden medya aracılığıyla haberdar oldu. Bu siteyle ilişkisi yoktur. Biz de baktık ve gördük ki bu adres 2018 yılında alınmış.
  • Davutoğlu'nun hangi noktada olduğunu merak edenlerin, 16 Nisan Referandumu için Konya'da düzenlenen "Evet" mitingindeki konuşmasına bakmaları yeterlidir. Hoca orada konuşmasını "evet" demeden bitirmiştir.
  • 31 Mart yerel seçimine bu kadar kısa zaman kala bu üç ismin yeni parti/partiler kuracağı iddiası AK Parti tarafından kullanılmaktadır.
  • Dış düşmanlarla yetinmeyen AK Parti, olası bir başarısızlığı "iç düşmanlara" fatura etmek için bu dedikodunun dolaşıma girmesinden memnuniyet duymaktadır.
  • Bir parti kurulacak veya kurulmayacak demek için henüz erken. Herkes 31 Mart seçiminin sonucunu beklemek zorunda olduğunu biliyor.

ADI PARTİSİNİN ÖNÜNE GEÇEN ADAYLAR

31 Mart Yerel Seçimleri bir ilke sahne olacak. İlk kez yerel seçimlerde ittifaklar yarışacak. AK Parti-MHP ile CHP-İYİ Parti seçim işbirliğinin damga vuracağı, Türkiye’nin 50’den fazla ilinde iki ittifakın adaylarının yarışacağı seçimde bir de bu ittifakların dışında ama adları partilerinin önüne geçmiş adaylar yer alacak.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ilk olarak adı CHP-İYİ Parti, daha sonra İYİ Parti adayı olarak geçen en son Saadet Partisi’nden aday olan eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de onlardan biri. Uzun süre Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı bağımsız aday olarak geçen en son Saadet Partisi’nden aday olmasına karşın CHP’den HDP’ye iktidar bloku dışındaki birçok partinin destekleyeceğini açıkladığı eski AK Parti Milletvekili Sabahattin Cevheri de adı partisinin önüne geçen adaylardan. Uzun yıllar CHP’de siyaset yapan, bir dönem HDP milletvekilliğinin ardından DSP’den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Celal Doğan’ın da diğer siyasi partilerin seçmenini birleştirebileceği konuşuluyor.

Saadet Partisi Adıyaman Belediye Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, DSP Şişli Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül ile Demokrat Parti Muğla Belediye Başkan adayı Mustafa Kocadon’u yine adı partisinin önüne geçen adaylar olarak sıralamak mümkün. Seçim sonuçları ittifakların yarışı kadar bu adayların alacağı oylar açısından da ilgiyle izlenecek.

ÖZEL KALEMİN ODASI AKŞENER’İN ODASINDAN BÜYÜK!

Yeni Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un seçim öncesi siyasi parti gruplarına yaptığı destek ziyareti Meclis’in yer sorununu bir kez daha gündeme getirdi. 24 Haziran seçimlerinden sonra Meclis’e 5. siyasi parti olarak giren İYİ Parti için komisyon odalarından bozularak oluşturulan grup yönetimini ilk kez ziyaret eden Mustafa Şentop odaların küçüklüğünü fark etti. İYİ Parti Grup Başkanı Orhan Çakırlar’ın odasında ağırlanan Şentop’un ziyaretinde odanın küçüklüğü gündeme gelince İYİ Partililer, “Bir de genel Başkanımız Meral Akşener’in odasını görün. Diğer partilerin genel başkanları ve grup başkanvekillerinin özel kalemlerinin kullandığı odalardan daha küçük” diyerek Şentop’a Akşener’in odasını gösterdiler. Edinilen bilgiye göre Şentop bu duruma hak verdi ve daha seçilmeden İYİ Partililere, “Bunun için çalışma yapacağız” sözü verdi.

Etiketler HDP CHP DSP