GREVIO raporunun akıbeti Meclis gündeminde

GREVIO’ya ait raporun Türkçe’ye çevrilmediği ortaya çıktı. Raporla ilgili soru önergesi verildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasına dair raporun 15 Ekim 2018’de yayınlanmasına rağmen neden resmi olarak çevrilip yayınlanmadığını sordu.

Karaca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

RAPORUN ÇEVRİLİP VEKİLLERE DAĞITILMASI GEREKİYORDU

Önergede Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi'nin imzalanmasından sonra uygulanmasını izlemek üzere 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu-GREVİO' oluşturulduğunu belirten Karaca, "2018 yılında, GREVİO Türkiye’ye dönük tüm incelemelerini tamamlayıp geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak ülkemize göndermiştir. Raporun resmi olarak çevrilip tüm milletvekillerine, kamu kurum ve kuruluşlarına, izlemeyle yükümlü sivil toplum örgütlerine de gönderilmesi gerekirken, henüz raporun yayımlanması da ilgililere ulaştırılması da Bakanlık tarafından gerçekleştirilmemiştir. Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu - GREVIO’ya ait rapor 15 Ekim 2018’de yayınlandığı halde Türkçesi aradan geçen zamana rağmen hala resmi olarak yayımlanmamıştır" ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK’A GREVIO SORULARI

İstanbul Sözleşmesi kapsamında Türkiye’ye önerilen tavsiyelerin ilgili kamu kuruluşlarınca hayata geçirilebilmesi, kamuoyunda değerlendirilebilmesi için bir an önce aslına uygun bir şekilde Türkçe’ye çevrilmesi ve paylaşılması gerektiğini belirten Karaca raporla ilgili olarak şu sorulara yanıt istedi:

-Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu- GREVİO’nun 15 Ekim 2018 tarihli raporu Türkçeye çevrilmiş midir?

-Raporu milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ve İstanbul Sözleşmesinden doğan yükümlülükleri izleyen sivil toplum kuruluşlarına ne zaman göndermeyi düşünüyorsunuz?

-GREVİO Raporu’nda Türkiye’ye önerilen hangi tavsiyeler yer almaktadır?

-GREVIO raporunda yer alan tavsiyelerin hayata geçirilmesi noktasında, bağımsız kadın örgütlerinin katılımı ve katkısı sağlanacak mıdır?

-Rapordaki Türkiye için öneriler göz önünde bulundurularak mevcut Eylem Planı’nda revize gerçekleştirmeyi ve eylem takvimine uymayı planlıyor musunuz?

-Türkiye, GREVIO Komitesi için aday belirlerken, kadın örgütlerinin tavsiye ve talepleri dikkate alınacak mıdır?

-Türkiye’ye tavsiyeler içeren raporla ilgili Bakanlığınız bünyesinde çalışma grubu oluşturulmuş, kamuoyuyla paylaşılmayan adımlar atılmış mıdır?

-Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi yönünde Bakanlığınız tarafından kamu kurumlarına bir genelge göndermeyi planlıyor musunuz?

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme özelliği taşıyor. 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, TBMM tarafından 14 Mart 2012'de kabul edildi, böylece Türkiye sözleşmeyi ilk onaylayan ülke oldu. Sözleşme 45 ülke tarafından imzalandı, 27 ülke tarafından onaylandı. (DUVAR)