Bahçeli'nin sözlerine ilk değerlendirme: MHP'nin üzerinden büyük bir yük kalktı!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin AK Parti ile ittifak beklentilerinin kalmadığı açıklaması siyaset gündemini alt üst etti. Gazete Duvar yazarları Bahçeli'nin açıklamasına ilişkin ilk izlenimlerini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin bugün yapılan grup toplantısında 'hiçbir ittifak beklentimiz kalmadı' diyerek yerel seçimlere parti olarak gireceklerini açıkladı. Şimdi gözler AK Parti'ye çevrilirken, Gazete Duvar politika yazarları Bahçeli'nin açıklamalarına ilişkin ilk izlenim ve değerlendirmelerini paylaştı. Dinçer Demirkent, Özlem Akarsu Çelik ve Nergis Demirkaya'nın değerlendirmeleri şöyle:

'MEMNUNİYETLERİ YÜZLERİNDEN OKUNUYORDU'

Nergis Demirkaya: MHP grubunda Devlet Bahçeli'yi canlı izledik. İlk izlenim olarak şunu söyleyebiliriz: MHP'nin üzerinden büyük bir yük kalktı! Grupta genel başkanı izleyen partililerin memnuniyetleri ve heyecanları yüzlerinden okunuyordu.

'BAHÇELİ, MHP'NİN AK PARTİ'NİN ALTERNATİFİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR'

Özlem Akarsu Çelik: Seçim sonuçlarıyla ulus devletin tartışmalı hale geldiği 7 Haziran 2015 seçimlerinden bu yana derin bir toplum mühendisliği hesabıyla yükseltilen milliyetçilik, MHP’yi siyasetin kilit partisi konumuna taşıdı. Uzun bir süredir siyaseti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dizayn ettiği öne sürülüyordu ki, son yaşanan kritik gelişmelerde hep Bahçeli’nin imzasının bulunması bu iddiada haklılık payı olduğunu gösteriyor. Bahçeli, Türkiye’yi 24 Haziran’da seçime götüren erken seçim çağrısı başta olmak üzere siyaseti belirleyen birçok önemli hamle yaptı bugüne kadar. Bundan sonrasına dair kritik soru şu: Cumhur İttifakı tamamen sona mı erdi? AK Parti ve MHP yöneticileri bu ittifakın sosyolojik alt tabanı olduğunu anlatıyorlar aylardır. Bahçeli’nin partisini yerel seçime ittifaksız sokma kararını, Cumhur İttifakı’nın tamamen bittiği şeklinde yorumlamak için henüz çok erken. AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı, af tartışması veya Danıştay’ın okullarda tekrar okutulması yönünde karar verdiği “Andımız” tartışması ile kopmaz. İki parti de Mart 2019’daki yerel seçim öncesi seçmeninin oyunu kendisinin alternatifi de olan ortağına kaptırmamanın hesabını yapıyor. Türkiye’de siyasetin bugün geldiği noktada AK Parti’nin alternatifi MHP’dir. Bunu en iyi gören kişi de bizzat Bahçeli. Bugünkü çıkışını da böyle okumak gerekiyor.

Bahçeli: Yerel seçimde hiçbir ittifak beklentimiz kalmamıştırBahçeli: Yerel seçimde hiçbir ittifak beklentimiz kalmamıştır

'BAHÇELİ'NİN GÜCÜ BAŞKA YERDE ARANMALI'

Dinçer Demirkent: Türkiye tuhaf yönleri olan bir ülke idi. Kısa denemeyecek bir dönemden beri gerçeklik ile bağlarımız tamamıyla kopma noktasına getirildi. Son örneği Kaşıkçı cinayeti. Öncesi sonrası, parti grubundaki az sonrası... Bahçeli yirmi yıla yakın bir zamandır kritik anlarda ki 'kritik' sözcüğü burada hem ağır bir durumu hem krizi hem de eleştiriyi kapsayacak şekilde kullanmıyorum, ülke siyasetinin gidişatını belirleyen bir etkide bulunma kapasitesi gösterdi. Bu da tuhaf bir durum. Çünkü ne kitle tabanı ne de kadro yapısı itibariyle bu kapasiteye sahip olmadığını biliyoruz. Bu durumda Bahçeli'nin bu kararlarının kaynağını ve etki gücünü kendi kapasitesini aşan bir yerde aramak gerekiyor. Andımız tartışmasının hukuki bir tartışma olmadığını, AKP MHP ilişkilerine ilişkin bir tartışmanın başlaması için bir araç olduğunu zaten düşünüyordum. Bugün bu durum açıklık kazandı, sanırım yakın zamanda Türkiye siyaseti yeni bir hızlanma sürecine girecek. Erken genel seçim ve parlamenter sistem tartışmaları da buna dahil olabilir. Fakat dikkatli olmak gerek. İçinde yaşadığımız tuhaflıkların sebebi kurumsal yapıların ve kurulların yıkılmış olmasıdır. Türkiye'de Bahçeli'nin edindiği bu tuhaf kapasitenin ortadan kaldırılması için demokratik kurumların yeniden tesisine ihtiyaç var. (HABER MERKEZİ)

Bahçeli başlattığı gibi bitirdiBahçeli başlattığı gibi bitirdi

Cumhurbaşkanı: Yozgatlı olduğuna bakmayın Bekir Bey Kürt'türCumhurbaşkanı: Yozgatlı olduğuna bakmayın Bekir Bey Kürt'tür

Etiketler MHP Türkiye Bahçeli