'Muhtarların alınması AKP'nin seçim kampanyası mı?'

Erdoğan'ın muhtarlara yönelik operasyon yapılacağı sinyalini veren konuşmasından iki gün sonra İçişleri Bakanlığı 259 muhtarı görevden aldı. HDP Milletvekili Danış Beştaş bu görevden almaların yerel seçimle ilgisini sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 Ekim 2018 günü Kayseri’de muhtarlara yönelik bir operasyon yapılacağının sinyalini verdi. İki gün sonra bugün İçişleri Bakanlığı 259 muhtarı görevden aldığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı’nın bu tasarrufu üzerine HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş soru önergesi verdi. Danış Beştaş, Erdoğan’ın muhtarları hedef alan konuşmasına değinerek benzer uygulamanın korucular için de yapıldığını hatırlattı. Bakanlık 635 korucuyu 12 Ekim 2018’de görevden almıştı.

DANIŞ BEŞTAŞ'TAN 17 SORU

Danış Beştaş konuyla ilgili İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi ve toplam 17 soru sordu.

Soru önergesinde muhtarlıklara kayyum atanmasının gündemde olup olmadığı, yaklaşan yerel seçimlere yönelik bir operasyon olup olmadığı, hedefte olan isimlerin Erdoğan’ın yapageldiği muhtarlar toplantılarına katılmayan muhtarlar olup olmadığı gibi kritik sorular bulunuyor.

Danış Beştaş  “seçmen iradesinin gasp” edildiğini belirterek yerel seçimlere yönelik şu soruları sordu:

259 muhtarın görevden alınması hükümetinizin yerel seçim kampanyası kapsamında mıdır?

Yerel seçimlerin yaklaştığı bir dönemde bu görevden almalar gerçekleşecek olan seçimleri etkilemeyecek mi?

Yerel yönetimler kapsamında önce belediye başkanlarına ardından da muhtarlara yönelik bu uygulama ve merkezi olarak görevden almalar idari sistemin değiştiği anlamına mı geliyor? Bu uygulama Anayasa’ya aykırı değil mi? (Kaynak: Bianet)