CHP’li Torun: İstanbul’u kazanacak adayı tespit edeceğiz

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin İstanbul’a aday gösterilme olasılığı ile ilgili, “Muharrem İnce’nin adaylığı konusunda kendisinin bir talebi var mı bilemem. Basın üzerinden bir TV programı ile buna karar vermeyiz. Adaylık teklifi götürülür mü o da yetkili kurulların bileceği iş. Ama biz İstanbul’u kazanmak için, o ili kazanacak adayın tespitini yapacağız ve İstanbul’u kazanacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP yerel seçimler için düğmeye bastı. Cuma günü yapılacak Parti Meclisi toplantısında yerel yönetim strateji belgesine son şekli verilecek, ardından aday belirleme sürecine geçilecek. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediye başkan adayı tespitinde en objektif, en doğru kararı vermek için aralarında temayül yoklamasının olduğu bir çok yöntemi bir arada uygulayacaklarını, adayların büyük kısmının ekim ayı ortasından itibaren belirlenip ilan edileceğini söyledi.

CHP’nin İstanbul için göstereceği aday merak konusu. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin katıldığı bir televizyon programında İstanbul için, “25 yıllık saltanatı yıkacak bir kişi cumhurbaşkanlığını da alır" demişti. Seyit Torun, İnce’nin "İstanbul adaylığına yeşil ışık" olarak yorumlanan bu sözleri içinse, “Muharrem İnce’nin adaylığı konusunda kendisinin bir talebi var mı bilemem. Basın üzerinden bir TV programı ile buna karar vermeyiz. Kaldı ki adaylık teklifi götürülür mü götürülmez mi o da yetkili kurulların bileceği iş. Ama biz İstanbul’u kazanmak için, o ili kazanacak adayın tespitini yapacağız ve İstanbul’u kazanacağız” dedi.

Torun’un yerel seçimlerle ilgili değerlendirmeleri şöyle oldu:

GÜNÜ KURTARMIYORUZ, YARINI KURMAYA ÇALIŞIYORUZ: Türkiye tek adam yönetiminin altında ekonomi, eğitim, dış politika gibi her alanda ciddi olumsuzluk yaşıyor. Bizim demokrasiyi yerelden güçlendirmemiz lazım. Bu yerel seçim genel seçim iradesinin de, Türkiye’nin sorunlarının da tartışıldığı bir seçim olacak. İkincisi AKP’nin ötekileştiren, kutuplaştıran anlayışının dışında kentlerde artık bir arada yaşama iradesini ortaya koyan bir anlayışımız olacak. Birlikte üreten, sorgulayan, birlikte karar veren bir anlayışı ortaya koyacağız. Üçüncü ayak ise sokağımızda, kentimizde, ülkemizde huzur ihtiyacı var. Huzurun ekonomik, sosyolojik, sosyal yönü var. Bu alanlarda her hanenin huzurlu ve kentlerin huzurlu olduğu bir süreci başlatmak zorundayız. Biz yerel seçimlerde ülkemizin sadece bugünü değil yarınını da tesis etmeye çalışıyoruz. Günü kurtarmaya çalışmıyoruz. Yarını kurmaya çalışıyoruz.

ADAYLAR ŞEFFAF VE OBJEKTİF KRİTERLERE GÖRE BELİRLENECEK: Aday belirleme süreci şeffaf ve son derece objektif kriterlere göre olacak. Anketler yapılacak, örgütün görüşü olacak. Saha taraması yapılacak. Adaylara mülakatlar olacak. Sonuçta adaylar sadece seçimi kazanacak değil, aynı zamanda o kentin sorunlarını da çözecek, o kentin farklı kimliklerini kucaklayacak, farklı bölgelerine eşit hizmet götürecek bir anlayışta olacak.

TEMAYÜL YOKLAMASI DA YAPILABİLİR: Tek bir yöntemle aday tespit etmeyeceğiz. Ön seçim kusursuzdur, en doğru adayı tespit edersiniz gibi bir durum yok. Ön seçim olduğunda mutlaka öncesinde anketler de olacak, belli değerlendirmeler de olacak. Belki ön seçim yerine temayül yoklaması olacak. Temayül yoklaması ile birlikte onu destekleyecek anketler olabilir. Örgütün görüşü olabilir.

Seyit Torun

ADAYLAR EKİM AYI ORTASINDA AÇIKLANMAYA BAŞLANACAK: Adayları ekim 15, kasım başı gibi önemli ölçüde belirlemiş, ilan etmiş olacağız. Adaylığı konusunda tartışma olmayan, bölgesinde sevilen sayılanları önce açıklayacağız. (Kesinleşen aday var mı?) Kesinleşen vardır tabii. Belediyesinde başarılı, görevini, oyunu artırarak devam ettiren belediye başkanlarımızı tekrar göstereceğiz.

BASIN ÜZERİNDEN İNCE’NİN ADAYLIĞINA KARAR VERMEYİZ: Muharrem İnce’nin adaylığı konusunda kendisinin bir talebi var mıdır, yok mudur bilemem. Basın üzerinden bir TV programı ile buna karar vermeyiz. Kaldı ki adaylık teklifi götürülür mü, götürülmez mi o da yetkili kurulların bileceği iş. Ama biz İstanbul’u kazanmak için, İstanbul’u kazanacak adayın tespitini yapacağız ve İstanbul’u kazanacağız.

PM’DE STRATEJİ BELGESİ ELE ALINACAK: Parti Meclisi’nde yerel seçim strateji belgesine üyelerimizin katkısını isteyeceğiz. Değerlendirmelerini ve önerilerini alacağız. Hangi il ve ilçede ne olacak, o biraz daha süreç gerektiriyor. Belki bazı yerlerde hiç aday olmayacak biz adaylık teklifi götüreceğiz.

'TABANDA İTTİFAK' DİYORUZ: (CHP’nin yerel seçimde ittifak yok açıklamaları üzerine) İttifak yok, demiyoruz. “İttifak var, ama tabanda” diyoruz. Bir diyalog süreci tabii ki olur. Yasal ittifak şansı da yok. Her seçim bölgesinde, her yerde mutlaka aday çıkarma iradesinde olacağız.

SEÇİMİ KAZANMA KAYGILARI VAR: AKP-MHP 24 Haziran resmi ittifakını şimdi yerel seçim için konuşuyor. Bir yasal zemini yok ama prensipte olur. Benim iddiam şudur. Bu bir siyasi söylem değil. Demek ki seçimi kazanma adına kaygıları var, şimdi arayış içindeler. MHP geçmişte aldığı belediyeyi ittifakla mı aldı. AKP ittifakla mı aldı?

YEREL SEÇİM-GENEL SEÇİM AYNI DEĞİL: (İttifak olursa CHP 9 belediyeyi kaybeder iddiası) Bu yorumlar yanlış. Bana 24 Haziran seçim sonuçlarına göre bazı illerde sıkıntı var, ne düşünüyorsunuz denilince, “24 Haziran’ı baz alırsanız doğrudur ama 24 Haziran sonuçları belirleyici değildir” dedim. Bu elma ile armudu kıyaslamak gibi olur. Sonuçta yerel seçim ile genel seçimdeki seçmenin davranışları aynı değildir. Bununla bir yere varamazsınız. 2011’den bu yana yerel, genel, referandum, cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine bir analiz yapar buradan bir sonuç çıkarırsınız belki ama tek bir seçim sonucuyla yargıya varmanız doğru olmaz hatalı olur.

Etiketler istanbul CHP aday