'CHP'de kurultayın toplanmama ihtimali: Trilyonda bir!'

CHP’de olağanüstü kurultay çağrısı üzerine başlayan imza toplama sürecinde 2 gün geride kaldı. Muhalifler imza sayısının 466’yı bulduğunu açıklarken gerekli 625 imzanın toplanmama ihtimali için 'trilyonda bir' yorumu yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’de 24 Haziran seçimlerinin ardından başlayan değişim tartışması resmen kurultay için imza toplama sürecine dönüştü. İlk 2 günde toplanan imza sayısıyla ilgili çelişkili açıklamalar gelse de muhaliflere göre gerekli imzanın toplanmama ihtimali trilyonda bir.

CHP’de muhaliflerin kurultay çağrısı 16 Temmuz Pazartesi günü “Değişim ve Umut Kurultayı” adı verilen bildirgenin kamuoyuna duyurulmasıyla başladı. Kurultay çağrı heyetinin açıklamalarına göre, ilk gün 353 delege olağanüstü kurultay için imza verdi. Bu sayı ikinci günün sonunda 466’ya yükseldi.

GENEL MERKEZE 120-140 İMZA BİLGİSİ

Genel merkeze göre ise toplanan imza sayısı gerçekliği yansıtmıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan imza toplama sürecinin ikinci gününde yaptığı açıklamada, “İmza toplamak doğal, muhalefet etmek doğal bir şey. İllerden genel merkeze gelen bilgi imzanın 120 olduğu yönündeydi. Bu en son 130-140 olmuş olabilir” dedi.

İMZA SAYISI 501 OLMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de delegelerin kurultay iradesi oladığını söyledi, yerel seçimlere hazırlanılması gerektiğini ifade etti. Delegelerin imza sayısıyla ilgili değerlendirme yapmayan Erkek, “Olağanüstü kurultay süreci yerel seçimlere hazırlanmamızda bize ciddi zaman kaybettirir. Yerel seçimlerin kasım ayı başına alınması tartışılırken biz olağanüstü kurultaylarla gündeme gelmemeliyiz. Bir bütün olarak hep birlikte yerel seçimlere hazırlanmalıyız. Ben delegelerimizin kahir çoğunlukla böyle bir iradesi olmadığını düşünüyorum. Çünkü partililerimiz, delegelerimiz olağanüstü kurultayın ihtiyaç olmadığını, yerel seçimlere hazırlanmanın ihtiyaç olduğunu düşünüyor” dedi.

Muhalifler 2 günde 466 imzayı bulduğunu açıklarken, bazı milletvekilleri toplam imzanın 501'i geçmeyeceği görüşünü savundu.

Genel merkezin yaklaşımına karşın muhalifler çok umutlu. Kurultay Çağrı Heyetinde olmadığı için ismini vermek istemeyen bir muhalif partili toplanan imzalarda Anadolu illerindeki delegelerin çoğunlukta olduğunu, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki delegelerden de önümüzdeki günlerde daha fazla imza beklediklerini söyledi. Delegelerin ikna sürecinde etkin rol üstlenen muhalif partili, olağanüstü kurultay için gerekli olan yaklaşık 625 imza için, “İmza toplanmaması ihtimali trilyonda bir” değerlendirmesinde bulundu.

İMZA TOPLANIRSA 45 GÜNDE KURULTAYA GİDİLECEK

17 Temmuz’da başlayan olağanüstü kurultay için delegelerden imza toplama süreci 30 Temmuz’da son bulacak. Gerekli imzanın toplanıp genel merkeze teslim edilmesinin ardından 45 günde kurultayın toplanması gerekiyor.

Etiketler CHP kurultay