Diyarbakır'da MHP'ye kim oy verdi?

MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, 24 Haziran seçiminde sağladıkları oy artışının nedeni olarak 'güvenli ortam'ı gösterdi. Kayaalp, “Bu seçimde hiç beklemediğimiz yerlerden oy aldık” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Birçok mecrada 24 Haziran’da gerçekleşen seçimlerle ilgili yorumlar yapılıyor, daha çok yapılacak gibi de görünüyor. Partiler de sandığa yansıyan oylarını değerlendiriyor, seçim çalışması sürecinde nerede yanlış yaptılar, neyi eksi bıraktılar öğrenmeye çalışıyorlar.

MHP, bölge illerinde kimsenin beklemediği oranda oylarını artırdı. Bölgenin güçlü partisi HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, bu oy artışını bölgedeki askeri garnizonlara bağladı. Öte yandan oyların MHP’ye kayması için AK Parti’nin de çalışma yürüttüğünü ve bölge halkına yönelik baskılar olduğunu iddia etti. Temelli, Ankara’da bu açıklamayı yaptığı saatlerde, MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp ile aynı konuyu, MHP’nin bölgede artan oylarını konuştuk.

MHP, Diyarbakır’da 7 Haziran 2015’te yüzde 1.24, 1 Kasım 2015’te yüzde 0.64, 24 Haziran’da ise yüzde 1.19 oranında oy aldı. Aslında MHP’nin Diyarbakır’da bir “oy patlaması” yaptığını söylemek mümkün değil. Hatta 7 Haziran seçiminde aldığı oyların biraz altında görünüyor. Ama bölgenin diğer illerinde, örneğin Mardin, Bingöl, Şanlıurfa’da ciddi bir oy artışı sağladığı görülüyor.

'GÜVENLİ ORTAMDA ÇALIŞTIK'

Kayaalp, seçim öncesi yaptığımız görüşmede, MHP’nin Diyarbakır’dan bir milletvekili çıkaracağını söylemişti. Milletvekili çıkaramadılar ama oylarında bir artış sağlamayı başardılar. Bu artış, seçimlerden sonra en çok konuşulan konulardan biri oldu.

Kayaalp ise oylarını arttırmalarına şaşırmamış. Kayaalp, MHP’nin bölgede artan oylarını, “Bu seçimlerde iyi çalıştık, gezmediğimiz köy kalmadı” sözleriyle açıkladı. “Devletin güvenliği sağlayamadığı zamanlar geride kaldı” diyen Kayaalp, şunları söyledi:

"Daha önceki dönemlerde terör bölgede yoğunluktaydı. İşin açıkçası belli yerlerde devlet güvenliği sağlamakta sıkıntı yaşıyordu. Güvenlik sorunu olduğu dönemlerde teşkilatlarımız genellikle işlevsiz durumdaydı. Teşkilatlarımız haliyle çalışamadılar, insanların kapısına gidemediler. Son seçimde güvenlik olabilecek en iyi sevideydi. Biz de seçimler için köy köy dolaştık. İnsanlar kendilerine gelen insanlarla ilgileniyor, kendisini bir şekilde ifade edebilen insanları dinliyor. Dinleyenlerden bazıları mutlaka etkileniyor. Biz oylarımızın bir kısmını hiç tahmin etmediğimiz köylerden aldık.”

'ASKER VE POLİSLERİN OY KULLANDIĞI SANDIKLARDA MHP'YE DÜŞÜK OY ÇIKTI'

Bölge illerinde MHP’nin aldığı oyların büyük çoğunluğunun asker ve polislerden geldiği yönünde iddialar her zaman vardı. Cihan Kayaalp, asker ve polislerden oy almaktan yana şikayetçi değil ama asker ve polislerin oy kullandıkları sandıklarda kendilerine az oy çıktığı belirtti.

Kayaalp, “Daha önce MHP’ye polis-asker partisi gözüyle bakılıyordu. Şimdi polis-askerlerin oy kullandığı sandıklara bakın ve MHP’ye çıkan oylara bakın. Çok düşük oran görülecektir. Aldığımız 12 bin oyun büyük bölümü yerel halktan geldi. Oylarımızı 2 buçuk, 3 oranında arttırdık ve bu yerel halktan gelen oylardır. Eğer bu şekilde rahat çalışırsak, önümüzdeki seçimlerde çok daha büyük oy oranına ulaşacağız” dedi.

MHP’NİN VAADİ: ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜ

MHP, “yerel halka” ne vaat etti de oylarını artırmış olabilir? Cihan Kayaalp, daha önce MHP’yi rakiplerinin halka anlattığını, bu seçimlerde ise Ülkü Ocakları’ndan yetişmiş deneyimli bir ekibin seçim çalışmasını yürüttüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Biz partimizi anlattık insanlara. Ülkenin bölünmesini, yok olmasını istemeyen çok insan var. Ülke yok olursa geriye ne kalır? Kürtler bu ülkenin asli unsurlarıdır. AK Parti’nin MHP ile ittifak kurduğu için Kürt oylarını kaybedeceği de söylendi. Bizim bölge insanı bunun böyle olmadığını gösterdi. Bize sıcak bakıyorlar, sadece onlara kendimizi biraz daha iyi anlatmamıza ihtiyacımız var.”

Cihan Kayaalp, MHP iktidar ortağı olmanın gücünü arkasına alarak bölge insanlarına ekonomik vaatlerde bulunduğu yönündeki iddiaları ise ret etti.