TBMM başkanlığı için Bozdağ iddiası

AK Parti kulislerinde, Başbakan Binali Yıldırım'ın bakanların koordinasyonundan sorumlu başkan yardımcısı, Bekir Bozdağ'ın da TBMM başkanı olabileceği konuşuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 24 Haziran seçimlerinin ardından gözler oluşturulacak kabineye ve TBMM başkanlığına çevrildi. AK Parti'de Meclis Başkanlığı için adı geçen Binali Yıldırım'ın getirileceği mevki, diğer koltukları da şekillendirilecek. Kulislere göre Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı ile bakanları koordine etmek için yardımcı olarak görevlendirilebilir. Böyle bir durum olması halinde Bekir Bozdağ'ın da TBMM Başkanlığı'na seçilebileceği belirtiliyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kabineye 1-2 isim dışında Meclis’ten atama yapması beklenmezken, Başbakan Binali Yıldırım’ın getirileceği makam da diğer seçimleri şekillendirecek.

'YARDIMCILIK İSTEDİ' İDDİASI

Yıldırım’ın adı bir süreden beri TBMM Başkanlığı için geçiyordu. Ancak Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı yardımcılığını istediği, Erdoğan’ın da kabinenin dışarıdan ve yeni isimlerden oluşacak olması, daha önce hükümet tecrübesi olmadığı için bakanları koordine etmesi için Yıldırım’ı yardımcı olarak atayabileceği konuşuluyor. Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olması durumunda anayasa gereği milletvekilliği düşecek.

Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olması durumunda TBMM Başkanlığı ve AK Parti Grup Başkanlığı için hesaplar yeniden yapılacak. TBMM Başkanlığı için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın adı konuşuluyor. Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı yardımcısı, Bozdağ’ın da TBMM Başkanı olması durumunda grup başkanlığına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın getirilebileceği dile getiriliyor.

MHP'NİN DESTEĞİ ŞART

Erdoğan’ın, kabinede yer alacak bakanlar ve TBMM Başkanlığı seçimi için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de görüşünü alması bekleniyor. AK Parti’nin milletvekili sayısı, TBMM Başkanı seçtirmek için tek başına yetmiyor. Anayasa gereği TBMM Başkanlığı seçimi için ilk iki turda üçte iki (400) çoğunluk gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluğun (301) oyunu alan isim TBMM Başkanı seçilebilecek. Ancak AK Parti’nin vekil sayısı üçüncü tur için bile yetmiyor. Üçüncü turda MHP’nin desteği gerekiyor.