HDP İstanbul'da nasıl oy artırdı?

HDP İstanbul'da 1 Kasım 2015 seçimlerinden daha fazla oy alarak milletvekili sayısını 12'ye çıkardı. HDP'nin İstanbul'dan seçilen milletvekillerine oylarının nasıl artırdıklarını sorduk.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul'da 1 Kasım 2015 seçimlerindeki yüzde 10,27 oyunu yüzde 12,67'ye yükselterek vekil sayısını da 7'den 12'ye çıkardı. Peki İstanbul'da 3'ncü parti olan HDP 2015 seçimlerindeki 948 bin 720'lik oyunu 24 Haziran seçimlerinde nasıl 1 milyon 195 bin 352'ye yükseltti? 27. Dönemde İstanbul'dan HDP milletvekili seçilen isimlere HDP'nin İstanbul'daki başarısını sorduk...

'HDP İSTANBUL'DA DEMOKRASİ MÜCADELESİNİN LOKOMOTİFİ OLDU'

İstanbul 3'ncü bölgeden seçilen Saruhan Oluç, HDP'nin politikalarını seçmenlere iyi anlatması, İstanbul'daki seçmeninin bilinci gibi nedenleri sıraladı. Oluç, 'HDP İstanbul'da oyunu nasıl arttırdı?' sorusuna şöyle yanıt veriyor: “İstanbul il örgütümüz İstanbul'da çok iyi çalıştı. İstanbul'da demokrasi güçleri bizim çalışmalarımıza çok büyük bir destek verdi. HDP'nin İstanbul'da oyunu artırmasının bir başka sebebi de İstanbul'daki seçmenin bilinçli olması. Bilinçli kitle HDP'nin Meclis'e girmemesinin yaratacağı sonuçlarının ağırlığını gördü. HDP'nin başarısındaki diğer bir faktör ise politikamızı iyi anlatmaktan ve varolan durumu iyi anlatmaktan kaynaklanıyor. HDP İstanbul'da biraz da bu demokrasi mücadelesinin lokomotif oldu.”

Saruhan Oluç...

'HDP'NİN İSTANBUL'DAKİ BAŞARISINDA İKİ ÖNEMLİ FAKTÖR OLDU'

HDP'nin İstanbul 1'nci bölgeden aday gösterdiği Erol Katırcıoğlu da Meclis'te HDP adına İstanbul'u temsil edecek isimlerden biri... Katırcıoğlu, HDP'nin İstanbul'da oylarını artmasında iki önemli faktör olduğunu söylüyor: “Birincisi CHP'li seçmenlerin stratejik oylarının bir etkisi oldu. 7 Haziran'dan sonra Türkiye'nin Batı'sındaki insanlar olan bitenlere ses çıkarmadı. Ama sanıyorum insanların vicdanları kanadı, rahatsız oldular. Ben insanların HDP'ye yapılanlara razı olmadığı için HDP'ye oy verme gereği hissettiklerini düşünüyorum. Örgütümüz çok muhteşem çalıştı. Partimizin milletvekillerinin vekillikleri düşürüldü, vekillerimiz cezaevlerinde, eş genel başkanımız cezaevinde. Bütün bu baskılara rağmen inanılmaz güzel çalıştık. Bu çalışmalara şapkamı çıkarttım. Her şey çok etkileyiciydi.”

Erol Katırcıoğlu...

'TÜRK VE KÜRT EMEKÇİLERİNİN ORTAK MÜCADELESİ...'

İstanbul 1'nci bölgeden seçilen Erkan Baş ise HDP'nin bu başarısını şöyle anlatıyor: “Türk ve Kürt emekçilerinin ortak mücadelesinin iktidar karşısındaki en önemli fikri barikat olduğu yaygınlaşıyordu. En önemli etkenlerden birinin bu olduğunu düşünüyorum. Genel olarak da Türkiye'nin Batı'sında yaşayan emekçilerin de iktidar karşısında daha kararlı daha dik bir duruşa ihtiyacı vardı. HDP biraz da bunun temsilcisi oldu. İktidarın bütün baskılarına rağmen temsil olmayan bir iradeyi temsil ettiğini düşünüyorum. Bu faktörlerin HDP'nin özellikle İstanbul'daki oylarının artışında etkili olduğunu düşünüyorum.”

Erkan Baş...

'KADINLARA YAKLAŞIM, KADINLARIN HDP'YE YÖNELMESİNDE ETKİLİ OLDU'

HDP İstanbul 3'ncü bölgeden seçilen Züleyha Gülüm'ün değerlendirmesi ise şöyle: "İstanbul'da iyi bir sonuç aldık. Farklı ittifaklar olsa da demokrasi bloğunun etkisi çok fazla oldu. Daha fazla oy alabilirdik. Geçmiş seçimlerde olduğu gibi seçime demokratik bir ortamda giremedik. Antidemokratik bir süreç yaşadık. HDP'ye yönelik gözaltılar, saldırılar oldu. Çok yoğun bir baskıyla karşılaştık. Bütün bunlara rağmen iyi bir sonuç aldık. HDP'nin çizgisi, kadınlara yaklaşımı, kadınların HDP'ye yönelmesinde etkili oldu. Bütün bunların bu seçimde cevap olduğunu düşünüyorum. Başta kadın özgürlüğü olmak üzere barış, özgürlük ve eşitlik, demokrasi gelene kadar mücadelemiz sürecek. Bu süreç içerisinde emek harcayan, mücadeleye inanan tüm arkadaşlara ve seçmenlere emekleriniz için çok sağ olun demek istiyorum. Bundan sonra da demokrasi güçleriyle birlikte yolumuza devam edeceğiz ve başaracağız."

Züleyha Gülüm...