10 Ekim'in tanıkları milletvekili adayı

HDP'nin milletvekili listesinde 10 Ekim katliamında çalışma arkadaşlarını kaybeden İshak Kocabıyık ve Nazım Karakurt da yer aldı. Demiryolu çalışanları "Milletvekili Adaylarıyla 5 Soru- 5 Cevap"a konuk oldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” için 10 Ekim 2015’te Ankara Garında buluşanları hedef alan IŞİD katliamında 103 kişi yaşamını yitirdi, onlarcası ağır olmak üzere yaklaşık 500 kişi yaralandı. Saldırıda Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) kortejinden, aralarında babasıyla birlikte yürüyüşe katılan 9 yaşındaki Veysel Atılgan’ın da bulunduğu 14 kişi hayatını kaybetti. BTS'nin çeşitli kademelerinde görev yapan ve katliamda iş arkadaşlarını kaybeden, kendileri de yaralı kurtulan İshak Kocabıyık ile Nazım Karakurt 24 Haziran'daki seçimlerde HDP'nin Ankara'daki adayları arasında yer aldılar.

İKİ DEMİRYOLCU ADAY

HDP'nin Ankara 1'inci bölge 4'üncü sıra adayı İshak Kocabıyık 1961 yılında Burdur'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Kocabıyık 1989 yılında TCDD'de çalışmaya başladı. 2018 yılında emekliliğe ayrılana kadar sendikal mücadele içerisinde yer alan Kocabıyık BTS Genel Sekreterliği görevini de üstlendi.

HDP'nin Ankara 3'üncü bölge 2'nci sıra adayı Nazım Karakurt 1961 yılında Ağrı'da doğdu. 1987 yılında TCDD bünyesinde çalışmaya başlayan Karakurt'un BTS bünyesinde şube yöneticiliği, genel merkez yöneticiliği ve 2014- 2015 yıllarında da genel başkanlık görevini üstlendi.

HDP'nin Ankara'dan demiryolcu kökenli adayları İshak Kocabıyık ve Nazım Karakurt, "Milletvekili Adaylarıyla 5 Soru- 5 Cevap"ın konuğu oldu.

'TEDİRGİNLİĞİMİZİ GİDERMEK İÇİN ADAY OLDUM'

Neden Adaysınız?

İSHAK KOCABIYIK: Ülkemizin içerisinde bulunduğu durum, tek adam rejiminin iyice kendisini yerleştirmesi ve ekonomik durumun gitgide kötüleşmesi beni oldukça etkiledi. Ben de bir evlat sahibiyim ve geleceğimiz konusunda ciddi bir tedirginlik içerisindeyim. Bu tedirginliklerimizi gidermek için aday oldum. Müdahale edip değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum ve bunun da en yakın zamandaki imkânı milletvekili seçiminde taraf olmaktı.

NAZIM KARAKURT: Bir barış sevdalısı olarak öncelikli emelim hep barış oldu ve bu ülkede  barış sağlanacaksa bunun da parti çatısı altında çalışarak olacağına inandım. Ülkede adaletin, huzurun kalmadığı bir anda tek adam diktatörlüğüne karşı mücadele içerisinde olmak istedim. Tek adam rejimine imkân vermemek adına gönüllü bir şekilde çok büyük bedelleri göze alarak aday oldum.

'HDP BÜTÜN KESİMLERİ KUCAKLAYAN YÜRÜYÜŞ KOLUDUR'

Neden HDP'den aday oldunuz?

İSHAK KOCABIYIK: Hannibal(MÖ 247-183 yılları arasında yaşamış Kartacalı komutan), Roma’ya yürüdüğünde Alp dağlarının aşılmaz yerine gelir. Aşmak için yol aramaya başlar. Askerleri umutsuzluğa kapıldığında der ki, "Ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız." Bu yol bugün benim için HDP'dir. Bu yolda toplumun bütün kesimleriyle diğer partilerde görülmediği ölçüde yan yana durarak geleceğimize sahip çıkma imkânımızı gördüğüm için HDP'den aday oldum. Gençler, kadınlar, Kürtler, Aleviler, Çerkezler, işçiler başta olmak üzere toplumun bütün kesimlerini kucaklayan bir yürüyüş koludur HDP. Bunun için buradan aday oldum.

NAZIM KARAKURT: Bu süreçte bir taraf Cumhur İttifakı kurdu, bir taraf Millet İttifakı kurdu. Kendi kendime biz hangi ittifaktanız sorusunu sordum. HDP'nin dışlandığı bu ortamda adaylığımı buradan gösterme kararı aldım. HDP ezilmişlerin, dışlanmışların, emekçilerin kısacası diğer düzen partililerinden farklı olarak gerçek Türkiye'nin gerçek partisidir. Bu yüzden HDP'den aday olmayı onur olarak görüyorum.

Saadet Partisi Gençlik Kolları'ndan Che Guevara'lı paylaşımSaadet Partisi Gençlik Kolları'ndan Che Guevara'lı paylaşım

'HALK 24 HAZİRAN'DA AKP'YE KIRMIZI KART GÖSTERECEK'

Size göre Türkiye'nin en büyük sorunları nelerdir?

İSHAK KOCABIYIK: Türkiye'nin en büyük sorununu birkaç başlık altında söylemek gerekiyor. Sorunun ilki iç barış ve dış barıştır. Özellikle 2015'ten sonra Türkiye'de bir kaos, antidemokratik uygulamalara yönelten bir süreç işledi. Aynı zamanda biz barıştan hızla uzaklaştık. İkinci sorun hiç şüphesiz ekonominin  son derece kötü olması ve yoksullaşmamızdır. Gelir adaletsizliğinin arttığı bir sistemle karşı karşıyayız. Üçüncü sorun ise adalet ve hukuktur. Özellikle AKP döneminde son yıllarda adalet duygusundan hızla uzaklaştık. 10 Ekim yaralısıyım ve davanın müştekisiyim. Davaları takip ediyor ve görüyoruz ki bütün çabamıza rağmen hukuk ve adalet gerçekleşmiyor. Gerçek sorumluların ortaya çıkmasını istiyoruz. Siyasi sorumluların açığa çıkmasını istediğimiz bu noktada korkunç bir dirençle karşı karşıyayız.

NAZIM KARAKURT: Bana göre Türkiye'deki en büyük sorun Kürt sorunudur. Bunu birileri, "ülke ciddi bir ekonomik kriz içerisinde neden Kürt sorunu?" diye eleştirebilir. Ekonominin çırpınışlarının temel gerekçesinin yaklaşık 40 yıldır süren çatışmacı ortamdan kaynaklandığını düşünüyorum. Savaş sürecinde milyar dolarlarca para kendi halkınla barışık bir duruma düşmek gerekirken harcandı. Bunların hiçbirini yapmayarak militarist bir yapı güçlendirildi. İnanıyorum ki Kürdistan'daki halk 24 Haziran'da AKP'ye kırmızı kartı gösterecek.  Hak ve eşitlik temelli bir paylaşım olmadıkça ekonominiz ne kadar büyürse büyüsün hiçbir şey ifade etmiyor. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan ekonomik modeli 81 milyona dayatıyorlar. En temel sorunlardan birisi de adalet ve hukuk. Hiç kimse adaletin ve hukukun olmadığı bir coğrafyada yaşamak istemez. Yeri geldiğinde yerde gezen karıncaya da adalet lazım. 16 yıllık AKP döneminde bunlar ortadan kalktı.

Ahmet Şık: Batıdaki seçmen aklını ve vicdanını birleştirecekAhmet Şık: Batıdaki seçmen aklını ve vicdanını birleştirecek

İLK İCRAATI 10 EKİM ANITI OLACAK

Milletvekili seçildiğiniz takdirde ilk icraatlarınız neler olacak?

İSHAK KOCABIYIK: Vekil seçildiğim takdirde yapacağım ilk iş siyasi nedenlerle rehin tutulan  başta HDP'li yöneticiler olmak üzere bütün siyasi tutsak arkadaşlarımızı ziyaret ederek onların serbest bırakılması çabası içerisinde yer almaktır. Toplum büyük bir gerilim içerisinde.  Kadın cinayetlerinden tutun da çocuk istismarına kadar, işçilerden adalete kadar birçok olumsuzluk var. Toplumun bunların yaşanmayacağına dönük bir inanca ihtiyacı var.  Bu sorunların sebebi olan iktidarın yok olduğunun ilan edilmesi gereklidir. Bu barış demektir, ekonomik rahatlık ile adalet duygusunun toplumun her tarafına nüfuz etmesi demektir. Tek adam rejiminin örülmesindeki tüm argümanların yok hükmünde olduğunun dillendirmesi gerekmektedir. İlk icraatımızın bunları dillendirmek, bunun için çalışmak olacağını söyleyebilirim. Ayrıca Haydarpaşa Garı için ana hat trenlerimizin de buraya gelip gitmesini istiyoruz. İlk yapacağım şeylerden birisi de bunun için çalışmak olacaktır.

Faik Öztürk: Bahçeli siyaha beyaz desin benim için beyazdırFaik Öztürk: Bahçeli siyaha beyaz desin benim için beyazdır

NAZIM KARAKURT: Hasta tutsaklar insanlık adına utanç verici bir tabloyu gösteriyor. Binin üzerinde hasta tutsak var şu an cezaevlerinde. Kendisini demokrat olarak niteleyen kişinin af yetkisi olmasına karşın gözleri görmeyen, kolu olmayan kişileri cezaevinde tutuyor. İlk icraatım bu tutsaklar adına mücadele etmek olacaktır. İkinci olarak ise 10 Ekim Ankara Gar Katliamı'nda arkadaşlarımızı yoldaşlarımızı kaybettik. Katliamın üzerinden yaklaşık üç yıl geçmesine rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin anıt yapma kararı olmasına  rağmen sistem buna direniyor ve anıt yapılmıyor. Benim arzum gerçekten Ankara Garına 103 yoldaşımın anısını yansıtan büyük bir anıtı hayata kazandırmaktır. Biz bu ülkenin halkları olarak  kimseye düşman değiliz ama bizi birbirine düşman yapan anlayışlar var. 24 Haziran bunun için önemli. Kardeşleşmeyi Mecliste her fırsatta ifade etmek istiyorum.

Nasıl bir Türkiye hayal ediyorsunuz?

İSHAK KOCABIYIK: Öncelikle herkesin birbirine güler yüzle bakabildiği bir ülke hayal ediyorum. Kürtçe konuştuğu için linç edilme korkusu duymayan insanların yaşadığı bir ülke olmalı. Ayakkabısı kirli olduğu için ambulansa binerken ayakkabılarını çıkarmak isteyen işçilerin olmadığı bir ülke hayal ediyorum. Okulu bitirdiğim zaman iş bulabilir miyim kaygısı duymayan gençlerin olduğu bir yer hayal ediyorum. Kadınların istediği zaman istediği yerde rahatça gezebildiği, sokaklarında oturabildiği, çocuklarının özgürce oynayabildiği, okuyabildiği bir Türkiye hayal ediyorum. Çalışanların örgütlenebildiği, hak mücadelesinin sürdüğü bir yer hayal ediyorum. Bütün bunlar çok zor değil bakıldığında. İnanıyorum ki halkımız barış ve adaletli gelir istiyor. Halkımız Alaaddin Çakıcı, Sedat Peker gibilerinden sağlanacak adaleti değil evrensel hukuka dayalı bir hukuk sistemi istiyor. Bu süreçte tek adam rejimini durdurmanın tek yolu gözükmektedir. Halkımızın bu sağduyu taşıdığına inanarak HDP'nin barajı aşmasına destek vermesini bekliyorum.

NAZIM KARARKURT: Kocaman, etrafı yeşil bir eviniz var. İçinde oturuyorsunuz ve bahçesinde sadece kırmızı laleyi görüyorsunuz. On gün sonra o tek renkten o kadar çok sıkılırsınız ki,  artık usanırsınız. Tam tersine o bahçeyi öyle bir hale getireceğiz ki, yüz binlerce çiçek, papatya ekeceğiz. Farklı düşünceden, inançtan insanların, etnik kimlikleri ne olursa olsun Türkiye'de bir arada yaşayabileceğini göstereceğiz. Benim gerçek hayalim böyle bir ülke yaratmak. Bu ülke öyle bir bahçe olsun diyorum. Sayın Selahattin Demirtaş zamanında, "Seni başkan yaptırmayacağız" demişti. O bizim için büyük bir milat. Şimdi de bunu söylüyoruz. Parlamenter sistemde çoğunluğu vermeyeceğiz.

İYİ Parti aday adayı Nihat Babaöz: Üniversite mezunu çiftçiler hayal ediyorumİYİ Parti aday adayı Nihat Babaöz: Üniversite mezunu çiftçiler hayal ediyorum

İrfan Değirmenci: Ülkemin yeni gününe KHK'lılarla birlikte 'günaydın' demek istiyorumİrfan Değirmenci: Ülkemin yeni gününe KHK'lılarla birlikte 'günaydın' demek istiyorum