Üsküdar'da seçim sohbeti: 'Atı alan' geçecek mi?

Üsküdar, 16 Nisan referandumuna damga vuran deyimde adı geçen yer... Peki 24 Haziran öncesi durum ne? Partiler seçim çalışmalarını yürütürken Üsküdarlılara neler diyor? Onlardan nasıl karşılık alıyor? Sonucun nasıl olmasını bekliyorlar? 'Seçim meydanında' çalışan bütün partilere sorduk...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üsküdar iskelesinin hemen yanı başında HDP, Vatan Partisi, CHP, MHP ve AK Parti seçim stantları dizilmiş... Saadet Partisi’nin standı da var ama o biraz daha uzak bir yerde. Vapurdan inip iskeleden yürüyenleri sırasıyla her partinin yetkilileri karşılıyor. Yolcular da ilgili: Seçimlerde müşahit olmak için isimlerini yazdıranlar var... Sohbetler 16 Nisan Anayasa referandumu sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk açıklamasında yer alan, “Atı alan Üsküdar’ı geçti” sözleri de sık sık hatırlanıyor.

Üsküdar'ın seçim meydanında konuşulanlara geçmeden önce bir kısa hatırlatma yapalım. İstanbul'un 1. Seçim Bölgesi'nde yer alan ilçede 16 Nisan'da 406 bin 630 seçmen bulunuyordu. Sandıktan yüzde 53.1 ‘Hayır’, yüzde 46,69 ‘Evet’ oyu çıkmıştı. 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri’nde partilerin aldığı oy oranları ise şöyleydi: AK Parti yüzde 47.9 CHP yüzde 33.7, MHP yüzde 9.5 HDP yüzde 6.5, SAADET yüzde 0.8, BBP yüzde 0.5 Vatan Partisi yüzde 0.4.

‘VATANDAŞIMIZ YILMAZ BAYAT’A GÜVENİYOR’

İlk olarak Saadet Partisi’nin çadırına giriyoruz. Bizi burada Saadet Partisi Üsküdar İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Susever karşılıyor. Seçmen ilgisini şöyle anlatıyor, “Burada çok iyi tepkiler alıyoruz. Diğer siyasi partilerle rekabet ayrı bir şey ama emin adımlarla yürüyoruz. 1. Bölge'den en az 3 vekil çıkartırız.”

‘Üsküdar seçmeni en çok hangi nedenle sizi seçecek?’ sorumuza ise Susever, ilçede belediye başkanlığı yapmış Yılmaz Bayat'ın 2. sıradan adaylığının etkisine işaret ediyor. Üsküdar’da 10 yıl başkanlık yapan Bayat’ın 'isabetli bir aday' olduğunu vurgulayan Susever, “Buradaki vatandaşlarımız Yılmaz Bayat'a güveniyor. Bu faktör de bizim oylarımızı ikiye katlayacak. İnsanlar şahsiyete, partimizin doğruluğuna ve dürüstlüğüne inanıyorlar. Saadet Partisi olarak doğruyu söyleyenlerdeniz. Bu düzen değişecek. İnşallah bu kötü gidişat bitecek” diyor.

.

‘HALKIMIZ ERDOĞAN FAKTÖRÜNÜ ÖN PLANA ÇIKARTACAK’

SAADET'ten hemen sonra AK Parti standına gidiyoruz. AK Parti Üsküdar Selimiye Mahallesi Teşkilat Başkanı İbrahim Başcumalı da seçmen ilgisinden memnun, “Burada harika bir heyecan var. Bu güzelliğin arasında ufak biber taneleri var. Onun haricinde her şey iyi gidiyor” diyerek 16 Nisan referandumunda aldıkları oyu 24 Haziran seçimlerinde katlayacaklarını söylüyor. Diğer partilerin adaylarının AK Parti’den oy alıp alamayacağı sorusuna Başcumalı şöyle yanıt veriyor: “Eski belediye başkanımız Yılmaz Bayat'ı çok takdir ediyoruz. Ama burada daha önce de seçime girdi ve başarılı olamadı. Allah’ın izniyle biz hep başardık başarmaya da devam edeceğiz. Saadet Partisi'nin üzerinden gelişen haberlerin burada etkili olduğunu düşünmüyorum. Özellikle Yılmaz Bayat ismi önemli ama milletvekili yarışında çok başarılı olamayacak. Esasında burada net olan şey Erdoğan faktörü. Bu sistem Erdoğan faktörüyle şaha kalkacak. 16 Nisan referandumunda Üsküdar'da alınan sonucun tekrarlanacağını zannetmiyorum. Şu an Erdoğan faktöründen dolayı ayrı bir heyecan var. Ben halkımızın Erdoğan faktörünü ön plana çıkartacağını düşünüyorum.”

.

‘ÜSKÜDAR’DA İKİNCİ PARTİ OLURUZ’

Başcumalı’yla sohbetimizin ardından MHP standında görevli Mustafa Makiloğlu’yla konuşuyoruz. Makiloğlu, ‘Cumhur ittifakı’nın Üsküdar’da güçlü olduğunu söylerken Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın Üsküdar’da yüzde 56, Türkiye genelinde de yüzde 54 oy alacağını söylüyor: “İnsanlar bize burada çok iyi yaklaşıyorlar. Sandıkta birleşeceklerini söylüyorlar. MHP'nin de Türkiye'de yüzde 22 oy alacağını düşünüyorum. Üsküdar'da ikinci parti oluruz. Burada her oy reisicumhura gider. Saadet Partisi umduğunu bulamayacak. Onların tabanıyla da görüşüyoruz. Onlar da ümitsiz. CHP de burada umduğunu bulamayacak. Bu seçim referandumdan daha farklı olur. Türkiye genelinde yüzde 54'le reisi cumhur işi bitirir. Bu dönemde Türkiye'nin reisi cumhuru başkan yapması lazım. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Bize parti değil devlet lazım.”

.

‘HİÇ KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN İYİ OY ALACAĞIZ’

Sıra Vatan Partisi'nde... Stantta bizi karşılayan Üsküdar İlçe Başkanı Şafak Mete, Genel Başkan Doğu Perinçek’in seçim beyannamesini açıklaması sonrası Üsküdar’da kendilerine ciddi bir yönelim olduğunu söylüyor. “Üsküdar’da Sayın Cumhurbaşkanı adayımız Doğu Perinçek çok iyi oy alacak. Halk, Doğu Perinçek’in sözlerine ilgi gösteriyor. Bizim partimizin kırmızı çizgisi var. HDP’yle birlikte olan hiçbir parti iktidar olamayacak. Vatan Partisi sözlerinin arkasında” diyen Mete, Hak ve Eşitlik Partisi’nin Kurucu Genel Başkanı Osman Pamukoğlu’nun Vatan Partisi’ne verdiği destekle Üsküdar’dan iyi oy alacaklarını öne sürüyor: “Üsküdar’dan iyi bir oy alacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın...”

.

‘ATI ALAN ÜSKÜDAR’I GEÇMEDİ’

CHP standında başörtülü bir partili bizi karşılıyor: Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Sema Şen... Üsküdar seçmenin muhafazakar olmasının AK Parti’ye oy vereceği anlamına gelmediğini belirterek ilçede birinci parti olacaklarını söylüyor: “Ben başörtülü bir kadın olarak iktidarın başörtüsünü artık seçim malzemesi yapmasına karşıyım. Benim dedelerim de CHP’liydi... İktidarın başörtüsünü bu kadar kullanması bende hırs yaptı. 10 yıldır alanlardayım. Referandumda da çarşaflı kadınlar yanımıza gelerek ‘biz sizinleyiz’ dedi. Bu seçimlerde dikkatimi çeken bir şey var. Gençler bize çok ilgi gösteriyor. Burada Muharrem İnce ile oylar daha da artacak. Bu artış Üsküdar’da görünüyor. Erdoğan, ‘atı alan Üsküdar’ı geçti’ demişti. Bu sefer at Üsküdar'ı geçemeyecek. Birçok yerde AK Partili Üsküdarlılar, ‘Üsküdar elden gidiyor’ diyor. Evet ellerinden gidiyor. Biz bunu net olarak görüyoruz.”

“Buradaki muhafazakar kesim artık yeter diyor. Ekonominin, eğitimin halinden bıkmış durumdalar” diyen Şen, insanların artık ‘daha güzel günler göreceğiz’ söylemine inanmadıklarını belirtiyor: “AK Parti’nin oylarını Millet İttifakı'nın adayları alacak. Saadet Partisi’nin adayı Yılmaz Bayat da ciddi oy alacak. Parlamentoda da güçlü olacağız. İnsanlar kendini göstermekten korkuyor. Birçok insan buradaki kulübeye girerek bizi desteklediklerini söylüyor. Gençlerin tepkisi bizi ağlatacak durumda. Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce bir eğitimci olduğu için gençlerimizin çok ilgisini çekiyor. Atı alanın Üsküdar'ı geçtiğini söylediler. Ama daha geçmemiş. Hayır oyları daha fazla çıktı. Bu seçimde de hem hayır kazanacak hem biz kazanacağız.”

.

‘İKTİDARIN BİZE KARŞI RÖVANŞI VAR AMA…’

Son olarak HDP çadırına giriyoruz. Görevli Altıok Gürol, Üsküdar’da HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a büyük ilgi olduğunu ifade ederken cezaevinden serbest bırakılması için farklı partileri destekleyen insanlardan imza aldıklarını belirtiyor. Gürol şöyle devam ediyor: “Demirtaş’ın şahsına yönelik müthiş bir sempati var. Üsküdar'da referandumdan çıkan 'hayır’dan sonra iktidarın bize karşı bir rövanşı var ama rövanşı da biz alacağız. Erdoğan, ‘Atı alan Üsküdar'ı geçti’ demişti ama bence bu sefer hiçbir yeri geçemeyecek. Üsküdar mahallelerinde inanılmaz bir örgütlenmemiz var. Sadece Kürtler değil, ben bir Türk olarak buradayım. Üsküdar'da muhafazakar seçmen çok fazla. Ve evet insanlar HDP’ye biraz mesafeli davranıyor. Başımıza çok şey de geliyor. Omuz atanlar, tepki gösterenler oluyor. Ama halay çekmeye başladığımızda da bu alan dolup taşıyor. Üsküdar'da başarı sağlayacağız. Buna inanıyorum.”

Etiketler CHP AKP Üsküdar saadet