HDP'den vergi affına şerh: Kaşıkla verilen şırıngayla alınacak

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, vergi borçlarının yapılandırılması, emekliye ikramiye gibi düzenlemelerin yer aldığı tasarıyı 'seçim rüşveti' olarak nitelendirdi. Paylan, "Bu seçim rüşvetinin karşılığı halka kaşık ile verilenin şırınga ile geri alınması olacaktır” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, emekliye ikramiye, imar barışı ve öğrenci affı gibi düzenleme içeren tasarının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu raporu tamamlandı.

26 maddelik tasarı ek bazı düzenlemelerle Komisyon’dan 28 madde olarak çıktı. Bu hafta Meclis’te yasalaşması beklenen tasarıya tek muhalefet şerhi HDP’den geldi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun HDP’li Üyesi İstanbul Milletvekili Garo Paylan, muhalefet şerhinde, AKP hükümetinin son 6 yıl içinde 6'ncı kez kapsamlı bir af tasarısı getirdiğine dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

YANDAŞI ZENGİNLEŞTİRME ARACI: Torba yasalar da eklendiğinde neredeyse 6 ayda bir vergi affı çıkıyor. Bu afların tamamı AKP iktidarının kendi yandaş sermayesine pay aktarmanın, onları daha da zengin etmenin yolu olarak kullanıldı. Bu durum, hem vergisini düzenli usulüne uygun ödeyen vatandaşların cezalandırılması hem vergi affı ile AKP yandaşlarının zenginliklerini arttırması hem vergi disiplininin bozulması hem devletin vazgeçtiği bu vergi kaynağının bütçe açığı yaratmasıyla topluma yeni zamlar şeklinde dönmesi ve bütün bu sebeplerle vergi adaletsizliğini derinleştiren çok sıkıntılı bir durumdur. Hükümet, bu kadar sık vergi aflarıyla Türkiye insanının vergi ahlakını bozmuştur.

EKONOMİK KRİZ DERİNLEŞECEK: Seçimde iki aydan kısa zamanın kaldığı ve AKP iktidarının bizatihi kendi açıklamalarıyla seçimden sonra ekonomik bir deprem ihtimalinin açık olduğu dönemde bu tasarının çıkarılması açık bir seçim rüşvetidir. Ekonomik krizin, devletin 300 milyar lirayı aşan vergileri affetmesi, bu krizi derinleştirecektir. 2017 yılında 47.4 milyar lira açık veren bütçenin bu tasarıya konu olan seçim rüşveti niteliğindeki popülist düzenlemeler ve güvenlik odaklı savaş politikalarıyla birlikte 100 milyar liraya yakın açık vermesi beklenmektedir. Bütçenin açık vermesi, faizlerin daha da artması ve yatırım yapılmaması ve elbette ki, soframızdaki peynir zeytinden içtiğimiz suya kadar her şeye zam yapılması anlamına gelmektedir.

YENİ ZAMLAR VE VERGİLER TAKİP EDECEK: Seçim rüşveti şeklindeki bu tasarı yoksullara yeni zamlar, yeni vergiler yandaş patronlara vergi muafiyeti ve daha da zenginleşme getirecek. AKP, müjde diye sunduğu torba yasalarla halkı yeni vergi yükleriyle daha da yoksullaştırırken, kendi akrabaları ve yandaşlarını halktan aldığı bu yeni vergilerle daha da zenginleştirecek. Bu tasarının içine emekliye ikramiye, imar ve vergi affı gibi toplumu ilgilendiren düzenlemeleri savunsa da bu seçim rüşvetinin karşılığı halka kaşık ile verilenin şırınga ile geri alınması olacaktır.

KAÇAK YAPILAŞMAYA İMAR AFFI: İmar affı, 'kaçak yapılaşmaya imar affı'dır. Seçim öncesinde popülist bir tavırla, halk sağlığını tehlikeye atan, doğal alanları tahrip eden, kaçak yapılaşmaları yasalaştıran ve açıkça seçim yatırımı olarak planlanan bu affın, topluma, doğal çevreye ihanet sürecinin bir parçası olduğunu açıkça ifade etmek gerekir. Zira mevcut tablo bu maddeyle düzeltilemez. Bu düzenlemenin daha kapsamlı çalışılması, mevcut durumun her yönüyle kayıt altına alınması gerek. Rantın değil, öncelikle vatandaşların barınma hakkının alınacağı bir düzenleme elzemdir.

KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALMAYIN: Emekliye ikramiye elbette vatandaşın lehine bir düzenleme fakat zaten yapılması gereken bu düzenlemenin AKP’nin seçim propagandası olarak kullanılması kabul edilemez. Vatandaşa ikramiyeleri kaşıkla verip kepçeyle geri almamak için tedbirler alınmalı. Maliye politikası yeniden düzenlenmeli. Gelir vergisi reformu bir an önce hayata geçirilmeli, rant vergisi düzenlenmeli. Artan oranlı servete duyarlı vergilendirme gibi düzenlemeler yapıldığı takdirde vatandaş ancak refaha kavuşacaktır.