Duvar Arkası: Bahçeli! şok şok şok... diyecekler

Muhalefetin ittifak görüşmelerinde Akşener krizi... Bahçeli erken seçim isteğini basının nasıl vereceğini nasıl tarif etti? Burhan Kuzu: Ben de mi CHP'den aday olsam... Vekiller 'son maaş'a neden yandı? Saadet tabanı, bir kadına oy verir mi? Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

'GENİŞ İTTİFAK'TA AKŞENER KRİZİ

Parlamenter sistemden yana olan siyasi partilerin en geniş işbirliğini sağlamak için ilkeler etrafında bir araya gelme arayışı sürüyor. Masada tüm siyasi partilerin “demokrasi ittifakı” gibi bir ittifakla Meclis seçimlerine girmesi de Cumhurbaşkanlığı için ortak aday gösterilmesi de var. Partiler arası temasları yürüten bir siyasetçi, “Anlaşmanın, uzlaşmanın yolu masaya 'Biz varız ama bizim başkanımızla olur' dayatması olmadan oturmaktır. Sonuçta uzlaşmak özveride bulunmak, ortak yol aramak, herkesi kapsayacak bir formüle açık olmak, demek” diyor.

Hayaller böyle ama gerçekler farklı...

Muhalefet cephesinde günlerdir devam eden, önümüzdeki 1-2 gün içinde de sürecek ve “En geniş ittifakı sağlayalım” amacıyla yapılan temaslarda 'Meral Akşener sıkıntısı' yaşandığını öğrendik. Edindiğimiz bilgiye göre, masada aralarında eski cumhurbaşkanlarından Abdullah Gül’ün de olduğu bazı ortak aday isimleri var. Ancak Akşener’in, “Ben kesinlikle adayım” duruşu bu tabloyu zorluyor. Bu konuda geri adım atmayan Akşener, partisinin seçime sokulmaması ihtimaline karşı ise ittifak arıyor. Bu arayış da Akşener’in sert tutumu nedeniyle sıcak karşılanmıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener arasında yapılacak görüşmede, Akşener’e 'geniş ittifak' arayışı doğrultusunda yeni bir öneri daha sunulacağını öğrendik. Bu önerinin de karşılık bulmaması durumunda tablo en başa dönecek. Yani İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ittifakı ile CHP ve HDP’nin ayrı ayrı seçime girdiği, her partinin kendi Cumhurbaşkanı adayını gösterdiği bir tablo olacak. Daha geniş bir ittifak çabalarının sonuçsuz kalması da meydana çıkıldığında seçmene şikayet edilecek!

'BAHÇELİ! ŞOK ŞOK ŞOK... DİYECEKLER'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 17 Nisan Salı günü partisinin Meclis grubundaki erken seçim çağrısının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın bir açıklama yaparak bunun AK Parti ile “danışıklı dövüş” olmadığını söyledi. Yalçın o açıklamasında erken seçim konusunun 16 Nisan Pazartesi günkü MHP Başkanlık Divanı'nda ele alınarak kararlaştırıldığı belirtti. Duyduğumuza göre o toplantıda Bahçeli, partisinin yöneticilerine, grup toplantısında yapacağı erken seçim açıklamasını medyanın nasıl vereceğine ilişkin gülerek şunları söyledi: 'Bahçeli! Şok şok şok...' diyecekler.

KUZU: BEN DE CHP ADAYI MI OLSAM ACABA

Dört dönemdir AK Parti milletvekili olan Burhan Kuzu’nun adı neredeyse her kabine değişikliğinde geçti. Bakanlık beklentisini hiç gizlemeyen Kuzu bir türlü muradına eremedi. Son olarak şansını Meclis Başkanlığı için kullanan Kuzu, mevcut başkan adaylıktan vazgeçmeyince bu hayaline de kavuşamadı, hatta aday gösterilmediği için 'kırgın' olduğunu açıkladı. Her dönem adaylıkları ile konuşulan Burhan Kuzu’ya, CHP’de arka arkaya gelen Cumhurbaşkanı adayları açıklaması sonrası Meclis kulisinde rastladık. Önce Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, ardından İstanbul Milletvekili Didem Engin’in adaylığını gülümseyerek karşılayan Kuzu, “Ben de CHP adayı mı olsam acaba?” dedi. Her dönem adaylığı üzerine yapılan esprileri bu kez kendisi yapan Kuzu, “Evet benim için de yeni bir yol olabilir. Beni aday göstersinler ortalık bayağı sallanır. Ben de 'Dur canım nereden çıktı' falan derim” diyerek esprisini devam ettirdi.

CHP’deki cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili partililerden de renkli değerlendirmeler vardı. Bir milletvekili, “Kemal Bey adaylık listelerini hazırlarken Öztürk Bey’i Afrika ülkelerinden birine büyükelçi yazabilir” dedi...

SON MAAŞLARI OLDUĞUNU 3 GÜN SONRA ÖĞRENDİLER!

24 Haziran’da erken seçim için oy kullanan milletvekilleri kararı her ne kadar alkışlasa da gerçek tablo çok farklı. Sonda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim. 5 yıllığına seçilmiş bir milletvekili daha görev süresinin dolmasına 15 ay kala seçim istemez! Özellikle ilk dönemi olan milletvekillerinde büyük bir 'burukluk' olduğunu söyleyebiliriz. Erken seçim kararı sonrası oluşturulacak yeni listelerde mevcut milletvekillerinin en az yarısının olmayacağını söylemek mümkün. AK Parti’deki değişimin yüzde 60-70’leri bulacağı, CHP’de ön seçim yapma imkanı zor olacağı için -genel başkanın grubun büyük kısmını koruyacağı düşünülse de- değişimin yüzde 30-40’ları bulabileceği konuşuluyor. HDP’de davalar ve siyaset yasağı nedeniyle zorunlu bir değişim beklenirken en az değişimin MHP’de olacağı tahmin ediliyor. Ne kadarının geri döneceği belli olmayan milletvekilleri seçim kararının maaşlarına etkisini de hesapladı. 3 ayda bir toplu maaş alan milletvekilleri son maaşlarını 15 Nisan’da almıştı. Bir milletvekili içinde bulundukları durumu anlatırken gülümseyerek, “Son maaşımız olduğunu 3 gün sonra öğrendik. Büyük kısmı borçlara gitti. Önceden haberimiz olsa en azından adaylık için para ayırırdık” dedi.

MİLLİ GÖRÜŞÇÜLER BİR KADIN ADAYA OY VERİR Mİ?

Seçim anketlerinde, “Saadet Partisi-İYİ Parti ittifakına oy verir misiniz?” sorusuna beklenenin çok üstünde 'evet' yanıtı aldıklarını söyleyen bir İYİ Parti yöneticisi, “seçmeni en mutlu edecek ittifak bizimki” yorumunu yaptı. Bu diyaloğu aktardığımız bir Saadet Partisi (SP) yöneticisi de bu yoruma katıldı. SP yöneticisine, “Madem öyle neden iki parti cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak bir aday göstermiyor? Mesela İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ortak adayınız olabilir” dediğimizde şu yanıtı aldık, “Meral Hanıma saygımız sonsuz ama bizim tabanımızı bir kadına oy vermeye ikna etmemiz çok zor.” Meral Akşener’in tecrübeli bir siyasetçi olduğunu söyleyen aynı SP yöneticisi, “Tahminimce bu süreçte bütün bu hesapları kendisi çoktan yapmıştır” dedi.