CHP ve İYİ Parti'den Fransa'ya tepki

CHP'li Altay ve İYİ Partili Çıray Fransa'ya tepki gösterdi. Altay, Fransa’ya "Haddini bil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ve YPG arasında arabuluculuk teklif eden Fransa'ya tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Fransa’ya 'Haddini bil' diyoruz. Senin Suriye’de yapabileceğin bir şey yok. Biz bölgenin silahlardan arındırılmasını istiyoruz" dedi. İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray ise "Macron’un bu tutumunu şiddetle kınıyoruz. Arabuluculuk teklifi doğruysa, Macron’un haddini aşmış demektir" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de çekileceklerini açıkladığını hatırlatan Altay, "Şimdi Fransa ‘geliyorum’, ABD ‘ben gidiyorum’ diyor. Fransa’nın Suriye’nin kuzeyine gelmesi konusu son derece önemli. Fakat burada şu var; geçen hafta Erdoğan ile Macron görüştü. Soru şu: Ne görüştünüz, konuştunuz? Fransa, Suriye’ye gelirse ‘kandırıldım’ mı diyeceksin, ‘bilgim vardı’ mı diyeceksin? Kandırılmandan millet bezdi. Sen kandırılıyorsun asker şehit oluyor. Türkiye seni daha ne kadar taşıyacak" dedi.

'PYD'Yİ KORUMAYA FRANSA'NIN GÜCÜ YETMEZ'

"Fransa ya da ABD’nin bölgede bulunması kabul edilemez" diyen Engin Altay, "Bölgenin silahlardan arındırılması lazımken bir emperyal gücün gidip başka gücün gelip çöreklenmesinin bölge barışına katkısı olmaz. PKK-PYD’yi koruyacaksa Fransa’nın gücü yetmez. ‘Kürt halkını koruyacağım’ derse büyük bir yalandır. Kürt sorunu çözümümüz Fransa, ABD’ye kaldıysa Allah selamet versin" diye konuştu.

'TÜRKİYE ABİ NİTELİĞİNİ KAYBETTİ'

Hükümetin dış politikasını eleştiren Altay, şöyle devam etti:

"Türkiye bölgedeki abi niteliğini kaybetti. Bölgede alelade bir ülke oldu. Türkiye bunu hak ediyor mu? Geldiğimiz nokta bu. Irak’ta yapılan yanlış stratejilerden ders alınmamasını bedelini Suriye’de ödüyoruz. Terörle mücadele Kürt sorununa çözüm, sihirli formlu budur. Terörün beslendiği bataklığın kurutulması lazım. En büyük gücünü Kürt sorununun çözülememiş olmasından alıyor, terör bu gücünü."

'FRANSA'YI KARARINI GÖZDEN GEÇİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Altay, Fransa’nın YPG'nin de içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye arasında arabuluculuk yapması isteğine ilişkin açıklamaları eleştirdi.

Altay, "Bütün bunlarla birlikte Fransa’ya da ‘haddini bil’ diyoruz. Senin Suriye’de yapabileceğin bir şey yok. Biz bölgenin silahlardan arındırılmasını istiyoruz. Yaklaşımımız budur. Fransa’yı da bu kararını gözden geçirmeye çağırıyoruz" dedi.

ÇIRAY: MACRON, HADDİNİN AŞTI

İYİ Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eski PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in de bulunduğu bir heyeti kabul etmesine tepki gösterdi.

Macron'un Afrin harekatını da eleştirdiğini hatırlatan Çıray, "Fransız basınında çıkan haberler doğruysa Macron'un terör örgütü YPG'ye destek garantisi verdiği iddiaları var. Biz İYİ Parti olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un bu tutumunu şiddetle kınıyoruz. Türkiye ile bir terör örgütü olan YPG arasında arabuluculuk teklifi doğruysa, Macron’un haddini aşmış demektir" dedi.

"Trump'ın 'Suriye’den çekileceğiz. Biraz da başkaları ilgilensin' açıklamasından kimse ne Amerika’nın ne de Rusya’nın meydanı boş bırakacağı sonucunu çıkarmasın" diyen Çıray, şöyle devam etti:

"Bu kararlardan ve gelişmelerden Rusya, İran ve Suriye, yani Şam fayda görecektir. Buna karşılık bugüne kadar yaptığınız gibi uyarılarımızı dinlemeyip sözlerimize kulak vermediğiniz ve dış politikayı seçim aracı olarak görmeye devam etmeniz takdirde tek zarar gören ülke Türkiye olacaktır.

Dolayısıyla Fransa'nın devreye girmesinden Libya’nın akıbetini hatırlayıp sakın ola ki bundan faydalanırız diye düşünmeyin. Bunun futbol terimleriyle ancak 'oyuncu değişikliği' olarak nitelendirilebileceğini aklınızda bulundurun."

'DIŞ SİYASETİMİZ REHİN ALINDI'

"Rusya’yla hergün 'iş' konuşuyorsunuz. Nükleer enerji fabrikasını zararına Rusya’ya verdiniz. Türk akımı sorgusuz verdiniz. S-400'leri aldınız. Düşürdüğünüz Rus uçağı için özür dilediniz. Ama yine de Lavrov, dün 'YPG olmadan Suriye olmaz' dedi. Bu kadar ticaretten sonra bu neyin nesi?

Ne yazık ki ideolojik saplantılarınız, öğrenilmiş cehaletiniz nedeni ile Türkiye’yi bir makasın içine soktunuz. Dış siyasetimiz Mahmut Nedim Paşadan beri ilk defa bu derecede rehin aldı. 2015 yılının Kasım ayında sizi aynen şöyle uyarmıştık: 'Bilgi kirliliklerini temizler, laf kalabalıklarını ayıklarsak göreceğiz ki ABD ve Rusya tarafından bölgesel paylaşım tamamlanmıştır. Şam Halep’e kadar Esad'a kaldı; ABD buradan çekilecek. Rusya’yı Çin’den ayırıyor ve bunun için Akdeniz kapısı yani Lazkiye Tartus Ruslara düşmüş görünüyor." (HABER MERKEZİ)