CHP'de 'üyelik' maddesi delegeden çizik yedi

CHP’de üyeliği, "üye" ve "destekçi üye" olarak ikiye ayıran tüzük değişikliği önerisi delegelerin oyuyla reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’nin kurultay öncesi hazırladığı taslak tüzükteki “üyelik” maddesinde yapılmak istenen değişiklik delegelerden “olur” almadı. CHP'nin 19'uncu Olağanüstü Tüzük Kurultayı 2. gününde Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde devam ediyor.

CHP Genel Merkez yöneticilerinin kurultay öncesi “en önemli reform” olarak nitelendirdiği değişiklik önerisi şöyleydi:

1) Cumhuriyet Halk Partisi'ne, partinin program ve tüzüğünü benimseyen her yurttaş üye olabilir.

2) Üyelik, "üye" ve "destekçi üye" olarak iki türlüdür. Parti çalışmalarına aktif olarak katılan ve düzenli aidat ödeyen partiliye "üye"; partiye sadece gönül bağı ile bağlı olup destek vermek isteyen partiliye "destekçi üye" denir.

3) Parti çalışmalarına aktif olarak katılma ve düzenli aidat ödemenin ölçütleri, takibi ve gerektiğinde uygulanacak istisnalar yönetmelikle düzenlenir.

MADDE REVİZE EDİLEBİLİR

Tüzüğün 4. maddesi olarak getirilen bu düzenlemenin geçmesi için 630’un üzerinde oy gerekiyordu, ancak 486 oy çıktı. Böylece bu öneri maddenin kabulü için gerekli delege oyu sağlanamadığı için kabul edilmemiş oldu. Bu durumda mevcut tüzükteki üyelik maddesi geçerliliğini sürdürecek ya da üyelik maddesi için yeni bir tüzük değişikliği önerisi getirilecek.

GENEL BAŞKANLIK ADAYI OLMAK KOLAYLAŞTI

Tüzük Kurultayı'nda genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 10'unun imzasını alma zorunluluğu maddesinde de değişikliğe gidildi. Adaylık için gerekli imza oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Bu durumda genel başkan adayı olmak için 127 değil 64 delege imzası almak yeterli olacak. (DUVAR)

Etiketler CHP delege üye