CHP tüzük taslağı yenilendi: 'Bir milim geri gidiş yok, ilerleme var'

CHP’nin 9-10 Mart’ta yapacağı Tüzük Kurultayı öncesi açıklanan taslak gelen eleştiriler üzerine yenilendi. "Ön seçim daraltılıyor" eleştirilerine yol açan düzenlemeden vazgeçilirken, tüzükte Etik Kurul oluşturulması, gençlik kotasının yüzde 100 arttırılması, belediye başkanı ve milletvekili adaylarının belirlenmesinde il başkanlarının görüşünün alınması gibi birçok değişiklik yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP'nin 9-10 Mart'ta yapacağı Kurultay öncesi tartışmaya açtığı tüzük taslağı gelen eleştiri ve önerilerin ardından yenilendi. Tüzük Komisyonu toplantısının ardından son şekli verilecek taslakla ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Tüzüğümüzde bir milim geri gidiş yok, tersine ilerleme olacak. Katılımcılığın arttırıldığı, üye reformu yapılan, gençlik kotasının yüzde 100 arttırıldığı sade bir tüzük olacak" dedi.

Parti yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, Kurultay'a sunulacak son tüzük değişikliği taslağında şu düzenlemeler yer alacak:

ÖN SEÇİME DOKUNULMAYACAK: Taslağa, bir milletvekili çıkarılan illerde adayların ön seçim yapılmadan belirlenmesini sağlayacak bir ek yapılmak istendi. Bu ek "ön seçim kaldırılıyor" eleştirilerine yol açtı. Bunun üzerine mevcut tüzükteki ön seçim maddesinin noktası virgülüne dokunulmadan bırakılmasına karar verildi.

İL BAŞKANLARINA ADAY BELİRLEME YETKİSİ: Milletvekili ve belediye başkanı adayları belirlenirken il başkanlarının da görüşünün alınması ilk kez tüzüğe girecek. Parti yöneticileri bu değişiklikle ilgili, "Yerel seçimlerde ve milletvekili seçimlerinde adayların nasıl belirleneceğine Parti Meclisi karar veriyor. Buna "örgütlerin de görüşü alınarak" eklemesi yapacağız. Bu çok önemli bir reform" değerlendirmesinde bulundu.

ÜYELİK REFORMU YAPILACAK: Parti yöneticilerine göre tüzük değişikliğinde en önemli reform üyelikle ilgili olacak. Tüzük taslağında "parti çalışmalarına aktif katılan ve düzenli aidat ödeyen" partiliye "üye", "partiye sadece gönül bağıyla bağlı olup destek vermek isteyen" partiliye ise "destekçi üye" tanımı getiriliyor. Bu düzenleme eleştirilere karşın değiştirilmedi.

MYK YİNE ATAMAYLA BELİRLENECEK: Tüzük taslağında örgütler, idari ve mali işler, hukuk işleri, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile genel sekreterin genel başkan, diğer MYK üyelerinin ise Parti Meclisi tarafından seçilmesi öngörüldü. Bazı MYK üyelerinin de tepkisine yol açan bu düzenlemeden vazgeçildi. MYK üyelerini mevcut tüzükte olduğu gibi Genel Başkan belirleyecek. Parti yetkilileri, "Parti Meclisi karar organı ve Kurultay'da demokratik şekilde çarşaf listeyle seçiliyor. MYK ise icra organı. Genel başkanın çalışma arkadaşlarını genel başkanın belirlemesi doğrudur. Mevcuttaki gibi devam edecek" dedi.

GENÇLİK KOTASI YÜZDE 100 ARTIYOR: Tüzükte en önemli değişikliklerden biri gençlik kotasının yüzde 100 arttırılması olacak. Yüzde 10 gençlik kotası 20'ye çıkarılacak. Tüzük taslağında gençlik yaşının 35'e çıkarılması planlanmıştı. Ancak tepkiler üzerine bundan vazgeçildi. Gençlik yaşının üst sınırı mevcut tüzükte olduğu gibi yine 30 olacak.

ETİK KURUL GELİYOR: Tüzükteki önemli değişikliklerden biri ise Etik Kurul olacak. İlk kez kurulacak bu kurul ile bazı problemlerin Yüksek Disiplin Kurulu'na gitmeden çözülmesi hedefleniyor.

CUMHURBAŞKANI SEÇİM YÖNTEMİNE PM KARAR VERECEK: Taslak tüzükte Cumhurbaşkanı adayının " ön seçim, aday yoklaması, merkez yoklaması ve seçmen yoklaması yöntemlerinden biriyle belirleneceği, yönteme Parti Meclisi'nin karar vereceği maddesi eklenmişti. Bu düzenleme eleştirilere karşın değiştirilmedi.

9-10 Mart'ta yapılacak Tüzük Kurultayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılışta yapacağı konuşma dışında basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.