CHP'den seçim ittifakı adımı, ittifak toplantısı ertelendi

TBMM Anayasa Komisyonu'nun ittifak düzenlemesine ilişkin bugün yapılması planlanan toplantısı, CHP'den gelen 'tüm partilerle görüşerek çalışma yapmak istiyoruz' talebi üzerine 5 Mart'a ertelendi. CHP, önceki gün toplantıda, 'düzenlemenin tümüne karşıyız' diyerek, herhangi bir değişiklik önergesi vermemişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seçim ittifakını düzenleyen anayasa değişikliğine ilişkin CHP'den sürpriz bir adım geldi. TBMM Anayasa Komisyonu’nun seçim güvenliği ve ittifakı düzenleyen AK Parti-MHP ortak yasa teklifine ilişkin bugün yapılması planlanan toplantısı, CHP’den gelen taleple 5 Mart Pazartesi gününe ertelendi.

AK Parti kurmaylarıyla görüşen CHP kurmayları, teklifin tüm siyasi partileri ve seçmenleri yakından ilgilendiren hükümler içerdiğine dikkat çektiler. CHP'li heyet, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla düzenlemenin bütününe yönelik seçime katılma yeterliliğine sahip tüm partilerin görüş, talep ve önerilerini içerecek çalışma yapmak üzere özel bir heyet oluşturduklarını belirttiler.

CHP’liler, yürütülecek temaslar ve çalışmalar için kendilerine üst komisyon toplantısı öncesi zaman tanınması ricasında bulundular. AK Parti kurmayları da, katkıları değerlendirmeye hazır olduklarını ifade ettiler. Bu uzlaşma çerçevesinde Komisyon Başkanlığı’nca üyelere 5 Mart Pazartesi günü saat 14.00 için yeni bir toplantı çağrısı yapıldı.

CHP'DEN SORULAR

Anayasa Komisyonu, önceki günkü toplantısında teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, dört parti grubunun ortak önergesiyle teklifi, “detaylı incelenmesi” için Alt Komisyon’a sevk etmişti. Alt Komisyon, dün saat 11.00’de Abdurrahman Öz başkanlığında basına kapalı toplandı. Edinilen bilgiye göre CHP, teklifin tümüne karşı olduğunu ve düzenlemelerin anayasaya aykırılığının bulunduğunu belirterek, herhangi bir değişiklik önergesi vermedi.

Milliyet'te yer alan habere göre, toplantıda, CHP’li Murat Emir, Adalet Bakanlığı ile YSK temsilcilerine sorular yöneltti. Emir’in, “ilçe seçim kurullarının hane bütünlüğünü korumak şartıyla aynı binada oturan seçmenleri farklı sandık bölgelerine kaydedebilmesi” ve “seçim güvenliği gerekçesiyle vali veya ilçe seçim kurulu başkanının talebi halinde sandıkların en yakın seçim bölgelerine taşınmasına” yönelik düzenlemenin hangi ihtiyaçtan kaynaklandığına ilişkin sorusu üzerine kurum temsilcileri, özellikle bölgede baskılar nedeniyle, 'blok' halde oy kullanımı yaşandığını öne sürdüler.

'VERİ YOK, DUYUM VAR!'

Emir, bunun üzerine, “Bu hükümler ihtiyaçtan kaynaklanıyorsa, bu düzenlemeleri gerektirecek somut bazı olayların önceki seçimlerde yaşanmış olması, seçim suçu olduğu için bunlarla ilgili davalar açılmış olması gerekir. Kaç olay ve dava var” sorusunu yöneltti.

Kurum temsilcilerinin  Emir’e, “Elimizde bu yönde bir veri yok. Ama duyumlar var” yanıtını verdikleri öğrenildi.

Alt Komisyon yaklaşık 5 saatlik mesaisiyle, 26 maddelik teklif üzerine çalışmasını tamamladı. Teklif, komisyondan aynen geçti.