CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın: CHP'den bir dışlanma yok

CHP Kurultayı'nda bölgeden kimsenin PM’ye seçilmemesi değişik yorumlara neden oldu. Konuyu değerlendiren CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın “Delegelerin seçimi 'Doğu ve Güneydoğu dışlandı' anlamına gelmiyor. Kimse farklı yerlere çekmesin” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Geçen hafta gerçekleşen CHP Kurultayı'nda öne çıkan konulardan biri Parti Meclisi’ne (PM) seçilen ya da seçilemeyen isimler üzerinden yürüdü. Bölgeden hiçbir PM adayının seçilememesi de dikkat çekiciydi. Ortaya çıkan sonucu değerlendiren CHP’nin Bölge İl Örgütleri, 'Delegenin takdiri' olarak yorumlasa da bunun burukluğunu, şaşkınlığını yaşadıklarını da gizlemediler. Bu konuda partinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirenler de CHP’nin Bölgeden uzaklaşmasına neden olduğunu dile getirenler de oldu.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın ise aynı kanıda olmadığını ifade etti. Sayın’a göre bölgeden PM’ye kimsenin girememiş olması Doğu ile Batı arasında bir boşluğa, kopuşa neden olmayacak.

Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz Mehmet Sayın, “CHP’de delegenin iradesi önemli” diyerek şu açıklamayı yaptı;

'DELEGELERİN TAKDİRİ BU YÖNDE OLDU'

"Biliyorsunuz CHP’de çarşaf liste olur. Bu dönem rekor düzeyde aday başvurusu oldu, 488 kişi Parti Meclisi’ne aday oldu. Bunların içinde Doğu ve Güneydoğu’dan birçok arkadaşımız da vardı. Sonuç itibarı ile bizde delegenin iradesi önemli ve PM’ye girecek adayları delegeler belirler. Genel Başkan’ın listesinde Doğu ve Güneydoğu’dan iki arkadaşımız vardı. Biri İstanbul Milletvekili sayın Sezgin Tanrıkulu, diğeri de Urfa il başkanımızın kızı Erbil Aydınlık gençlik kontenjanından adaydı. CHP’de seçim oldu, kimse aday olmadı gibi bir şey anlaşılmasın. Arkadaşlarımız aday oldu ama PM’ye girecek isimleri delegeler seçiyor. Takdiri bu yönde oldu delegelerin.  Ama bu Doğu ve Güneydoğu dışlandı anlamına gelmiyor.  Öyle kopma falan anlamına gelmiyor, böyle düşünülmesin, farklı yerlere çekilmesin"

'SEZGİN BEYE BAŞKA GÖREVLER VERİLECEKTİR'

Sezgin Tanrıkulu’nun PM’ye seçilmemesi de CHP kongresi sonrası konuşulan konulardan biriydi. Tanrıkulu’nun Genel Başkan’ın listesinden aday gösterildiğini hatırlatan Mehmet Sayın, Sezgin beye başka görevler verileceğine inandığını dile getirdi.

Sayın, şunları söyledi: “Geçmiş dönemlerde de CHP’de üst düzeylerde yer alıp daha sonra liste dışında kalanlar oldu. Biliyorsunuz, Sezgin Bey daha önce MYK üyeliği yaptı, PM’de yer aldı. O zaman da delegelerin iradesiyle buralarda görev aldı. Ancak şimdi PM’ye girememiş olması, Kürtlerin ötelendiği, dışlandığı anlamına gelmez. Tamamen CHP’nin içinde gelişen bir olaydır. Sezgin Bey Genel Başkanımızın listesindeydi ve kendisine Karadeniz’den, başka bölgelerden de oy verenler oldu. Sezgin Bey PM’de yer almadı belki ama inanıyorum ki Genel Başkan’ın yanında başka görevler verilecektir kendisine."

DEĞERLENDİRME ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE

Diyarbakır Bölgenin en büyük ve önemli kenti. Burada herhangi bir durumla ilgili yapılan değerlendirme, Bölgenin diğer kentlerini de etkiliyor. Diyarbakırlı CHP seçmenin PM üyelerinin seçimiyle ilgili ne düşündüğünü sorduğumuz Mehmet Sayın, “Kurultaydan henüz çıktık, henüz bunun muhasebesini yapmış değiliz. Ama önümüzdeki günlerde Diyarbakır Örgütü olarak sahaya ineceğiz, halkımızın görüşlerini alacağız ve Genel Başkanımıza bir rapor olarak sunacağız” şeklinde konuştu.

Bölgeden bir siyasetçinin PM’de yer alamamış olmasının bölge sorunlarının partiye taşınmayacağı anlamına gelmeyeceğini söyleyen Sayın, “Sezgin bey, İstanbul milletvekili ve bölgenin sorunlarını değişik platformlarda dile getiriyor. Ancak partide görev alan, PM’de yer alan diğer arkadaşlarımız da en az Sezgin bey kadar bölgeye duyarlıdır” dedi.

CHP DİYARBAKIR’DA PANEL DÜZENLİYOR

CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’nın önümüzdeki günlerde düzenleyeceği panel hakkında bilgi veren Mehmet Sayın, CHP’de Doğu ile Batı arasında yeni dönemde bir boşluk olmayacağını vurguladı.

Sayın, söyledi: “CHP İl Örgütü olarak önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz panel hakkında ön bilgi vereyim size. ‘Eşit Koşullarda Bir Arada Yaşamak’ başlıklı panele PM üyesi Yıldırım Kaya, Samsun İl Başkanı Tayfun Akçagöz, Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve Konya İl Başkanı Barış Bektaş katılacaklar. Basını, halkımızı ve sivil toplum örgütlerini davet edeceğiz panele. Kendilerine soru soracaklar. Zaman zaman ben gidip oralarda konuşacağım, onlar gelecekler buraya. Dışarıdan buraya gelecek CHP’lilerin, örneğin il başkanlarının buraya bakışlarının Sezgin beyden farklı olmadığı görülecektir.  Biz Batı’da konuşacağız, Batı’daki arkadaşlarımız buraya gelecek, buranın sorunlarını yerinde görecekler. Dolayısıyla bölgeden kimsenin PM’ye girmemesini bir kopuş olarak kimse değerlendirmesin.”