Demirtaş'ın Hazine'ye açtığı dava başladı

Selahattin Demirtaş, '04 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınıp tutuklanması ile devam eden süreç' için hazineye tazminat davası açtı. 750 bin liralık maddi ve manevi tazminat davasının görülmesine bugün başlandı. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Hazine'ye açtığı 750 bin liralık tazminat davasının görülmesine başlandı. Tutuklu bulunan Demirtaş, Diyarbakır'da görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılmak istemediği için çıkmadı.

Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması görülen davanın, 'Selahattin Demirtaş'ın 4 Kasım 2016'da haksız gözaltına alınıp, tutuklanması, davasına bakacak mahkemenin 11 ay sonra belli olması, hakim karşısına 13 ay sonra çıkması ve 4 ay boyunca tutukluluk incelemesinin yapılmadığı' iddiasıyla açıldığı belirtildi.

HAZİNEYE AÇILMIŞ BİR BAŞKA DAVA DAHA VAR

Mahkeme başkanı, Demirtaş'ın 2005 yılında da tutuklulukta ve gözaltında geçirdiği süre ile ilgili hazine aleyhine Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir dava açtığını ve davanın devam ettiğini belirtti. Duruşmada söz hakkı verilen Cumhuriyet savcısı, eksiklerin giderilmesini isterken, Selahattin Demirtaş'ın avukatı Aygül Demirtaş Gökalp dava dilekçesini tekrar ettiğini belirterek, davanın kabul edilmesini talep etti.

Maliye avukatı Zozan Ula ise davanın reddedilmesini istediklerini söyledi. Ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş'ın Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davasına ilişkin dosyasının incelenmek üzere istenmesine karar verdi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman mahkemeye verdiği dilekçenin sonuç ve talep bölümünde, "04 Kasım 2016 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle 250 bin lira maddi, 500 bin lira manevi tazminata hükmedilmeli, yargılama masrafı ve vekalet ücretinin davalı Hazine'ye tahmiline karar verilmeli" ifadelerini kullandı. (DHA)