Duvar Arkası: Kaplan en çok Demirtaş'ı üzdü!

Hasip Kaplan'ın tartışma yaratan tweetlerine Selahattin Demirtaş'ın tepkisi... CHP'de ertelenen hesaplar için gün geldi çattı! Saadet Partisi'nin adaylık için Gül hayali... OHAL Komisyonu'nda Semih Özakça ve Nuriye Gülmen tartışması... Zana'nın vekilliği düşürülürken TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın zor anları...

Google Haberlere Abone ol

HASİP KAPLAN EN ÇOK DEMİRTAŞ’I ÜZDÜ!

HDP eski Milletvekili Hasip Kaplan’ın sosyal medya hesabından 11 Şubat’taki Kurultay’da "Selahattin Demirtaş’ın yerine bir Türk’ün göz dikmemesi gerektiği" yönündeki sözlerinin en çok Demirtaş’ı üzdüğünü öğrendik. Demirtaş’ı ziyaret eden bir siyasetçi, "Hasip Kaplan’ın sözlerine üzülmüştü. Çok büyük yanlış olduğunu, böyle bir şeyin düşünülemeyeceğini söyledi. Büyük bir tepkisi vardı ona. 'Böyle bir yaklaşım kesinlikle doğru olamaz. Ayrışma değil birleşme, ortak yaşam üzerinden yürümemiz lazım' diyordu..." Bu arada yine aynı ziyaretten Demirtaş’ın yeni bir kitap hazırlığı içinde olduğunu da öğrendik.

CHP’DE BÜYÜK HESAPLAŞMA YAKLAŞIYOR!

CHP’de başta Adalet Yürüyüşü ve Çanakkale’deki Adalet Kurultayı olmak üzere yakın zamanda parti içinde yaşanan birçok tartışma, çekişme “Kongre’de hesaplaşırız” denilerek rafa kaldırılmıştı. Bu hesaplaşmanın zamanı geldi, büyük kongreye 20 gün kaldı. Muharrem İnce aday olsa da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu karşısında şansı olmadığı düşünülüyor. Asıl yarış, milletvekilliği için bir basamak olarak görülen, milletvekili ve belediye başkan adayları listesi oluşumunda rol üstlenen Parti Meclisi’nde (PM) olacak. Mevcut PM üyeleri, neredeyse tüm milletvekilleri ve eski milletvekilleri de ekleninde PM’ye aday sayısı 600’ü buluyor. 60 kişilik PM’nin yarı yarıya değişeceği, dolayısıyla PM’den seçilen MYK’daki genel başkan yardımcılarının bir kısmının da gideceği konuşuluyor. CHP Kongresi bu açıdan büyük sürprizlere gebe. Hedefte Tekin Bingöl’den Aykut Erdoğdu’ya, Bülent Tezcan’dan Zeynep Altıok’a pekçok yönetici var. Mevcut yöneticilerin liste dışı kalmasa dahi büyük yara alabileceği konuşuluyor.

SAADET PARTİSİ’NİN GÜL HAYALİ

2019 seçimleri öncesi taraflar netleşiyor. MHP lideri Bahçeli’nin AK Parti adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararına BBP de yeşil ışık yaktı. “Yerli ve milli ittifak” olarak nitelendirilen bu birliğe Saadet Partisi de davet ediliyor. Kutuplaşma anlamına gelecek bir ittifaka başından itibaren “hayır” diyen Saadet Partisi ise kendi adayını çıkarmakta kararlı görünüyor. Hatta yapılan açıklamalardaki, “Aday çıkartacağız ama aday çıkarmak için değil kazanmak için olacak” vurgusu da Saadet’in seçimlere çok ciddi asılacağının işareti olarak yorumlanıyor. Buraya kadar tamam ama aday kim olacak? Aranan aday "AK Parti’den CHP’ye her kesimden oy alabilecek bir isim" olarak tanımlanıyor. Yüksek sesle dile getirilmese de bu isim Abdullah Gül! Saadet Partililer, “Eğer Gül aday olma cesaretini gösterirse bu Saadet Partisi’nin gündeminde olur” diyor. Şimdilik Saadet, Gül’ün kararını bekliyor. Ancak beklenti karşılıksız kalırsa da kendi adayını çıkarmakta kararlı.

OHAL KOMİSYONU'NDA NURİYE-SEMİH TARTIŞMASI

OHAL İnceleme Komisyonu geçtiğimiz hafta Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyelerine kapılarını açtı. TBMM'deki dört siyasi partiden de üyelerin katıldığı bu ziyarette öne çıkan konulardan biri işe iade için açlık grevi yapan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın dosyalarıydı. Ziyarete katılan üyelerden edindiğimiz bilgiye göre, görüşmede bazı milletvekilleri iki eğitimcinin sağlık durumlarındaki riske işaret ederek dosyalarına öncelik verilmesi çağrısını bir kez daha yineledi. OHAL Komisyonu üyeleri bu çağrıya somut yanıt vermezken AK Parti Milletvekili Leyla Şahin Usta karşı çıktı. Usta’nın “Nuriye ve Semih dosyasına öncelik verilirse herkes açlık grevine başlar” dediği öğrenildi. Bu sözlere sinirlenen CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “Merak etmeyin solcu olmayan bir kişi dahi açlık grevini düşünmez” diye tepki gösterdi.

BAHÇEKAPILI’NIN ZOR ANLARI!

Meclis’te son bir yılda 3’ü kesinleşmiş yargı kararı, 3’ü devamsızlık gerekçesiyle 6 HDP’linin milletvekilliği düşürüldü. Milletvekili düşürme gündemi AK Partili 2 Meclis Başkanvekilinin nöbetlerine denk geldi ya da getirildi. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın’ın nöbetinde Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer, Ayşenur Bahçekapılı’nın nöbetinde ise Figen Yüksekdağ, Besime Konca ve Leyla Zana’nın milletvekilliği düşürüldü. Bu düşürme kararlarının alındığı Genel Kurul toplantılarında Ahmet Aydın, Kürt kimliği nedeniyle tepki görürken, asıl eleştiri okları ise sosyal demokrat çizgide bir geçmişi bulunan Ayşenur Bahçekapılı’ya yöneldi. Zana’nın vekilliğinin düşürülmesinin Meclis gündemine alındığı toplantıda HDP’li bir üye Bahçekapılı’ya, “Yine bir kadın milletvekili sizin başkanlığınızda düşürülecek. Bunun size denk gelmesi üzücü değil mi?” diye sordu. Bahçekapılı’nın kapalı toplantıda bu sözlere, “Diğerleri görevini yapmıyorsa ben ne yapayım” diye tepki gösterdiği öğrenildi. Aynı eleştiri Zana’nın milletvekilliğinin düşürüldüğü Genel Kurul’da da dile getirildi. Bahçekapılı, bir milletvekilinin “Meclis’te 4 Başkanvekili var, bu zor kararların hepsi ne hikmetse nöbet olarak size düşürülüyor. Bunlar neden bilinçli olarak sizin nöbetçi olduğunuz haftaya getiriliyor?” sorusuna, “Bu konuyu görüşmeye ve cevap vermeye değer görmüyorum. Biz burada görev yapıyoruz, gündemimiz neyse onu uyguluyoruz” yanıtı vermekle yetindi.