Meclis İnceleme Komisyonu OHAL İnceleme Komisyonu'nu inceledi

Meclis İnsan Haklarını İncleme Komisyonu üyeleri, OHAL İnceleme Komisyonu’nu ziyaret etti. Komisyondan haftada bin dosyayı görüşecek bir sistem oluşturulduğu bilgisi verildi. Öncelik verilmesi istenen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça dosyalarının halen incelemede olduğu öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, yaklaşık 1 yıldır talep edilen OHAL İnceleme Komisyonu ziyaretini gerçekleştirdi. Meclis’te grubu bulunan tüm partilerden üyelerin yer aldığı heyetin ziyareti yaklaşık 2 saat sürdü.

Görüşmenin başında OHAL İnceleme Komisyonu başkanı Salih Tanrıkulu komisyonun başvuru, dosyalama sistemi ile ilgili bilgi verdi.

80'i RAPORTÖR 200 KİŞİ ÇALIŞIYOR

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan ve HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın verdiği bilgiye göre, OHAL İnceleme Komisyonu’nda 80’i raportör yaklaşık 200 personel görev yapıyor. Bugüne kadar yapılan toplam başvuru sayısı 104 bin 398. Başvuruların yüzde 60’ını eğitim, içişleri ve adalet kurumlarından ihraç edilenler oluşturdu. Başvurular kurumlara göre ayrılırken, hepsi için alt komisyonlar kuruldu.

HAFTADA 1000 DOSYA GÖRÜŞÜLEBİLECEK

Meclis İnceleme Komisyonu üyeleri, başvuruların yoğunluğuna dikkat çekerek, bu kadar başvurunun ne kadar sürede sonuçlandırılabileceğini sordu. OHAL Komisyonu haftada 1000 dosyanın karara bağlanacağı bir sistem kurulduğu yanıtı verdi, ancak bugüne kadar toplamda kaç dosyanın görüşüldüğü, bir raportöre kaç dosya düştüğü gibi sorulara karşılık verilmedi.

Kurulan sisteme göre sonuçlanan dosyalarla ilgili karar tebligatı kişinin ihraç edildiği kuruma gönderiliyor. Kurum da başvurucuyu bilgilendiriyor. Komisyon üyelerine kararların neden kamuoyu ile paylaşılmadığı soruldu. Buna yanıt ise “spekülatif tartışmalara yol açmamak” yönünde oldu.

GÜLMEN VE ÖZAKÇA DOSYASI İNCELEMEDE

Meclis Komisyonu üyeleri açlık grevinde kritik bir eşiğe gelen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın dosyalarının öncelikli görüşülmesi yönünde avukatlarının başvurularına da dikkat çekerek bu yönde nasıl bir adım atılacağını sordu. OHAL Komisyonu’ndan bu tür öncelik istenen durumlara özen gösterildiği yanıtı verildi, ancak halen incelemede olan dosyada kararın ne zaman verileceği ile ilgili bilgi verilmedi.

OHAL Komisyonu’na yapılan başvuruların Bylock kullanımı, Bank Asya’da hesap gibi birden çok kriter üzerinden değerlendirme yaptığı basına yansımıştı. Görüşmede de bu konuda bilgi verildi. Ancak, FETÖ dışında ihraç edilen Barış için Akademisyenler, Kayyum atanan belediyelerdeki çalışanlar gibi farklı gerekçelerle ihraç edilenler için oluşturlmuş bir kriter olmadığı görüldü.

'OHAL DEĞİL OYALAMA KOMİSYONU'

CHP Milletvekili Şenal Sarıhan, yaklaşık 1 yıldır talep ettikleri bu görüşmenin gecikmeli de olsa gerçekleşmesinin önemli olduğunu, bundan sonra da temasların sürmesini beklediklerini söyledi.

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise 200 kişinin 100 binin üzerinde dosyayı 2 yılda tamamlamasının mümkün olmadığını, “oyalama” dışında bir işlevi bulunmayan Komisyonun sağlıklı bir karar alma şansının bulunmadığını söyledi. Başaran bir an önce bu uygulamadan vazgeçilip, yargının önünün açılması gerektiğini ifade etti.