Erdoğan'dan 'UYAP'ı FETÖ'cülere kaptırdık' özeleştirisi

Başbakan Binali Yıldırım, 'yargıya olan güveni artırmak' için yeni bir reform paketini Meclis'e getireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise UYAP özeleştirisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geciken adaletin adalet olmadığını belirterek, bu konudaki düzenlemelere öncelik verdiklerini söyledi. Başbakanı Binali Yıldırım ise yeni bir yargı reformu paketini Meclis gündemine getireceklerini açıkladı.

Beştepe'de düzenlenen Adalet Şurası'nda Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı.

Başbakan Yıldırım, konuşmasında şunları söyledi:

SOSYAL BARIŞ: Sosyal politikaların esası da adalet olmuştur. Dezavantajlı grupların korunması bize göre adaletin olmazsa olmaz şartıdır. Sosyal barış, ekonomik istikrar, devlet düzeni ancak ve ancak iyi çalışan adalet sistemi ile düzelebilir. Geciken adalet vicdanları yakan bir ateşe dönüşmektedir. Zamana yenilen mevzuat hükümleri tamamen gözden geçirildi.

ADALET BİRİMLERİ BODRUMLARDAYDI: Ben adaletle ilgili birimlerin hep bodrum katta olduğunu görüyordum ve bunun için hep adalet mülkün temelidir diye yorumlar yapılıyor diyordum.

YARGI PAKETİ: Yargıya olan güveni daha da artırmak için yeni bir reform paketini Meclis'e getireceğiz. Başarını tek yolu, tek formülü hak, hukuk ve adaletten sapmamaktır.Yargıyı araç haline getirenlere adaletin ne denli önemli olduğunu göstermeliyiz. Bu yıl sonuna kadar darbeye bizzat karışanların görüldüğü davalar sonuçlanmış olacaktır.

İLGİSİZ İNSANLAR SÜRECİN İÇİNE ÇEKİLMEK İSTENİYOR: İkinci grupta örgüt üyeliği davaları vardır. Örgüt üyeliğinin tespiti ayrı bir dikkat ve titizlik gerektiriyor. İlgili ilgisiz birçok insanı sürecin içine çekme gayreti görülüyor. Adalet camiamız bu tuzağa düşmeyecektir. Bunun en güzel örneği, Bylock'taki teknik kumpasın açığa çıkarılmasıdır. Savcılarımız, hakimlerimiz bir kuyumcu titizliği ile çalışacak. Türkiye'nin gücü, hukuk devleti olmaktan geliyor. Demokrasiye bağlılıktan, hukuka olan riayetten geliyor.

ERDOĞAN'DAN UYAP ÖZELEŞTİRİSİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise konuşmasında özetle şunları söyledi:

GECİKEN ADALET: Ülkemizde uzun dönem kağıt üzerinde hukuk dönemi yaşanmıştır. Geciken adalet, adalet değildir. Onun için de imkan bulduğumuzda hemen bu konuyu önceliklerimizin en başlarına aldık. Adalet ile zulüm arasındaki ince çizginin adaletin tesisini zorlaştıran husus olduğunu da biliyoruz. Konfüçyüs, "Adalet kutup yıldızı gibi durur, geri kalan her şey onun etrafında döner" diyor. Bizim ülkemizin adalet kurumlarının duvarlarında, "Adalet mülkün temelidir" yazar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan

UYAP'I FETÖ'CÜLERE KAPTIRDIK: Bir şeyi gerçekleştiremedik. UYAP gibi önemli teknolojiyi maalesef, bu bir özeleştiridir, FETÖ'cülere kaptırdık. Orayı o kendi sinsi emelleri için acımasız kullandılar. Oradan da en büyük zulmü bir gördük.

SARRAF DAVASI SİYASİ: En vahşi saldırıları bile hukuk devleti ilkelerinden ayrılmadan bastıracak dünyada başka bir millet, devlet yok. Hiç kimse kalkıp da bize ne düşüyor demedi. Kendi ideolojilerini paylaşan birilerine yönelik yargı bir karar vermeye kalksa, bununla ilgili hemen hesaba çekerler. Sizde böyle bir şey normal zamanda olduğu zamanda biz size kalkıp bunu "geri verin" diyor muyuz? Ülkeme darbe yapanları koruma altına alıyor, bize iade etmiyorsun. Bunlarda adalet falan yok. Adalet burada, burada. En son Amerika. Rıza Sarraf meselesini gördünüz. Hukukla alakası var mı? Siyasi bir kararı açık, net alabiliyorlar.

İADE ETMİYORLAR: Ülkemden kaçıp giden o malum teröristi Amerika'da besleyen kişiler, 'ver bize bunu' dediğimizde vermiyor. Bizden 12 terörist istediler, biz onları verdik. Şu anda yargı makamlarımız bu kişi ile ilgili kararlarını veriyor, bütün dosyaları gönderiyor. Hukuka, kanuna, zerre kadar saygıları yok. Siyasi kararlarla Türkiye'ye meydan okumaya yöneliyorlar. Beni bu noktada farklı görün. Ben bunların kararlarına kesinlikle saygı duymuyorum, inanmıyorum.

MOR BEYİN: Bugüne kadar 4 binin üzerinde FETÖ'cü hakim, savcı görevden uzaklaştırılarak kurumun üzerindeki kara bulutlar dağıtılmıştır. Bylock konusunda ortaya çıkartılan Mor Beyin uygulaması bunun en somut örneklerinden biridir. Örgüt 11 binin üzerinde masum insanı ateşe atmaktan çekinmeyecek bir yönteme başvurmuştur. Gizledikleri kodlarla, insanları Bylock'un sitesine yönlendirmişlerdir. Amaçları mücadeleyi sulandırmaktır. Bu oyun da bozulmuştur. Soruşturmaların ve yargılamaların da aynı titizlikle yapılarak, masumlarla suçluların ayrımının ortaya koyacağına inanıyorum.

YATIRIMCI BİZE YARGIYI SORAR: Adalet ile ekonomi arasında da çok yakın bir ilişki var. Bize yatırımcı şunu sorar: 'Yargıda, şöyle şöyle oluyor. Bize garanti verebilecek misiniz?' Biz de kendilerine 'yanlışınız olmadıktan sonra tabii ki veririz' cevabını veririz. Bu güven bunları da ülkemize çekiyor. Para, cıva gibidir. Güvene ve istikrara doğru kendine en uygun yeri bulur ve oraya gider.

EKONOMİDE DÜNYADA YA 1 YA 2,3 OLURUZ: Ekonomi ile ilgili günümüzdeki kriterlerin kesinlikle adil olmadığı da bir gerçektir. Türkiye olarak en önemli yatırımları yaptığımız, en canlı üretime sahip olduğumuz dönemlerde dahi, kredi derecelendirme kuruluşlarının kasıtlı açıklamalarına maruz kalmış bir ülkeyiz. Büyümede 3. çeyrekte Türkiye dünyada 1 numara oldu. Yıl sonu itibarı ile yine büyümede dünyada ya 1 oluruz, ya 2, ya 3. Dünya 5'ten büyüktür sözümüz, küresel adaletsizliğe karşı yapılmış en büyük başkaldırıdır. Biz altyapımızla, üstyapımızla hedeflediğimiz ekonomik büyüklüğe ulaşmaya çalışırken sürekli yavaşlatılmaya çalışıyoruz.