İYİ Parti Sözcüsü Çıray: Cumhurbaşkanı’nı neden istiskal edeceği yere götürüyorlar?

İYİ Partili Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fransa ziyaretinin Türkiye açısından 'onur kırıcı' olduğunu iddia etti. Çıray, "Bu nasıl bir Dışişleri yönetimi ki Cumhurbaşkanı’nı istiskal edeceği bir yere götürüyorlar?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Sözcüsü, Aytun Çıray, dış politika ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'ın Fransa ziyareti sırasında yaşananlara dikkat çeken, Çıray şunları söyledi:

"Üzülerek ifade ediyorum ki, Sayın Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Macron karşısında eşit bir pozisyon sergileyememesi milletimiz için onur kırıcı oldu. Ne Ecevit ne Demirel ne de Erbakan ve diğerleri böyle hakaretamiz ifadelere izin vermediler. Bu nasıl bir Dışişleri yönetimi ki Cumhurbaşkanı’nı istiskal (hoşnutsuzluğunu belli ederek soğuk davranmak) edeceği bir yere götürüyorlar?"

OHAL VE PARAMİLİTER GÜÇLER İDDİASI

Çıray, şöyle devam etti: "Ancak dün tekrar uzatılmasına karar verilen OHAL yönetimi, ne idüğü belirsiz paramiliter güçlerle ilgili dehşet verici iddialar, seçimlerin güvenliği sorunu ne yazık ki bizi dünyanın gözünde Sayın Erdoğan’ın dostu El Beşir seviyesine indiriyor.

Trump, Suriye’deki PKK/PYD unsurlarına binlerce, tır silâh gönderme kararnamesini imzalıyor, siz yine de Amerika gezisini ertelemiyorsunuz. Aksine gidip 11,5 milyar dolarlık uçak alımı yapıyorsunuz, sonra da dönüp Fransız gazeteciye, “Amerika Suriye’ye silâh gönderirken aklınız neredeydi?” diye soruyorsunuz. Fransa’dan 5700 ton et ve Airbus'lar satın alma karşılığında Macron’dan demokrasi ve insan hakları dersi alıyorsunuz."

'FÜZE PROJELERİNİ RÜŞVET GİBİ KULLANARAK DÜNYA LİDERİ OLUNMAZ'

"Sayın Erdoğan’ın Fransa gezisi bir kez daha göstermiştir randevu karşılığında uçak, et, zeytinyağı alarak; füze projelerini rüşvet gibi kullanarak dünya lideri olunamaz" ifadelerini kullanan Çıray, şöyle dedi:

"Macron Sayın Cumhurbaşkanı'nın yüzüne karşı bitmeyen OHAL sürecinden sonra AB’de artık yeni başlık açmanın söz konusu olmadığını söylerek istiskal etti. Ancak biz İYİ Parti olarak Türkiye'nin 'imtiyazlı ortaklık' gibi görünüşte cakalı, gerçekte ikincil bir pozisyonu ifade eden ortaklık modellerine kabul etmiyoruz. İYİ Parti’nin hedefi yeniden Türkiye’yi demokrasi rayına oturtmak ve hak ettiği AB tam üyesi yapmaktır."

'KUDÜS'E BÜYÜKELÇİLİK AÇMA İŞİ NE OLDU?'

"Millet merak ediyor; Kudüs'e büyükelçilik açma işi ne oldu?" diye soran Çıray, şöyle devam etti: "İKÖ kararı uygulanıyor mu? Hangi İKÖ üyesi ülke büyükelçiliğini açtı Kudüs'te? Sayın Erdoğan, kırmızı çizgilerimizi aştıklarında haddini bildireceğinizi söylediğiniz İsrail ve Washington’dan Büyükelçilerimizi ne zaman tepki olarak çekeceksiniz Ankaraya?"

'İKİ GÜN PLANLANAN TUNUS ZİYARETİ YARIM GÜN SÜRDÜ'

Erdoğan'ın Tunus gezisine de değinen Aytun Çıray, şunları dile getirdi: "Tunus ziyareti ile ilgili olarak Tunus ve mağrip basınına yansıyan haberler de fevkalade üzücü olmuştur. İki gün sürmesi gereken gezi yarım gün sürerken, Erdoğan’ın Rabia işareti karşılığında Beji Caled Essebsi’nin uyarısı dikkat çekiciydi: “Tunus’un bir bayrağı vardır ve başka bir işareti, radikal İhvan örgütü benzeri sembolü yoktur,” demiştir.

'HALKBANK'A GELECEK CEZAYI ÖNLEMEK İÇİN Mİ ALTIN TOPLUYORSUNUZ'

ABD'deki Hakan Atilla davasına da değinen Çıray, şöyle dedi: "Şimdi Türkiye’nin önünde çok daha önemli bir konu daha var: 'Rıza Zarrab davası' diye bilinen davanın ülkemize ve milletimize maliyeti ne olacaktır? Türkiye finansıyla ilgili uzmanlaşan -uluslarası bir bankada çalışan ve ismini vermek istemeyen- bir ekonomist basına, 'savcıların ortaya çıkardığı ihlalin boyutlarına bakılırsa Halkbank’ın 40 milyar doları bulan bir cezaya çarptırılabileceğini' söylüyor."

Son 11 ayda Türkiye'nin altın ithalatında büyük artış yaşandığını hatırlatan Çıray, "Şimdi AK Parti iktidarına soruyoruz; Halkbank'a gelecek cezayı ödemek için mi altın topluyorsunuz? Altın ithalatını  yüzde 176 arttırarak neden 375 tona ulaştırdınız" dedi. (HABER MERKEZİ)