Gül tartışmasına muhalefetin bakışı: Gül’ü itibarsızlaştırmak istiyorlar, tuzağa düşmeyeceğiz

CHP, HDP ve İYİ Parti, 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün KHK açıklaması sonrası “Aday olmak istiyor” yorumlarını değerlendirdi. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan’a göre adaylık tartışması bir tuzak, amaç da Gül’ü kendi tabanında itibarsızlaştırmak. HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, yaşanan tartışmayı “AK Parti içinde bir çatlak ihtimali” olarak yorumlarken İYİ Parti milletvekili Nuri Okutan aday olmak isterse bunun Gül’ün demokratik hakkı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sivillere ceza muafiyeti getiren düzenlemeye dönük, “muğlak, kaygı verici” açıklamasının yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AK Parti yönetiminden gelen eleştirilere en son, “Gül yüzde 49’un adayı yapılmak isteniyor” yorumları da eklendi.

CHP’ye göre bu tartışma bir tuzak, amaç da Gül’ü, AK Parti tabanında itibarsızlaştırmak. HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, tartışmada ortaya çıkan tek gerçeğin AK Parti içindeki çatlak olduğunu söylerken İYİ Parti Milletvekili Nuri Okutan ise Gül’ün demokratik bir yarış içinde aday olmasının en doğal hakkı olduğunu ifade etti.

'GÜL’Ü AK PARTİ TABANINDA İTİBARSIZLAŞTIRMAK İSTİYORLAR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Gül’ün KHK çıkışını, “Sorumlu bir devlet adamı ikazı ve doğru bir müdahale” olarak yorumladı. Gül’ün bu çıkışı sonrası adeta linç edildiğine belirten Tezcan, bunun nedenini şöyle açıkladı:

“'Ortada bir tehlike yok, o aday olmak için bunu yapıyor' diyerek Gül’ün çıkışını değersizleştirmeye çalışıyorlar. Biz bu tuzağa düşmemeliyiz. Gül’ün çıkışı ciddi ve esaslı bir çıkıştır. İktidarın hangi noktaya geldiğini onların içinden çıkan, bakanlık, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim söyledi. Kendi içlerinden çıkan bir siyasetçinin bu kadar samimi uyarısına bile tahammül edemiyorlar. Tartışılması gereken budur. Türkiye’de yönetim anlayışının hangi açmaza girdiğini göstermesi açısından önemlidir.”

Tezcan, “Gül, muhalefetin adayı olabilir mi?” sorusuna ise, “Adaylık bugünün değil yarının işi. Bu tartışmanın içine girmek AK Parti yönetiminin meseleyi taşımak istediği tuzağın parçası olmaktır. Gül’ün çıkışını kendi tabanında itibarsızlaştırmak istiyorlar. Bu tuzağa düşmeyeceğiz” yanıtı verdi.

'TEK SOMUT GERÇEK AKP’DEKİ ÇATLAK İHTİMALİ'

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, tartışmayı medyadan izlediklerini ama HDP’nin gündeminde böyle bir konunun olmadığını söyledi. Seçimlerin yapılıp yapılmayacağı, yapılsa nasıl bir ortamda gerçekleşeceğiyle ilgili soru işaretleri bulunduğunu söyleyen Kürkçü, “Bunlar cevaplanmazken adaylık üzerinden spekülasyon yapmak için dahi yeterince elverişli malzeme yok” dedi.

“Erdoğan’ın bir korkusu olduğunu görüyoruz” diyen Kürkçü, şöyle devam etti:

“Bence Erdoğan’ın kendi safında bir çatlağa tahammülü yok. Bu bir ihtimal halinde iken dahi bertaraf etme çabası içinde olduğunu, bir telaş içinde olduğunu anlıyorum. Yaşanan sadece AKP’de bir çatlak ihtimalini haber veriyor. Tek somut gerçek şimdilik budur. OHAL şartlarında, Eş Başkanlarımız, milletvekillerimiz hapisteyken yapılacak bir seçimin meşruiyetini kabule mecbur değiliz. Önce bu tartışmaları tüketmek lazım.”

'ADAY OLMAK HAKKIDIR'

İYİ Parti Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Gül’ün ortak adaylığı tartışması için, “Biz ortak aday konusunda tutumumuzu deklare ettik. Meral Akşener bizim adayımız. Buradan geri adım atmıyoruz” dedi. Gül'ün KHK çıkışı ve adaylık ihtimalini de değerlendiren Okutan, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanları tavırlı olmalı. Bir birikimleri var. Bu birikim milletin değerleridir. O bakımdan bence daha da belirgin konuşmalıdır. Ulusal görevidir. Hukuk devleti, demokrasi adına, insan hakları, özgürlükler açısından tutarlı olmayan kararlarda daha açık konuşmalıdır. Adaylık konusunda Cumhurbaşkanı Gül’ün düşüncesini bilmiyoruz. Ama böyle bir yarış içinde olmak en doğal hakkıdır. Eğer böyle bir şey düşünüyorsa demokratik bir yarışta, 100 bin imza toplayarak ya da bir parti üzerinden aday olabilir.” (DUVAR)