Duvar Arkası: 'Seni başkan yapmadılar mı?' sorusundan sonra başkanlık!

Erdoğan 'Seni komisyon başkanı yapmadılar mı?' diye sordu, başkanlık geldi... HDP'de cezaevindeki Demirtaş'ın eş başkan adaylığı tartışılıyor? AYM'nin Demirtaş ve Bilgen kararları için hangi değerlendirmeler yapılıyor? Bütçe görüşmelerinde MHP'yi ne 'tuttu'? CHP'lileri güldüren 'itiraz' fotoğrafı... Bütçe menüsündeki İskilip dolması... Hepsi Duvar Arkası'nda...

Google Haberlere Abone ol

ERDOĞAN 'SENİ BAŞKAN YAPMADILAR MI' DİYE SORDU BAŞKAN OLDU

Yeni Yasama döneminde Meclis’teki İhtisai Komisyonu ve uluslararası Komisyon başkanlıklarında değişiklikler oldu. Eski Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Başkanı seçildi. Kılıç’ın başkan seçilmesi yaklaşık 3 hafta önce Meclis’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kılıç arasında gazetecilerin kulaklarına da çalınan sohbeti akıllara getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan o kısa sohbette Kılıç’a “Seni Komisyon Başkanı yapmadılar mı?” diye sormuştu. Bu konuşmadan kısa bir süre sonra eski Bakan Kılıç belki İhtisas Komisyonu Başkanı olmadı ama önemli bir başka göreve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türk Grubu Başkanlığı'na getirildi.

.

'DEMİRTAŞ ADAY GÖSTERİLMESİN HDP’DEN İSTİFA EDERİM'

HDP’nin 3. Olağan Kongre Hazırlıkları başladı. Kongre öncesi bölgelerde konferanslar, farklı toplum kesimleriyle yuvarlak masa toplantıları ile yeni dönemin yol haritası çıkarılacak. Ama gözler seçim de yapılacak Kongre’de eş başkan adaylarının kimler olacağında. Tutuklu bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “Benimle ilgili kararı siz verin. Başka seçenekleri de değerlendirin” mesajı ilettiği biliniyor. Yargılama süreci devam eden, hatta milletvekilliği düşürülüp siyasi yasak getirilme riski bulunan Demirtaş’la ilgili ne karar verileceği merak konusu. Edindiğimiz bilgiye göre, bu konu HDP Meclis grubunda masaya yatırıldı. Hatta “siyasi yasak” getirilme durumu ele alındı. Tüm grubun yaklaşımı “onu o zaman düşünürüz” oldu. “Demirtaş tutuklu olmasa başka aday tabii ki konuşulabilirdi” diyen bir milletvekili Demirtaş'ın adaylığından o kadar emin ki, “Demirtaş aday gösterilmesin partiden istifa ederim” dedi.

BİLGEN KARARINA, 'AYM’DEN BİR TAŞLA İKİ KUŞ' YORUMU

Anayasa Mahkemesi, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu reddederken Ayhan Bilgen’i haklı buldu. HDP kulislerine göre aynı gün çıkan iki farklı kararın iki ayrı hedefi var. Birincisi “bir olumlu bir olumsuz karar” ile “Yargı bağımsızdır” mesajı veriliyor. İkinci hedef ise HDP’ye dönük “mühendislik” hesapları. Bu yoruma göre de bir dönem tartışmalara yol açan “Şahin-Güvercin” ayrımı gibi bu kez de “Suçlular-suçsuzlar” gibi bir yaklaşım üzerinden partiyi bölmeye dönük operasyon yapılıyor. AYM’nin bir taşla iki kuş vurmaya çalıştığını söyleyen parti yöneticileri “HDP’yi bilmiyorlar. Geçmişte de bu yöntemlere başvurdular ama başarılı olamadılar” diyor.

BÜTÇEDEKİ MHP: AMAN İTTİFAK SÜRECİ ZARAR GÖRMESİN

Bütçe görüşmeleri iktidar ile muhalefetin hesaplaşma zamanlarıdır. 2018 yılı bütçe görüşmeleri de böyle oldu. Başta CHP ve HDP grubundan iktidara çok sert eleştiriler geldi, uyarılar yapıldı. MHP’nin konuşmacıları ise biraz daha sıkıntılıydı. Ekonomide alarm veren bir çok değeri sorgulayan, yönetimdeki yanlışlar ve risklere işaret eden konuşmacıların içinde eleştirilerini sertleştirenler oldu. Ancak “Cumhur ittifakı” önerisi getiren ve 2019 seçimine AK Parti ile girmesi çok sürpriz olmayacak MHP’de tonu sert olan konuşmalar sıkıntı yarattı. Kulislerde, parti yöneticilerinin bazı milletvekillerini, “Konuşmalardaki üsluba dikkat edelim. Çok fazla sertliğe gerek yok” diyerek uyardığı öğrenildi. Bu durumun, “Aman ittifak süreci bozulmasın” endişesinden kaynaklandığı yorumları yapıldı.

.

CHP'DEN 'YANGIN OLUR BİZ YANGINA GİDERİZ' POZU!

Meclis’te kesintisiz 12 gün süren bütçe görüşmelerinde gerilim hiç eksik olmadı. Tartışmaların yumruklaşmanın eşiğinden döndüğü onlarca gerilim sırasında çekilen fotoğraflar renkli yorumlara yol açtı. CHP milletvekillerinin kendi aralarındaki iletişim grubunda paylaştıkları bir grup milletvekilinin kol kola bağırır şekilde göründüğü fotoğrafa “Yangın olur biz yangına gideriz” yorumu yapılması yüksek tansiyon sonrası yüzleri gülümsetti.

.

'BÜTÇE MENÜSÜ' GÖZ DOLDURDU

Bütçe görüşmeleri yemek menüleriyle de konuşulmayı hak eden görüşmeler oldu. Bütçesi görüşülen bakanın memleketinden getirttiği bazı özel yiyecekler veya kimi milletvekillerinin Meclis menüsüne eklettiği yöresel yemekler bu bütçe görüşmelerinde de eksik olmadı. En çok akıllarda kalan yemek İskilip dolması, Süt-helva, boyoz ve son gün tüm milletvekili ve Meclis çalışanlarına ikram edilen hamsiydi.