'Putin'in asker kararı Ankara'ya sürpriz oldu'

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye'den asker çekme kararını açıkladığı saatlerde iktidar kulisinde olduğunu anlatan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi "Ankara açısından sürpriz olmuş. Ankara, Rusya’nın Tartus ve Hmeymim üssünü elinde tutmaya devam edeceği, asker çekmenin ise sembolik düzeyde kalacağı kanaatinde. Rusya, Ortadoğu’dan çekilmiyor tam aksine Ortadoğu’ya yerleşiyor" aktarımında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'den önce Suriye ve Mısır'ı ziyaret etmesinin Ankara'da, "Rusya Ortadoğu'dan çekilmiyor, aksine yerleşiyor" şeklinde yorumladığını yazdı. Selvi, Rusya'nın Suriye'den askerlerinin önemli bir bölümünü çekeceğini açıklamasının ise Ankara'ya 'sürpriz' olduğunu ifade etti.

Selvi, "Putin’in kararı Ankara’ya sürpriz oldu" başlıklı yazısında, şu satırlara yer verdi:

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Suriye’den asker çekme kararını açıklaması “son dakika” olarak geçerken, iktidar kulisindeydim. Bakanlarla konuşma imkanım oldu. Rusya’nın asker çekme kararı Ankara açısından sürpriz olmuş.

...Hem Putin’in ziyareti hem asker çekme kararını ilan etmesi Suriye sürecinde önemli kilometre taşlarından. İç savaşın başladığı tarihten bu yana ilk kez bir devlet başkanı ziyaret etti. Ankara, Rusya’nın Tartus ve Hmeymim üssünü elinde tutmaya devam edeceği, asker çekmenin ise sembolik düzeyde kalacağı kanaatinde. Rusya, Ortadoğu’dan çekilmiyor tam aksine Ortadoğu’ya yerleşiyor. Putin’in, Mısır’ı ziyareti, Kudüs konusunda rol üstlenme çabası bunu gösteriyor.

Yazının tamamı