Duvar Arkası: İYİ Parti, oyları yüksek çıkınca Diyarbakır ve Hakkari'de yaptırdığı anketi 3 kez tekrarlattı

Gökçek'in fotoğrafları belediye binası duvarlarından indi, yerine cumhurbaşkanının fotoğrafları geldi... Cumhurbaşkanı danışmanının Rıza Sarraf davası ile ilgili yorumu... Meclis Başkanlığı seçimlerinde AK Parti'den 50 fire önlendi... İYİ Parti'nin, yapılan anketlerde, Diyarbakır ve Hakkari'de oyunun yüksek çıkması... Meclis'in 'minaresiz' camisi nereye taşınacak...

Google Haberlere Abone ol

GÖKÇEK FOTOĞRAFLARI DA DUVARLARDAN İNDİRİLDİ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Mustafa Tuna’nın Melih Gökçek’in kurdurduğu bazı daireleri kapatması, Gökçek’in göreve aldığı bazı daire başkanlarının işine son vermesi ve belediyenin önündeki “fışkiye”yi kaldırtması, geçtiğimiz haftanın haberleri arasındaydı. Bilinmeyense belediyede neler yaşandığı…

Melih Gökçek

Tuna göreve başlar başlamaz belediye bürokratlarının istifasını istedi. İlginç olan ise bu talep edildikten hemen sonra görevlendirilen bazı kişiler aracılığıyla istifa dilekçeleri bizzat makamlara gidilip elden teslim alındı. Kulağımıza gelen bir başka iddia ise Gökçek'in görevinden ayrılacağını duyurduğu günden, istifa ettiği gününe kadar geçen 4 gün içinde hiçbir bürokratın Gökçek'ten gelen telefonları açmadığı yönünde. Yeni Başkan Tuna’nın bir diğer icraatı da belediyenin başkanlık katında duvarlarda asılı olan Melih Gökçek fotoğraflarını kaldırtmak oldu. Gökçek’in fotoğraflarının yerine Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın fotoğrafları asıldı.

SARRAF DAVASI VE BASKIN SEÇİM İHTİMALİ

ABD’de 4 Aralık’ta görülecek Rıza Sarraf davasının Türkiye siyasetini ve ekonomisini nasıl etkileyeceğini sorduğumuz Cumhurbaşkanının danışmanlarından biri şu yanıtı verdi, “Amerika, Türkiye’yi sıkıştırmaya mı çalışıyor bu davayla? Nereye kadar sıkıştıracak? Savcının elindeki belgeleri bilmiyoruz. Amerika’daki yargı sistemi farklıdır. Sanığı sıkıştırmak, korkutmak için blöf de yaparlar. Önce o belgeleri görmek lazım. Türkiye gibi bir müttefiki kaybetmek Amerika’ya ne kazandıracak?” Danışman, doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef alındığı iddiasına ise şu yanıtı verdi, “Erdoğan'sız bir Türkiye mi istiyor Amerika? Yeni sisteme göre Türkiye’de artık koalisyon devri kapanmıştır. Üç ay sonra yaparız bir seçim ve yolumuza devam ederiz. O zaman ne yapacaklar!” Cumhurbaşkanı danışmanın sözünü ettiği “baskın seçim” ihtimali en sıkışıldığı durumda başvurulacak yöntem olarak düşünülüyor belli ki.

AK PARTİ'DE 50 FİRE ÖNLENDİ!

Meclis Başkanlığı seçimi geçen haftanın en önemli gündem maddelerinden biri oldu. İktidar partisinin Meclis’teki çoğunluğu nedeniyle AK Parti Milletvekili İsmail Kahraman’ın yeniden başkan seçilmesi sürpriz değildi ama 2 yıl önceki seçime göre oylarındaki düşüş dikkat çekti. Başkanlığın ilk döneminde 316 oy alan Kahraman, 2 yıl sonra 289 oyla seçildi. Bu düşüşte "nazik" uyarılara karşın Kahraman'ın adaylıkta ısrarına dönük tepkinin etkili olduğu konuşuluyor. Hatta kulislere bakılırsa, AK Parti’deki Kahraman rahatsızlığı beklentinin altında oldu. Edindiğimiz bilgiye göre partideki eğilim 70-80 AK Parti milletvekilinin Kahraman’a oy vermeyeceği, seçimin de 2 adayın yarışıp, en çok oyu alan adayın kazanacağı 4. tura kalacağı yönündeydi. Bu tablo fark edilince hemen parti yöneticileri, Meclis grubu harekete geçti ve firenin 30 oyun altına çekilmesi sağlandı. Yaşanan tablo iktidar grubunda eleştirilere karşın etkili bir parti disiplini bulunduğu şeklinde yorumlandı.

İYİ PARTİ'Yİ ŞAŞIRTAN DİYARBAKIR VE HAKKARİ OYLARI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kamuoyu araştırmalarını çok önemsiyor. Konuşmalarında da “Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra en çok anket yaptıran tek siyasetçi benim” diyen Akşener’i şaşırtan sonuçlar var. Edindiğimiz bilgiye göre, yapılan bir araştırmada İYİ Parti’nin Diyarbakır ve Hakkari’de çok yüksek oy aldığı ortaya çıktı. Her ne kadar yöneticiler “Doğu ve Güneydoğuda üçüncü bir seçeneğe ihtiyaç var” tespiti yapsa da sonuç onlara da çok şaşırtıcı geldi. Böyle olunca aynı illerde ikinci, hatta üçüncü anketler yapıldı. Bu anketler de ilk anketten farklı çıkmadı. Anketler İYİ Parti için umut verici ama bir başka anket de Akşener’in Kürt illerine yapacağı ziyaretlerdeki ilgi olacak.

MECLİS CAMİSİ İÇİN KARAR HAFTASI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından tadilat çalışmaları kapsamında yıkımı gerçekleştirilen halkla ilişkiler binasının ardından, caminin durumu da merak konusu oldu. Ödüllü caminin yıkılacağı söylentileri artınca konu bütçe görüşmelerinde gündeme geldi. Başkan İsmail Kahraman ısrarlı sorular üzerine "Eğer ihtiyaca cevap vermiyorsa, bulunduğu arsa lüzumluysa taşınabilir. Spekülasyona lüzum yok, endişe etmeye mahal yok. Bizler cami yıkmayız, cami yaparız" yanıtı verdi. 26'ncı dönem 2'nci devre için yeniden başkanlığa seçilen İsmail Kahraman'ın şimdi ne yapacağı merak konusu. Edindiğimiz bilgiye göre caminin taşınması, aynen kalması ya da taşınmasını içeren üç seçenek de masada ve karar için geri sayım başladı. Caminin kaderiyle ilgili kararın en geç 10 gün içinde verilmesi bekleniyor. Kulisler minaresiz caminin taşınacağı yönünde. Nereye, nasıl taşınacağı da bir başka tartışma konusu olacak gibi görünüyor.