Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çocuk' açıklaması Bütçe Komisyonu'nda tartışma yarattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'deki terör örgütü bu konuda çok hassas. En az 5-10-15 çocukları var” sözleri Meclis'te tartışma konusu oldu. HDP'li Dirayet Taşdemir, bu sözlerin kadınları Kürt-Türk, doğuran doğurmayan olarak bölen bir yaklaşım olduğunu söyledi. AK Partili İbrahim Aydemir ise sözlerin terör örgütüyle ilgili olduğunu belirterek "Kürt’ü Türk’ten ayrı gören namerttir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2018 bütçesi görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Nikahlanın, evlenin, çoğalın. Bu konuda Müslüman kadınların hassasiyetini çok önemsiyorum. Türkiye'deki terör örgütü bu konuda çok çok hassas. En az 5-10-15 çocukları var” sözleri AK Parti ile HDP’li üyeler arasında tartışma konusu oldu.

'CUMHURBAŞKANI KADINLARI BÖLÜYOR'

Komisyon’da partisi adına söz alan HDP Milletvekili Dirayet Taşdemir, Erdoğan’ın sözleriyle ilgili şunları söyledi:

“Her yerde kadınlara çocuk doğurmasını, evlenmesini öğütleyen AKP Genel Başkanı, birkaç gün önce Kürt kadınların çok çocuk doğurmasının paniğini yaşamış, Türk kadınlarına 'Siz daha çok doğurun' diye sesleniyor. Öncelikle kendi politik hedefleri için kadınları kuluçka makinesi yapan bu muameleyi kabul etmiyoruz. Bu dil, Kürt-Türk doğuran doğurmayan kadınlar arasında ayrım yaratan kadınları bölen bir yaklaşımdır.”

'YALAN SÖYLÜYORSUNUZ, KINIYORUM SİZİ'

AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, Taşdemir’in sözlerine karşı çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürt-Türk gibi bir ayrım içerisine girmediğini belirten Aydemir, “Bu, sizin kafanızdaki ötekinin açığa vurulmasıdır; kınıyorum bunu. 'Kürt kadınları çok doğuruyor, Türkler doğursun' gibi bir söylem söz konusu değildir. Yalan söylüyorsunuz ve sizi kınıyorum” dedi.

'KÜRT’Ü TÜRK’TEN AYRI GÖREN NAMERTTİR'

Aydemir’in “Yalan söylüyorsunuz” sözlerine HDP milletvekilleri tepki gösterdi. Aydemir ise “Israrla, altını çizerek söylüyorum yalan söylüyor, onu belgeleyecek; yok böyle bir şey” dedi. Aydemir şöyle devam etti:

“Burada bir büyük lider, bizim liderimiz, Cumhurbaşkanımız bu ifadeyi asla kullanmamıştır: 'Kürt kadını çok doğruyor, Türkler de…' Nereden çıktı bu? Kürt’ü Türk’ten ayrı gören namerttir, aynı şey aksi için de varittir, ayıptır. Bir kadın için özellikle bunların söylenmesi duyulabilecek utançların en büyüğüdür bence. Ayıptır, kınıyorum ben de. Bu bölücü anlayıştır.”

'BEN DE 10 ÇOCUKLU BİR AİLENİN ÇOCUĞUYUM'

Tekrar söz alan Dirayet Taşdemir, Aydemir’in üslubunu eleştirerek şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı bir konuşmasında 'Terör örgütü üyeleri 15 çocuk doğuruyor' diye bir ifade kullandı. Şimdi, üç maymunu oynamaya gerek yok, bu coğrafyada, bu kültürde çok çocuklu aileler hangi kültürel gerçekliğe, hangi toplumsal yapıya aittir? Bizler, hepimiz de biliyoruz ki çok çocuklular Kürtlerdir. Hepimiz bu kültürden geliyoruz. Ben kendim de 10 çocuklu bir ailenin çocuğuyum. O zaman izah edin, kimi kastetmiş?”

Taşdemir'den sonra yeniden söz alan Aydemir, “Kürtleri kimse terörist safına koyamaz, hadsizliktir, edepsizliktir. Buna ben kızarım. Cumhurbaşkanımız 'Teröristler…' diyor, bak 'Teröristler 15 çocuk…' Kardeşim, Kürt’ü sen nasıl terörist yaparsın ya? Böyle bir şey olur mu ya? Kürt bu milletin en asil parçasıdır, yapmayın bunu ya. Kızdığım buna benim ya” dedi. (DUVAR)