Binali Yıldırım: Referandumla ilgili her türlü tedbiri birlikte alacağız

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar Abadi ile basın toplantısı düzenledi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin yaptığı bağımsızlık referandumunu eleştiren Yıldırım, "Referandum sonrası bazı tedbirleri aldık bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar Abadi ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Yıldırım ve Abadi ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak'ın siyasi birliğini savunduklarını söyleyen Binali Yıldırım, "Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini mutlak savunucusudur. Irak'ın birliğine helal getirecek ne ufak bir gelişme karşında tereddütsüz Irak'ın yanında yer aldık yer almaya devam edeceğiz. Tüm uyarılara rağmen yapılan gayri meşru referandum asla tanınmamış, kabul edilmemiştir. Yanlış hesap Bağdat'tan, Ankara'dan, Tahran'dan dönmüştür" dedi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) yaptığı bağımsızlık referandumunun ardından Irak hükümetiyle birlikte tedbirler aldıklarını belirten Yıldırım, "Kerkük'ün geri alınması ve vilayetin yüzyıllardır hüküm süren çok etnikli yapısına uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Referandum sonrası bazı tedbirleri aldık bundan sonra da alınması gereken her türlü tedbiri birlikte alacağız. Bunu yaparken masum insanlar referandumun sorumlusu değil bedel ödememesi için azami hassasiyeti gösteriyoruz" diye konuştu.

'PETROL KONUSUNDA MERKEZİ HÜKÜMETLE ÇALIŞMAYA KARARLIYIZ'

Gümrük kapılarının kontrolünün Irak hükümetinde olması gerektiğini söyleyen Binali Yıldırım, "Gümrük kapılarının işletilmesi, sevk ve idaresi Irak anayasasına göre merkezi hükümetin işidir. Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısı'nın da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız. Petrol boru hatlarıyla petrol taşıma konusunda da merkezi hükümetle birlikte çalışmaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Irak'la ticareti arttırmak istediklerini kaydeden Yıldırım, "Bu amaca yönelik Müşterek Bakanlıklar Toplantısı'nın en kısa zamanda Türkiye'de gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.

'TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİ ÖNEMSİYORUZ'

Türkiye ile ikili ilişkileri üst düzeye çıkarmak istediklerini dile getiren Irak Başbakanı Haydar Abadi, "Türkiye ile ilişkileri gerçekten önemsiyoruz. Bizler her iki ülkenin de çıkarları temelinde içişlerine de müdahale etmeksizin bölgemizdeki güvenlik ve istikrarın daha iyi düzeylere gelmesi için çalışmalıyız. Halklarımız ve devletlerimiz için daha yapmamız gereken çok şey var. Terör bizi hep geriye doğru götürürken biz daha çok çalışarak, üreterek istenilen düzeye hedeflere ulaşmalıyız" şeklinde konuştu. (ANKARA/DHA)