Akşener'den 3 aşamalı restorasyon programı

Akşener’in yol haritası belli olmaya başladı. Parti programı 3 aşamalı olarak hazırlanıyor...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meral Akşener liderliğinde kurulacak yeni partinin tüzük ve program çalıştayı tamamlandı. Son şeklini Akşener’in vereceği programda 3 aşamalı bir restorasyon planı yer aldı.

Çalıştay’da konuşulan başlıkları yeni partinin kuruluş sürecinde yer alan eski MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ile konuştuk. “Bu program 15 yıllık AKP döneminde çökertilmiş devlet sistemini yeniden inşa etmek, ihya etmek üzere bir restorasyon programı olacak” diyen Korkmaz kısa, orta ve uzun vadede yapılacakları içeren 3 aşamalı bir program üzerinde çalıştıklarını söyledi.

KISA VADEDE YAPILACAKLAR

Korkmaz’ın verdiği bilgiye göre acil olarak yapılması gerekenler olarak belirlenen kısa vadeli programda özellikle “güvenlik ve özgürlükler dengesi” olarak formüle edilen ama dozu kaçırılan terörle mücadelede oran yeniden tutturulacak. Bu kapsamda emniyet bürokrasisinin ihtiyaç duyduğu bir takım sıkıntıların giderilmesi, özellikle merkezi idare ve ve yerel yönetimler arasında bozulan dengenin yeniden tesisi önem taşıyacak. Basın özgürlüğü başta olmak üzere temel hak ve hürriyetler yeniden evrensel boyuta taşınacak. Hukuk ve adaletin yeniden sağlanması noktasında acil yapılacaklar hayata geçirilecek.

ORTA VADEDE PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ

Yeni partinin en önemli vaatlerinden biri karşısında durduğu Başkanlık sistemi yerine güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş olacak. Anayasa değişikliği gerekecek bu aşama orta vadeli program içinde en önemli başlık olacak. Korkmaz, “Her hal ve şartta hedef adalet hukuk devletinin yeniden tesis edildiği parlamenter sistemin yeniden kurulduğu gelirin adil paylaşıldığı bir Türkiye’ye ulaşmak olacak” dedi. Üçüncü aşamada da Türkiye’nin her alanda atılım yapacağı başlıklar yer alacak.

SON SÖZ AKŞENER’İN OLACAK

3 günlük çalıştayın sonucunda hazırlanan taslak program ve tüzük daha dar kapsamlı bir ekip tarafından incelenip gözden geçirildikten sonra Meral Akşener'e sunulacak. Son kararı Akşener’in vermesi bekleniyor.

BELEDİYELERDE İSTİFALAR YAKIN TAKİPTE

Belediye başkanlarıyla ilgili istifa sürecini de yakından izlediklerini belirten Korkmaz, bu sürece bakış açılarını şöyle ifade etti:

“İnsanları aday gösteren, yıllarca icraatlarını izleyen, destek veren siyasal iktidar suçu birkaç kişiye atıp aklanamaz. Belediye başkanlarına yapılan her suçlama yakasına yapışacaktır. Konunun bir yönü de milli irade meselesi. Bu insanlar da seçimle geldi. Bu insanların görevi bir insanın iki dudağı arasında olmamalı. Eğer ortada bir suç varsa, kanuna aykırılık varsa o zaman bunlarla ilgili derhal soruşturma açılmalı, konu yargıya taşınmalı. Ben seni görevden aldım diyerek yaptıkları yanına kar mı bırakılacak. Sadece belediye başkanları mı sorumlu. Onları aday gösteren, icraatlarını destekleyen, onların ifadesiyle kanuna aykırı işlemlere ses çıkarmayan siyasal iktidarın hiç mi suçu yok. Belediyelerle birlikte siyasi iktidar da hesap vermeli.”