Bakan Çelik'ten 'teröre destek'te AİHM iddiası

AB Bakanı Ömer Çelik, terörü kınamayan siyasilerin teröre destek verdiğini öne sürdü. Bu tezine AİHM kararlarına dayandıran Çelik, “Bir siyasi parti mensubunun terörist saldırıları açıkça kınamaması terörizme üstü kapalı siyasi destek olarak görülmektedir” dedi. Ancak Çelik bu kararların hangileri olduğunu açıklamadı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tutuklu milletvekilleriyle ilgili Türkiye’den gelecek savunmayı beklerken AB Bakanı Ömer Çelik, “AİHM’in çeşitli kararlarında herhangi bir siyasi parti mensubunun terörist saldırıları açıkça kınamaması terörizme üstü kapalı siyasi destek olarak görülmektedir” dedi. Ancak Çelik bu kararların hangileri olduğuna dair somut örnekler vermedi.

Bakan Çelik, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu’nun Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Anayasa değişikliği sonrası Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması yönündeki raporu kabul etmesiyle ilgili sorularını yanıtladı.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRECEK'

Bakan Çelik, “16 Nisan 2017 tarihinde halkımızın iradesiyle onaylanmış olan Anayasa değişiklikleri, Kopenhag Kriterleri kapsamında ülkemizin bugüne kadar sağlamış olduğu ilerlemeyi güvence altına alan, demokrasi standardımızı daha da ileri götüren bir hükümet sistemi değişikliğini içermektedir” görüşünü savundu.

16 Nisan referandumuna, AB ülkelerinde son dönemde gerçekleştirilen referandumlardan oldukça yüksek, yüzde 85.43 katılım olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, bunun da Türkiye’nin demokrasi kültürünün ne kadar köklü olduğunu gösterdiğini söyledi.

'MÜZAKERELER ASKIYA ALINMADI'

Anayasa değişikliğine ilişkin eleştiriler içeren raporları “siyasi nitelikli karar” olarak değerlendiren Bakan Çelik, bunların müzakerelerin askıya alınmasına yol açmadığını söyledi. Bakan Çelik, “AB üyelik müzakereleri, ülkemizde yürüttüğümüz reform sürecinin bel kemiğini oluşturmaktadır. AB ile müzakere sürecimiz siyasi engellere rağmen devam etmekte olup, bu çerçevede Avrupa Komisyonu ile çalışmalarımız sürdürülmektedir” dedi.

Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen rapor için “Yok hükmünde” ifadesini tekrarlayan Bakan Çelik, “Meclis’ten ve halk oylamsından geçmiş bir anayasa reformunu uyguladığımız takdirde müzakerelerin askıya alınmasını teklif etmenin demokrasiyle, hukukun üstünlüğü anlayışıyla bağdaşan hiçbir yanı bulunmamaktadır” dedi.

TUTUKLU GAZETECİ OLDUĞU İDDİA EDİLEN KİŞİLER...

AB Bakanı Ömer Çelik, tutuklu milletvekilleri ve tutuklu gazeteciler nedeniyle Türkiye’ye yöneltilen eleştirileri ise “haksız eleştiriler" diye nitelendirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin hukukun üstünlüğü ilkesine dayandığını iddia eden Bakan Ömer Çelik, “Hukukun üstünlüğü ilkesine dayanan tüm ülkelerde olduğu gibi, herhangi bir mesleğe mensup olma dokunulmazlık getirmemektedir. Tüm bireyler hukuk önünde eşittir” dedi.

AİHM KARARLARINA ATIF

Bakan Çelik, “Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması yönünde bir girişimde bulunacak mısınız?” sorusuna da yanıt verdi. “Haklarında terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik ve terör örgütü propagandası yapmak gibi suçlardan dolayı soruşturma yürütülen ve tutuklanmış milletvekillerinin bu durumlarının sona ermesi ancak bağımsız mahkemelerce verilecek kararlarla mümkündür” diyen Bakan Çelik AİHM örneği vererek şöyle devam etti:

“Türkiye’nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi ilkeleri ve AİHM içtihadı çerçevesinde devletler, yetki alanları dahilinde bulunan herkesin başta yaşam hakkı olmak üzere temel haklarını, terör eylemlerine karşı korumaya yönelik olarak tedbir almakla yükümlüdür. Eğer Meclis çatısı altında şiddeti siyasi araç olarak kullanan milletvekilleri varsa bunu demokrasi hukuk devleti ve ifade özgürlüğü adına savunmak mümkün değildir. AİHM’in çeşitli kararlarında da herhangi bir siyasi parti mensubunun terörist saldırıları açıkça kınamaması terörizme üstü kapalı siyasi destek olarak görülmektedir.”