CHP'li Aykut Erdoğdu: İktidar söz verdiği parayı vermedi

CHP'li Erdoğdu çiftçilere verilmeyen yasal desteği sordu. Erdoğdu, "87,5 milyar lira eksik destek yapıldığı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Tarım Kanunu’na göre milli gelirin en az yüzde 1 büyüklüğünde bütçeden tarıma verilmesi gereken desteğin, yüzde yarımda kaldığını, çiftçinin 10,5 yıllık destek alacağının 87,5 milyar TL’yi bulduğunu belirtti.

CHP'li Aykut Erdoğdu, "Geçen 10,5 yılda çiftçinin yasal destek hakkının 171,5 milyar lirayı bulması gerektiğini ancak 87,5 milyar lira eksik destek yapıldığını belirterek, "Tarıma yasanın öngördüğü desteği bile vermeyen hukuk tanımaz AKP hükümeti, bu durumda tarımı ve tüketiciyi AB tarımı karşısında ezdiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, 2006'da yürürlüğe giren Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre, her yıl tarımsal destekleme için bütçeden ayrılacak kaynağın, gayrisafi milli hasılanın en az yüzde biri düzeyinde olması gerektiğini belirtti.

Erdoğdu, 2017'nin ilk yarısında da tarıma ayrılan kaynağın binde 6'yı ancak bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:  "2017 ilk yarı milli geliri cari fiyatlarla 1,4 trilyon liraya yaklaşırken, buradan yaklaşık 14 milyar lira olması gereken çiftçiye destek, 8,2 milyar lirada kaldı. Böylece bu yılın ilk yarısında da çiftçinin yasal hakkı olan 5,6 milyar lira desteği AKP iktidarı vermemiş oldu. Tarıma yasanın öngördüğü desteği bile vermeyen hukuk tanımaz AKP hükümeti, bu durumda tarımı ve tüketiciyi AB tarımı karşısında bile ezdiriyor ve ülkeyi net ithalatçı durumuna getirmiş durumda" (HABER MERKEZİ)