Tuğluk Meclis gündeminde

HDP'li Konca, Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırıyı sordu: Saldırı tesadüf müdür?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP EŞ Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırı Meclis gündeminde. Siirt Milletvekili Besime Konca Başbakan Binali Yıldırım'a, "Saldırganlar, Ceza Kanunu ilgili 122. Maddesi uyarınca 'Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle' işlenen suçtan yargılanacaklar mıdır?" dedi.

'HÜKÜMET DEĞİL MİDİR...'

"Saatler süren, "burada bekleyeceğiz, cenazeyi oradan çıkaracağız" diyen ve hiçbir müdahalede bulunulmayan ırkçı saldırıdan kaynaklı Hatun Tuğluk'un cenazesi defnedildiği topraktan çıkarmak zorunda kalınmıştır. Valilik yaklaşık 1 saat sonrasında ancak geri dönüş sağlamış, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu her şey olup bittikten sonra olay yerine gelebilmiştir" diyen Konca, Yıldırım'a şu soruları sordu:

1- Türkiye'de cenazelerin dahi ayrıştırılması noktasına gelmiş olan bu toplumsal ayrışma ve kutuplaşmanın baş sorumlusu tek başına iktidarda bulunan hükümetiniz değil midir?

2- Başta Ankara Valiliği olmak üzere, olayda sorumluluğu bulunan ilgili Bakanlık ve kurumlarında idari soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma hangi aşamadadır?

3- Ankara'da OHAL gerekçe gösterilerek en ufak bir oturma eylemine dahi izin verilmez, cop, biber gazı ile müdahale edilirken, 100 kişilik bir grup, traktör dahi getirerek planlı ve organize olan bu saldırı ve linç girişimini nasıl gerçekleştirebilmiştir?

4- Kolluk kuvvetlerine olaya müdahalede bulunulmamasına ilişkin ilgili Bakanlık ve Ankara Valiliğinin bir talimatı olmuş mudur? İlgili hükümet yetkililerin ve kurumların, telefonlara cevap vermemesi, mezarlıkta gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaması, saldırgan gruba hiçbir müdahalede bulunulmaması, cenazenin topraktan çıkarıldığı ana kadar hiçbir girişimde bulunulmaması tesadüf müdür?

'ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURULACAK MI?'

Konca, toplumdaki ayrışmanın ortadan kaldırılmasına yönelik hükümet tarafından bir program oluşturulacak mı sorusunu da sorarak, "Mezarlıklara saldırı ve tahrip olayları ile Kürt ve Alevi olan Hatun Tuğluk'un cenazesine yapılan saldırı tesadüf müdür?" dedi. Son olarak cenazeye yönelik yapılan saldırıda gözaltına alınan kişi sayısını da soran Konca, geçtiğimiz aylarda Van'da bulunan Errmeni mezarlığına tuvalet yapılmasını da önergede örnek gösterdi:

- Saldırganlar, Ceza Kanunu ilgili 122.Maddesi uyarınca "Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle" işlenen suçtan yargılanacaklar mıdır?

- Van Edremit Belediyesi'ne atanan kayyumun Ermeni mezarlığına tuvalet yaptırması ile 13 Eylül 2017 tarihinde "burası Türk toprağı, burada Ermeni istemiyoruz" diyerek gerçekleştirilen ırkçı saldırı ve linç girişimine zemin hazırladığı iddialarına katılıyor musunuz?

- Harekete geçiren saiklerden, sonuna kadar hiçbir müdahalede bulunulmaması noktasına kadar 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı'na benzer bir olayın gerçekleştirilmeye çalışıldığı iddialarına dair kamuoyuna bir açıklamanız olacak mıdır? (HABER MERKEZİ)