Mehmet Tüm: Türkçe Olimpiyatları için para hazırlanması talimatını kimler verdi?

CHP milletvekili Mehmet Tüm, 15 Temmuz anısına basılan 1 TL'lerle ilgili soru önergesi verdi. Atatürk resmi olmayan paralarla cumhuriyet değerlerinin silindiğini savunan Tüm, Gülen cemaati tarafından gerçekleştirilen "Türkçe Olimpiyatları" için para basma talimatını kimin verdiğini sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP milletvekili Mehmet Tüm, Atatürk resmi olmayan 1 TL madeni paralarla ilgili soru önergesi verdi. Atatürk resmi olmayan 1 TL basımının arttığını belirten Tüm, "Amacın sembolik değil, politik ve ideolojik olduğu açıktır" dedi. "Türkçe Olimpiyatları" yazılı 1 TL'leri hatırlatan Tüm, "Dünyada hem terör örgütü için hem de terör örgütünün şehit ettiği insanlar için para basan başka bir partiye rastlamak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşamını yitirenler için bastığı 1 TL madeni paralar hakkında soru önergesi verdi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, bu yılın ilk 6 aylık döneminde Atatürk resmi bulunan 19 milyon 870 bin adet 1 TL, 26 milyon 652 adet Atatürk resmi bulunmayan 1 TL basıldığını belirtti.

'CUMHURİYETE YÖNELİK SİSTEMATİK BİR SALDIRI GÖRÜYORUZ'

15 Temmuz anısına basılan madeni paralardaki artışın sembolik olmadığını savunan Mehmet Tüm, şunları söyledi:

“AKP’nin para politikası diğer politikaları gibi ‘kandırılma’ üzerine kurulu. Dünyada hem terör örgütü için hem de terör örgütünün şehit ettiği insanlar için para basan başka bir partiye rastlamak mümkün değil. Ancak bugün 15 Temmuz şehit ve gazileri anısına bastırılan madeni para, ne ‘hatıra para’ bastırma mevzuatıyla, ne de 15 Temmuz anısına sahip çıkmakla ilgili değildir. 2012 yılında Türkçe Olimpiyatları nedeniyle hocaefendisine yalakalık yapmak için para bastıran zihniyetin bu yaptığı, 15 Temmuz’u bahane ederek Cumhuriyet’i ve onun değerlerini toplum bilincinden silme denemesidir. Son bir aydaki ‘yeni devlet kuruyoruz’ açıklamalarına, Atatürk büstüne yapılan saldırılara, eğitim sisteminden Atatürk’ün çıkarılması ve cihat tartışmalarına bakıldığında cumhuriyete yönelik sistematik bir saldırının yapıldığını açıkça görüyoruz. Eğer bir konuda hatıra para bastırmak istiyorsanız, bunun sayısı da sembolik olmak durumundadır."

'FETÖ ETKİNLİĞİ İÇİN PARA TALİMATINI KİM VERDİ?'

Mehmet Tüm, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

"1. Tedavülde kaç adet 1 Türk Lirası madeni parası bulunmaktadır? 15 Temmuz Şehitleri ve Gazileri anısına hazırlanan 1 Türk Lirası madeni hatıra parasından kaç adet bastırılmıştır?

2. 15 Temmuz halk direnişi bahane edilerek Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün madeni paralardan silinmesi ‘yeni devlet kuruyoruz’ hayalinin bir sonucu mudur?

3. Çok sayıda 15 Temmuz madeni parası bastırılmasının bir nedeni de FETÖ’ye ‘ne istedilerse vermenin’ acı sonuçlarını hatırlatmak için midir?

4. 2012 yılında FETÖ etkinliği olan Türkçe Olimpiyatları için hatıra para hazırlanması talimatını kimler vermiştir? Olimpiyat için ne kadar madeni para bastırılmıştır? Piyasada hâlâ bu paralardan bulunmakta mıdır?

5. Bu yılın ikinci 6 aylık döneminde basılacak olan 150 milyon 130 bin adet 1 TL’lik madeni paranın ne kadarı Atatürk resimli olacaktır?" (HABER MERKEZİ)