Tezcan: Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi yasalara aykırı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, savcının bilgi talebi doğrultusunda gelen bir belgede, “Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi” ifadesinin kullanıldığına dikkat çekerek, “Yasalarımızda böyle bir birim yoktur. Bu yasadışı bilgi toplama faaliyetidir. Birileri bu örgüt adına bilgi topluyorsa bu özel bir örgüttür. Fişleme yapan bu örgütler suç örgüttüdür” dedi, hükümetten açıklama istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, MYK toplantısının ardından basın toplantısı yaptı. Türkiye’nin bir istihbarat örgütü olma yolunda ilerlediğini söyleyen Tezcan mahkeme dosyasından alındığını belirttiği resmi bir belge gösterdi. Belgenin hakkında terör örgütleriyle ilişki iddiası bulunan bir kişi için savcının emniyet birimlerinden bilgi talebini içerdiğini belirten Tezcan şöyle devam etti, “Burada Başkanlık Ulusal Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi'nden gelen bilgiler denilmiş. Savcılığa Emniyet, hakkında soruşturma yapılan kişi hakkında çeşitli kaynaklardan soruşturma yapmış, o soruşturmalarda FETÖ ile irtibatı olup olmadığını araştırmış ve araştırma yaptığı kaynaklardan birisi de Başkanlık Ulusal Güvenlik Kurumu’ymuş. Devletin böyle bir kurumu yoktur. Mahkeme ve savcılar bilgi için Jandarma istihbarat, MİT, Emniyet istihbarattan bilgi sorabilir. Buralar resmi bilgi toplanacak kurumlardır. Ama görünen o ki yargı organları soruşturma yaparken başka bir birimden daha bilgi alıyor. Emniyetin kişiler hakkında bilgi aldığı bu birimin adı 'Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi'. Bu birim yargılamalar ve soruşturmalarda veri havuzuna bilgi veriyor.”

'YASADIŞI İSTİHBARAT TOPLAMA FAALİYETİ'

Yasalarda “Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi” adlı bir birim olmadığını belirten Tezcan, “Bu çok açık bir yasadışı istihbarat toplama faaliyetidir. Birileri böyle bir örgüt adına bilgi topluyorsa, bu özel bir örgüttür. Kanunen tarif edilmeyen ve özel fişleme yapan bu örgütler hukuk karşısında suç örgütüdür. Bu tür bilgi toplama ceza kanununun 132 ila 140. maddeleri arasında düzenlenen suçu oluşturur” dedi.

Emniyet'ten CHP'ye: 'Başkanlık' ifadesi kısaltmaEmniyet'ten CHP'ye: 'Başkanlık' ifadesi kısaltma

Bu durumun “Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi” adında bir özel istihbarat birimi oluşturulduğu anlamına geldiğini belirten Tezcan hükümetten açıklama beklediklerini söyledi:

“Başta Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı olmak üzere, Başbakan, İçişleri, Adalet Bakanları, hükümet şu meseleyi açıklamak zorunda. Kimler devlet içinde Başkanlık adı altında, bilgi toplayıp fişleme yapıyor. Mahkemeler bu bilgilerle nasıl dosyalar oluşturuyor.”

Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi'nin 'yeni bir paralel devlet yaratma süreci' anlamına geldiğini belirten Tezcan, böyle bir birim oluşturulmasının Başkanlık hayali içinde olanların fiilen hukuka aykırı örgütler kurduğunun işareti olduğunu, bu suçu kimler işliyorsa adalet önüne çıkarılması gerektiğini söyledi.

"Tarihte de diktatörlerin kendine bağlı istihbarat örgütleri kurduklarını" söyleyen Tezcan, “Demek ki Türkiye’de de bir diktatöre bağlı özel istihbarat örgütü oluşturuluyor. Bunun açıklığa kavuşturulması hukuk devleti ve ülkenin ulusal güvenliği açısından elzemdir” dedi. (DUVAR)