'Nikah kıydıranlar ikiye bölünecek'

Müftülere nikah kıyma yetkisi verecek tasarı CHP’nin “çocuk yaşta evlilikleri arttırır” eleştirilerine yol açtı. Düzenlemeyi savunan AK Parti’den ise, evlilik şartlarını düzenleyen Medeni Kanun’da değişiklik yok. Sadece belediye başkanına verilen yetki müftüye de veriliyor” savunması geldi. Barolar Birliğine göre ise düzenlemeyle toplum, “müftüye nikah kıydıranlar” ve “belediyeye nikah kıydıranlar” diye bir kez daha bölünecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Başkanlığı'na sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı ile il ve ilçe müftülerine de doğrudan resmi nikah kıyma yetkisi veriliyor.

Mevcut kanunda “belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtar ve dış temsilciliklere” verilen evlendirme memurluğu yetkisini değiştiren düzenleme Meclis’ten geçerse bu yetkiyi ilçe ve il müftülükleri de kullanacak.

YARKADAŞ: ÇOCUK TECAVÜZLERİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Tasarı, Meclis Başkanlığı'na sunulmasının ardından AK Parti ile CHP arasında tartışma yarattı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, müftülere resmi nikah kıyma yetkisinin, laikliğin altına atom bombası koymak anlamına geldiğini savundu. Yarkadaş, "AKP iktidarı din istismarını git gide artırıyor. Bu adım hiçbir şekilde kabul edilemez, mazur ve meşru görülemez. Yapmak istedikleri düzenleme çocuk evliliklerinin, açıkça altını çizerek söylüyorum, çocuk tecavüzlerinin önünü açacaktır" dedi.

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Çocuklara din ve devlet eliyle kötülük etmeyin. Müftülüklere verilen nikah yetkisi, çocuklara yönelik cinsel istismarı artırır, sorunu büyütür” dedi.

FEYZİOĞLU: İTİRAZIMIZ DİNİ NİKAHA DEĞİL

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da tasarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Dini nikaha değil, müftülükler tarafından kıyılacak nikahın da resmileştirilmesi ve belediye nikahının yerini alacak olmasına itiraz ettiklerini belirten Feyzioğlu şunları ifade etti:

“Bu düzenlemeyle toplum, “müftüye nikah kıydıranlar” ve “belediyeye nikah kıydıranlar” diye bir kez daha bölünecektir. Müftülere nikah kıydıranların ne kadar dindar, belediyelere nikah kıydıranların ise dinsiz olduğu teması işlenecektir. Toplumumuzun karşı karşıya olduğu farklı kırılma hatları, bu defa doğrudan doğruya toplumun bel kemiği olan aile kurumunun içine girecektir. Masumane gibi görünen gerekçelerle takdim edilen müftülük nikahının resmileşmesi ise laik düzeni doğrudan tehdit etmektedir.”

'MEDENİ KANUN DEĞİŞMİYOR'

Müftülere nikah kıyma yetkisini eleştiren CHP’ye AK Parti’den yanıt gecikmedi. AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, “Bir papazın önünde bir hahamın önünde evlilik yapınca geçerli oluyor, yine bir resmi memurun önünde yapılınca evlilik geçerli oluyor, bizim de milletimizin ve medeniyetimizin geleneklerinden süzülen ve toplumunda hakkını hukukunu koruyacak bir düzenleme olduğu taktirde buna da saygı duyulması lazım” dedi.

Özkan, il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisinin verilmesi halinde yine Medeni Kanunun öngördüğü şekli unsurların yerine getirileceğine dikkat çekti.

Müftülere nikah kıyma yetkisinin bir kayıt içermeyen imam nikahından farklı olduğunu söyleyen Özkan, “Burada normal devletin resmi nikahı kıyılırken belediye başkanı ve yetkilendirdiği kişi nasıl bu nikahı kıyıyorsa, Medeni Kanun’un istediği zorunlu unsurları taşıyacak şekilde bu nikahı kıyma yetkisi müftülere de veriliyor” dedi.

'MUTLAKA BİR TALEP GELMİŞTİR'

Getirilen düzenlemede, resmi nikahın şekil şartlarında herhangi bir değişiklik olmadığına dikkat çeken AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ise şunları söyledi:

“Burada aile cüzdanının tevdi etme makamı çeşitlendirilmiştir. Toplumumuzda şu anda bir belediye başkanı bazen gün geliyor 50-60 nikah kıymak durumunda kalıyor. Büyük bir belediye hizmeti anlamında bütün memurlarını bu konuda seferber oluyor. Bu konuda mutlaka bir talep gelmiştir, bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmuş, kimler belediye başkanı dışında bunu yapabilir düşüncesinden hareketle böyle bir düşünce, düzenleme hasıl olmuştur. Dini nikah ile resmi nikah birlikte düzenlenecek gibi bir anlayışa dönüştürmek düzenlemeyi amacından saptırmak olur.”

'YENİ TECAVÜZLERE YOL AÇACAK'

Genel Kurul’da söz alan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, evliliğin insanların serbest iradesiyle oluşan bir akit olduğunu ifade etti.

Kerestecioğlu, medeni hukukta denetim altında olmasına karşın özellikle genç kadınlar aleyhine evliliğin sakatlanabildiğini belirterek, “Zorla evliliğe onlar itilirken, çocuk istismarları bu kadar ayyuka çıkmış, bu kadar yaygınlaşmışken, şu anda Meclis’in de, Türkiye’nin de tartışması gereken şey genç kadınlara yeni tecavüzlere, tacizlere yol açacak uygulamalara ön açmak değildir” diye konuştu.

Kerestecioğlu, müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesinin özellikle genç kadınlar için çok tehlikeli bir durum olduğunu belirterek, “Böyle bir tartışma Türkiye'nin gündeminde yoktur” dedi.

'TASARI İADE EDİLMELİ'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de tasarının Meclis Başkanlığı tarafından komisyona gönderilme aşamasında olduğunu kaydetti. Özel, şunları dile getirdi:

“Anayasaya aykırılık iddialarını dile getirdiğimizde; ‘Havaleden sonra yapacak bir şey yok, komisyondan dolayı yapacak bir şey yok, Genel Kurul’a geldi yapacak bir şey yok...’ Tam şimdi yapacak bir şey noktasındasınız Sayın Başkan. Meclis Başkanlığı’nın anayasanın temel ilkelerine ve anayasanın pek çok maddesine açıkça aykırı olan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bir din devletine dönüştürme ve sadece bir inanca yönelik olarak kamu hizmetini düzenleme, kamu hizmetinde kanun önünde eşitsizlik yaratacak, laiklik ilkesine taban taban zıt olacak, ülkenin en derin sorunu olan çocuk istismarı, küçük yaşta evlilik, çocuk gelinler sorununu tırmandıracak ve bu konudaki bütün çabaları boşa ve açığa düşürecek bir kanun teklifinin Meclis Başkanlığı tarafından komisyona havale edilmeden -nasıl muhalefet partisi milletvekilleri tarafından verilen kanun teklifleri, soru önergelerinde en ufak bir cümlede bir aykırılık tespit edildiğinde iade ediliyorsa- bunun Bakanlar Kurulu’na, Sayın Başbakana iade edilmesi gerekmektedir.”

'DİN DEVLETİNE DÖNÜŞTÜRME PROJESİ'

Özel’in tasarının iade edilmesi talebi üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, bunun Genel Kurul’un konusu olmadığını ifade etti. Bunun üzerine Özel, usul tartışması açılmasını talep etti.

Usul tartışması açılması talebinin de kabul edilmeyen Özel, “Türkiye’de belediyelere verilmiş olan, belediye başkanlarına verilmiş nikah kıyma yetkisi ve köy muhtarlarına verilmiş olan nikah kıyma yetkisinde en ufak bir aksama, kamu hizmetine erişimde sıkıntı olmadığı halde ilçe müftülükleri düzeyinde nikah kıyma yetkisi verilen bu tasarı doğrudan doğruya çocuk istismarı ve küçük yaşta evliliklerin önünü açacak, anayasaya aykırı ve laiklik ilkesine de taban tabana zıt bir uygulamadır. Bu, AKP’nin adım adım ülkeyi bir din devletine dönüştürme projesinin en somut kilometre taşlarından bir tanesidir” diye konuştu.