15 Temmuz özel oturumunda 'kitap' tartışması

TBMM'nin 15 Temmuz özel oturumunda TBMM Başkanı İsmail Kahraman'la CHP'li Veli Ağbaba arasında 'fotoğraf albümü' tartışması yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM, 15 Temmuz darbe girişiminin 1. yıl dönümünde olağanüstü toplandı. Genellikle sakin geçen oturumda HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım'la bir polemik yaşayan TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın bir diğer tartışmayı da CHP'li Veli Ağbaba ile yaşadı.

Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilerin neredeyse tam kadro katıldığı Genel Kurul salonuna ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Başbakan Binali Yıldırım AK Partili milletvekillerinin ayakta alkışlarıyla salona girdi. Yıldırım tüm liderlerin elini sıktıktan sonra AK Parti grubunun ön sırasına oturdu. Meclis'in açılmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Genel Kurulu izlemek için salona giriş yaptı. Erdoğan, AK Parti milletvekillerince ayakta alkışlarla karşılandı.

Yabancı misyon temsilcileri, yüksek yargı organlarının başkanları ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da 15 Temmuz için düzenlenen özel oturumu izlemek için Genel Kurul salonunda hazır bulundu.

CHP ve HDP milletvekilleri içerisinde 15 temmuz albümünün de olduğu çantaları almadı. CHP ve HDP milletvekilleri içerisinde 15 temmuz albümünün de olduğu çantaları almadı.

KAHRAMAN'IN SÖZLERİ

Meclis Başkanı İsmail Kahraman açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: "15 Temmuz günü, millet olarak, her kurum ve kurulu ile bir imtihan verdik. Milletin temsilcisi olan Meclis de, bir imtihan verdi. Sizlerin içinde bulunduğu 26. Dönem bir darbeyi göğüslemekte üzerine düşen görevi layıkıyla yaptı. Alçak darbecilere karşı burada bulunarak, Meclisimizi bombalar ve kurşunlar altında açık tutarak milletin sesinin ne kadar gür olduğunu ve iradesinin pranga kabul etmeyeceğini gösterdi."

'KADIN VEKİLLERE KUTLAMA'

Darbe girişimi sırasında TBMM'deki direnişe, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 18’i kadın olmak üzere 81 milletvekili; Cumhuriyet Halk Partisi’nden 16 milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden 10 milletvekili katıldığını söyleyen Kahraman, kadın milletvekillerinin cesaretini kutladı, "Her birinin birer Nene Hatun olduğunu gösterdiğini ifade etmek isterim" dedi. Kahraman'ın bu sözleri alkışlarla karşılandı.

'NEDEN CHP YOK?'

15 Temmuz gecesi Meclis'te yaşanan gelişmeleri anlatan Kahraman, yaşanan birlik ve beraberliği anlatırken Meclis'e uygun kıyafetle gelemeyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in bir AK Partili milletvekilinin ceketini giyip Başkanlık Divanı'nda otururken, "Milli Görüş ceketi giymek de varmış" sözlerini hatırlatarak birlik vurgusu yaptı. Kahraman  bu sözlerinden hemen önce ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile bir tartışma yaşadı. Ağbaba oturduğu sıradan Kahraman'a milletvekillerine dağıtılan 15 Temmuz'u fotoğraf albümünü göstererek, "Burada neden CHP yok?" diye sordu. Kahraman konuşmasına devam ederken, "Bir elin parmaklarıyız. Biz Türkiye’yiz, bölünmeyiz, bölemezler, böldürtmeyiz. Bütün gücümüzle yolumuza devam edeceğiz" dedi.