CHP'den AİHM'e referandum başvurusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandumunun şaibeli olduğunu belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılacak başvuru dilekçesini canlı yayında imzaladı. Kılıçdaroğlu, hükümetin kendilerine kulak kabartmasının en temel arzularından birisi olduğunu söyledi. Yürüyüşe katılanlar, bugün 20 kilometre kat ettiler.

Google Haberlere Abone ol

KOCAELİ - CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından başlayan 'Adalet Yürüyüşü' 20'nci gününde devam ediyor. İzmit'in Yahyakaptan bölgesinden hareket eden kortej bugün 19 kilometre katederek Körfez ilçesi yakınlarında bugünlük yürüyüşü sonlandıracak.

Yüksek sıcaklık nedeniyle yürüyüşçüleri zorlayan hava şartları bugün yerini yağmura bıraktı.

LEYLA ATAKAN'IN KABRİNİ ZİYARET ETTİ

Yürüyüşün öncesinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanlarından Leyla Atakan'ı İzmit'teki kabrini ziyaret etti.

leylaatakan2

Ardından yürüyüş başlangıç noktasına gelen Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulundu.

20 Temmuz sonrası Türkiye'nin parti devletine dönüştüğünü belirten Kılıçdaroğlu "Devletin bir partiye değil devletin seksen milyona hizmet edebilmesi için yürüyoruz" dedi.

AİHM İMZASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Yüksek Seçim Kurulu'nun mühürsüz oy kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdıklarını belirterek dilekçesini imzaladı.

AİHM'e verilen dilekçede itirazlar üç başlık altında toplandı;

- Örgütlenme hakkının ihlali

-Etkili başvuru yolunun kapatılması

-Serbest seçim hakkı ihlali

'MECLİSTE SİYASET YAPMA OLANAĞI KALMADI'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) yargıçlığı yapan eski CHP Milletvekili Rıza Türmen, gün içerisinde referandum sonuçlarına yapılan itirazlarla ilgili gelişmelerin parti sözcüsü Bülent Tezcan tarafından açıklanacağını söyledi.

rızatürmen

Adalet Yürüyüşü'yle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Türmen "Bu çok önemli bir dönüm noktası ve bütün itirazı olan siyasi partilerle birlikte sivil toplumun boy gösterdiği bir alana dönüştü. Mecliste siyaset yapma olanağı kalmadığı dönemde başka bir kamusal alana taşımak gerekiyor. Bu açıdan yürüyüş çok önemli ve devam etmesi gerekiyor."

'KÖY KÖY GEZEREK ANLATIYORUM'

Yürüyüşe çeşitli kesimlerden katılımlar da sürüyor. Çanakkale'den katılan Edhem Yazar, çobanlık yaparak köy köy gezip  insanlara yürüyüşü anlattığını söyledi.

coban2

Yazar "Ben bir insanım ölü değilim. Başkaları gibi yaşayan ölü olmadığın için yürüyüşe katıldım'' diyor.

roboskigdozel

Yürüyüşün bugünkü bölümüne Roboskili aileler de katıldı...

Öte yandan yürüyüşün başından bu yana kaç kilo verdiği merak edilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun en az 5 kilo verdiği açıklandı. Daha önce bu konudaki soruları, "Tartım yok bilemiyoruz" şeklinde yanıtlayan Kılıçdaroğlu'nun kemerinde bir delik açıldı. CNN Türk'ten Cansu Karadan'ın haberine göre doktorlar bu durumu, "bir beden küçülme, dolayısıyla en az 5 kilo vermiş olduğu" şeklinde yorumladı.

CUMHURIYET HALK PARTISI GENEL BASKANI KEMAL KILICDAROGLU ADALET YURUYUSUNUN 20 GUNUNDE KATILIM VE DESTEK GOSTERIYLE DEVAM EDIYOR FOTOGRAF: ZIYA KOSEOGLU/CHP GENEL MERKEZI

RABİA İŞARETİYLE PROTESTO 

Adalet Yürüyüşü ilk mola yerine yaklaşırken, küçük bir grup korteji 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganlarıyla protesto etti. CHP heyetinin daha önceki çağrıları sonrası çevreden gelen protestolara sadece 'Hak,Hukuk, Adalet' sloganı be alkışlarla karşılık verildi.

FOTO

DERİNCE'YE ULAŞILDI

Sabah saatlerinde başlayan yürüyüşte Kocaeli il merkezi geçilerek Derince ilçesine ulaşıldı. Adalet Yürüyüşü 10 kilometrelik etabın ardından uzun molaya İzmit İsmetpaşa Stadyumuda başladı.

adaletderince1

10 kilometrelik ikinci etabın başlangıç saat 16.00 olarak belirlendi.

'AİHM'e de adalet lazım'

kesk1 .

Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen kamu çalışanları da 'Adalet Yürüyüşü'ne katılıyor. KESK'e bağlı çalışanlar İstanbul Bakırköy, Kadıköy ve Kartal'da sürdürdükleri eylemlerini 'Adalet Yürüyüşü'ne taşıdı. Yaklaşık 40 kişi olarak gelen kamu çalışanları hukuk mücadelelerinin süreceğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nda çalıştığı sırada ihraç edilen Özgür Karadaş, "Yürüyüşün toplumun birçok kesimi tarafından desteklendiğini hissettim" diyerek şöyle devam etti, " 'Adalet'in siyasi talep haline geldiğini görüyorum. Bizim davalarımıza bakmayı reddeden AİHM'in ise siyasi bir kurum olduğunu düşünüyorum. 'Suriyelileri göndeririz' tehdidine inanmış gözüküyorlar. Sadece iç iktidara değil AİHM'in de adalete ihtiyacı var."

KHK ile ilkokul öğretmeniyken ihraç edilen Hüseyin Demir de, 'Adalet Yürüyüşü'ne katılanlar arasında. Demir şunları söylüyor, "Adalet yürüyüşüne insanlar aktı... Aslında umut bekliyorlar. Bu yürüyüş doğru yönetilir, muhalefetin her kesimine dokunursa başarıya ulaşır ve bir dizginleme yaratır."

Adalet Yürüyüşü'nde 20'nci günün ikinci bölümü saat 16.00'da başladı.

müjdatgezen3

Öte yandan Adalet Yürüyüşü'ne aydın ve sanatçıların katılım da sürüyor.

Mazlum Çimen Mazlum Çimen

Yürüyüşün bugünkü etabına Müjdat Gezen ile Mazlum Çimen de katıldı.

'HER SEÇİMDE MHP'YE OY VERİYORDUM'

Adalet Yürüyüşü'ne Sakarya'dan katılan Mehmet Karıştırıcı her seçimde Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) oy verdiğini, fakat bunun 16 Nisan referandum ile son bulduğunu belirtti. Karıştırıcı "MHP ikiye bölük. Hakikiler var bir de Bahçeli'nin arkasından gidenler var. Kul kula biat etmez haklıdan yana olur" ifadelerini kullandı.

Mehmet Karıştırıcı Mehmet Karıştırıcı

Adalet Yürüyüşü korteji Kocaeli'nin Körfez ilçesine ulaştı.

adalet-yuruyusu-korfez

Kocaeli Gençlik Kolları Başkanı düğün öncesi 'Adalet Yürüyüşü' kortejine katıldı.

gd7

20'NCİ GÜNDE 20 KİLOMETRE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'nde 20'nci günde 20 kilometre katedildi. İzmit'in Yahyakaptan mahallesinde başlayan yürüyüş Körfez ilçesinde son buldu.

KILIÇDAROĞLU NİKAH ŞAHİDİ OLACAK

Kılıçdaroğlu, bu akşam CHP Kocaeli Gençlik Kolları Başkanı'nın nikah şahitliğini yapacak. Nikahı, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman kıyacak.