Baluken'e tahliye yok

HDP Milletvekili İdris Baluken’in tahliye talebi reddedildi. Yeni duruşma 19 Temmuz'da...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in bugün Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında tahliye talebi reddedildi. Duruşma 19 Temmuz 2017 tarihine ertelendi.

Baluken hakkında 30 Ocak 2017 tarihinde oy birliği ile tahliye kararı veren mahkeme heyetinin başkanı, Ankara'ya üye hakim olarak atanmıştı. 8 Mayıs 2017’de görülen ikinci duruşmada tutukluluğun devamına muhalefet eden üye hakim de Diyarbakır Asliye Hukuk Mahkemesi'nde hakim olarak görevlendirilmişti. Yine aynı heyette bulunan üçüncü üye hakim de Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi'ne hakim olarak atanmıştı. Sonuç olarak Baluken hakkında 30 Ocak 2017'de oy birliği ile tahliye kararı veren heyetteki tüm üyeler başka mahkemelerde görevlendirildi.

'SÖYLEDİKLERİM PROGRAMDA YAZIYOR'

İdris Baluken’in bugün görülen duruşmada verdiği ifadede, "Yaptığım konuşmaların tamamı partimin tüzüğü, programı, seçim bildirgeleri, Anayasa Uzlaşma Komisyonuna sunmuş olduğum çözüm önerisi taslağı kapsamındadır. Buna 'demokratik özerklik' kavramı da dahildir. Biz bunun bütün Türkiye için bir çözüm projesi olarak ortaya koymuşuz ve bunu defalarca Meclis kürsüsünden de ifade ettim. Önünüzdeki konuşma tutanaklarından da bu durum görülecektir. Ayrıca DTK ile ilgili olarak benim konuşmaları yaptığım yıllar 2011, 2012 yıllarıdır. Yine, katıldığım basın açıklamalarının tamamı partimin genelgeleri ve görevlendirmeleri doğrultusundadır. Herhangi yasa dışı bir fiil yoktur, buna yönelik iddiaları kabul etmem mümkün değildir" dedi. Baluken açıklamalarının uluslararası sözleşmelere göre 'düşünce özgürlüğü' kapsamında olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)