Meclis'te Erdoğan dönemi başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk AK Parti Grup Toplantısı katılımı sırasında TBMM'de tam bir karmaşa yaşandı. Korumalar vekilleri salondan çıkarmak istedi, Erdoğan'ın gelişinde tören yapılmadı ancak nasıl bir karşılama yapıldığı da anlaşılamadı, salon düzeni Erdoğan'ın gelişinden sonra değişti, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ayakta kaldı. Bundan sonrası için yeni bir protokol düzenlemesi yapılması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 16 Nisan Anayasa değişikliği sonrası TBMM'de yeni dönem sancılı başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın grup konuşması yapmak için geldiği Meclis'te tam bir protokol karmaşası yaşandı.

Meclis, Cumhurbaşkanı Erdoğan için saatler öncesinden hazırlanmaya başlandı. AK Parti grubuna Türk Bayrağı ve parti bayrağının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan bir Türk bayrağı asıldı.

SALONDA CUMHURBAŞKANI ÖNLEMİ

seritgdozel Meclis içinde şeritle koridor oluşturuldu...

Saat 11.30'da başlaması planlanan grup toplantı salonu saat 10.30 itibariyle dolmaya başladı. Danışmanlar milletvekilleri için yer tutma yarışına girdi. Bu sırada Cumhurbaşkanlığından gelen güvenlik ekibi salona girdi. Beraberinde bomba arama köpeği de bulunan ekip danışmanların ve içeride bulunan milletvekillerinin dışarı çıkarılmasını istedi. Ancak bu talep tepki topladı. "Cumhurbaşkanını görmek, bu tarihi ana şahitlik etmek istiyoruz" sözleriyle karşı çıkanlar oldu. Kısa süren bir tartışmanın ardından güvenlik görevlileri sadece köpekle arama yaparak salondan ayrıldı.

MECLİS İÇİNDE GÜVENLİK ŞERİDİ

Meclis'te Cumhurbaşkanı'nın grup salonuna geçişi için de yeni bir düzenleme yapıldı. Şeref salonundan grup salonuna geçilen koridorda güvenlik şeridi çekilerek bir koridor oluşturuldu. Bu koridora kimsenin girmesine izin verilmedi.

TÖRENLE KARŞILAMA YAPILMADI

Cumhurbaşkanı Meclis'e gelişinde polis tören mangası tarafından karşılanıyordu. Gelenekselleşen bu uygulama yeni sistemle birlikte kalktı. Resmi bir karşılama yapılmadı.

bekle Meclis başkanlığı önünde Erdoğan'ı bekleyiş...

ŞEREF SALONU GİRİŞİNDE MUAMMA

Törenle karşılama kalktı ama Cumhurbaşkanının nasıl karşılanacağı da tam bir muamma oldu! Meclis'e gelen bakanlar, genel başkan yardımcıları her zaman olduğu gibi Şeref Salonu'na çıkan merdivenlere giderek orada beklemeye başladı. Başbakan Binali Yıldırım da aynı şekilde Meclis'e geldikten sonra burada beklemeye başladı. Bir süre sonra merdivenlerde bekleyen Başbakan, Bakanlar, Genel Başkan Yardımcıları ve Grup Başkanvekilleri aşağı inerek Meclis Başkanlığı'nın girişine gitti. Bu sırada bekleyen yöneticilerin arasına makamından çıkan Meclis Başkanı İsmail Kahraman da eklendi.

MECLİS BAŞKANI VE BAŞBAKAN İLE POZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan grup konuşmasına kısa bir süre kala Meclis'e giriş yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın eşlik ettiği Cumhurbaşkanı araçtan indikten sonra kendisini bekleyenlerle el sıkıştı, ardından Meclis Başkanı, Başbakan ve parti yöneticileri ile poz verdi. Cumhurbaşkanının Meclis'e girişiyle birlikte göndere de Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan Türk bayrağı çekildi.

MECLİS'TE GÜVENLİK UÇUŞU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'e gelişi dolayısıyla olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Erdoğan'ın Meclis'e gelişinden ayrılışına kadar geçen yaklaşık 2 saat Meclis üzerinde bir helikopter güvenlik uçuşu yaptı.

MECLİS BAŞKANI GRUP SALONUNA KADAR EŞLİK ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı ve Başbakan ile birlikte bir süre Meclis Başkanlığı makamında oturdu. Ardından grup salonuna gitmek için Meclis Başkanlığı'ndan ana giriş kapısına yürüdü. Meclis Başkanı Kahraman, grup salonuna girene kadar Erdoğan'a eşlik etti.

soylu Arka sırada 'rezerve' yazıları vardı...

'GRUP BAŞKANI' TABELASI

Bu arada AK Parti grup salonu da tamamen doldu. Yoğun ilgi nedeniyle bazı milletvekilleri ayakta kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan için salonun ortasında, ilk sıradaki koltuklar hazırlandı. Bu sıranın arkasına da "Grup başkanı" yazan bir tabela konuldu. Yanlarındaki iki koltuk da yine bir tabela ile "rezerve" edildi. Grup Başkanlık Divanı kürsüsüne de AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan oturdu.

GRUBU YILDIRIM YÖNETTİ

sira Çok sayıda kişi ayakta kaldı...

Ancak Cumhurbaşkanı salona girdikten sonra daha farklı bir sistem uygulandı. Başbakan Binali Yıldırım "Grup Başkanı" olarak Grup Başkanlık Divanı'nda kürsüye çıktı. Yıldırım'ın yanına da katip üyeler değil Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, İlknur İnceöz ve Mehmet Muş geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girdikten sonra kendisi için ayrılan yere oturdu. Yanına da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Grup Başkanvekili Bülent Turan oturdular.

EN SESSİZ GRUP!

AK Parti grup toplantısı eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ifadesiyle "Ayrancı Pazarı" gibi olurdu. İzleyici sıralarında bulunan partililer grup başlayana kadar ve konuşma sırasında slogan yarışında bulunurdu. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak katıldığı ilk grupta ise durum farklıydı. İzleyiciler Erdoğan'ı ilk kez büyük bir sessizlikle karşıladı. Salona giren bakanlar da sadece alkışlandı. Bu durum izleyicilerin 'uyarıldığı' yorumuna yol açtı. Ancak bu uyarı uzun sürmedi. Konuşmalar sırasında yine şarkılar ve sloganlar söz konusu oldu. Toplantıyı açan Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "Grup sizi özledi" diyerek selamladı.

İBRAHİM KALIN AYAKTA KALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Meclis'e gelişinde eşlik eden Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ve Başdanışman Mustafa Varank grup salonunda konuşmaları ayakta izledi.

ERDOĞAN İÇİN MAKAM HAZIRLANIYOR

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak partisinin grup toplantısında yaptığı konuşma bir ilk olarak tarihe geçti. Ancak Erdoğan'ın bundan sonra her salı günü Meclis'e gelerek grup konuşması yapması beklenmiyor. Fakat Meclis'e gelişinde kullanacağı bir makam odası hazırlığı da sürüyor. Meclis yerleşkesi F Blok'ta hazırlanan makam odasının inşaatı bitti. Sadece mobilyalar bekleniyor.

Meclis Başkanlığı buradaki inşaat sürerken milletvekillerinin soru önergesine, hazırlanan makam odasının "yabancı devlet başkanlarının ağırlanması amacıyla yapıldığı" yanıtını vermişti. Ama referandum sonrası bu makam odasının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kullanılması bir sürpriz olmayacak.