Selin Sayek Böke neden istifa etti?

Referandum sonrası CHP'de tartışma büyüyor. Deniz Baykal, Muharrem İnce ve Fikri Sağlar'ın parti yönetimini hedef alan açıklamaları tartışılırken CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke'nin istifası kafaları daha da karıştırdı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke partisinin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Parti Sözcülüğü görevlerinden istifa etti. Sayek Böke, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Gelinen noktada mevcut yönetim anlayışının parçası olmayı uygun bulmuyorum” dedi. Peki Sayek Böke, bu noktaya nasıl geldi?

REFERANDUM GECESİ YAŞANANLAR

Selin Sayek Böke’nin açıklamasında da izleri görünen, iplerin aslında referandum gecesi yaşanan krizle kopma noktasına geldiği. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun böylesine kritik bir referandumu Genel Merkez’de değil evinde izlemeyi tercih etmesi bazı parti yöneticilerini rahatsız etmişti. CHP yöneticileri o gece saat 19.00’a kadar yaptıkları açıklamalarda Anadolu Ajansı’nın sonucu manipüle ettiğini, ‘hayır’ın kazanacağını söylediler. Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz oy pusulası ve zarfları geçerli kabul etmek yönündeki kararıyla sonuç kesinleşince Sayek Böke birkaç kez Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu aradı, kendisinin Genel Merkez’e gelmesinin iyi olacağını söyledi ama çağrısına olumlu yanıt alamadı.

"Hayır"cıların seçimi kaybettiği kesinleştikten ve Başbakan Binali Yıldırım’ın balkon konuşması yapacağı öğrenildikten sonra da Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de beklendi. Aralarında Selin Sayek Böke’nin de bulunduğu bir grup CHP yöneticisi, sonucun meşru olmadığını, bunun için derhal harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyordu. Kılıçdaroğlu saat 21.00 sıralarında geldiği Genel Merkez’de kameraların karşısına saat 23.00’te, Başbakan Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zafer konuşmalarının ardından çıktı ve adeta tansiyonu düşüren bir açıklama yaptı.

KRİZİ TIRMANDIRAN AÇIKLAMA

Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 19 Nisan’da referandum sonuçlarının değerlendirildiği MYK toplantısının ardından, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, “CHP olarak bu referandumu tanımıyoruz. Sonuç 'hayır' çıkmıştır. Milyonların iradesine sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu amaçla her türlü yaptırımı da masaya yatıracağız. Her türlü derken buna Sine-i Millet de dâhildir” deyince gözler CHP’ye çevrildi.

CHP sözcüsü Selin Sayek Böke istifa ettiCHP sözcüsü Selin Sayek Böke istifa etti

CHP’nin "referandum sonucunu meşrulaştırırken sokaktaki muhalefeti de gayrimeşrulaştırdığı" eleştirilerinin parti yönetiminde tartışıldığı ve sokağa ses verileceği yorumları yapılırken CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Toplumun değişik kesimlerinden CHP’ye böyle bir öneri gelmiştir ama yapılan MYK değerlendirmesinde böyle bir kararın uygun olmayacağı kararına varılmıştır” açıklamasını yaptı. Partinin Genel Başkan Yardımcısının sözlerinin, Genel Başkan’ın talimatıyla Grup Başkanvekili’ne düzelttirilmesi de Selin Sayek Böke için büyük bir kırılma noktası oldu.

FİKRİ SAĞLAR KARARINA İTİRAZ ETTİ

CHP’de ayrışma, Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlıkların kaldırılmasına verdiği destekle derinleşmişti. Ancak referandum sürecinde tüm anlaşmazlıklar bir kenara bırakılarak "hayır" için çalışıldı. Referandum sonrası Kılıçdaroğlu’nun parti içinde eleştirilen tavrı üzerine önce Deniz Baykal "Ya Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkla ya çekil" restini çekti. Ardından Mersin milletvekili Fikri Sağlar Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi ve hakkında disiplin soruşturması başlatılması için MYK, PM’ye sorulması kararı alındı.

CHP MYK’daki tartışmada üyelerden bazılarının bu karara karşı çıktığı ancak Genel Başkanı’nın ısrarlı tutumu üzerine kararın oy birliğiyle alındığı öğrenildi. İtiraz edenlerden biri de Selin Sayek Böke idi. Sayek Böke, bu karardan dolayı yaşadığı rahatsızlığı istifasını açıkladığı yazılı metinde şu sözlerle dile getirdi: “Sosyal demokrat bir partide, parti yönetimlerinin görevi parti kurullarına siyasi ve disiplin kararlarını dayatmak değil, partideki farklı fikirleri sağlıklı bir biçimde karar süreçlerine dahil etmek ve parti kurullarını etkin çalıştırmaktır.”

Selin Sayek Böke: Yeni bir hikâye yazmamız lazımSelin Sayek Böke: Yeni bir hikâye yazmamız lazım

TEKİN BİNGÖL’ÜN KURULTAY AÇIKLAMASI

Son MYK toplantısında Fikri Sağlar’la ilgili tartışmanın yanı sıra olağanüstü kurultay talepleri de masadaydı. Bu talebi reddeden parti yönetimi olağan kurultay takvimini belirledi. Toplantı sonrası bu kararı da CHP sözcüsü Böke’nin yapması doğal olandı. Ancak kararı Böke’nin MYK açıklamasından hemen sonra kürsüye gelen Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl açıkladı. Bu durum da “Bir güvensizlik var?” yorumlarına yol açtı.

BÖKE KİMLERLE HAREKET EDECEK?

Yalova Milletvekili Muharrem İnce de parti yönetimini suçlayan açıklamasında, “16 Nisan'a kadar çok iyi bir çalışma yürüttük ama o günden sonra böyle olmadı. AKP kanunsuz bir başvuru yaptı. YSK tamamen kanunsuz bir karar verdi. CHP yönetimi de ne yazık ki üzerine düşeni yapamadı. 30'u 35 yapmak yetmiyor. Artık 50+1 gerekiyor” dedi.

Selin Sayek Böke’nin istifasının ardından konuştuğumuz kendisine yakın isimler şu hatırlatmayı yaptılar: “Selin Hanım’ın ne Baykal’la ne Sağlar ne de İnce ile birlikte hareket etmesi söz konusudur. Kendisi bir süredir dile getirdiği rahatsızlıklarıyla artık o makamda oturamayacağını anladı ve vicdanının sesini dile getirerek istifa etti.”

NEDEN ŞİMDİ?

Sayek Böke’nin istifasının zamanlamasına gelince… Selin Sayek Böke, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile baş başa görüşmek için daha önce randevu istedi, ancak Kılıçdaroğlu kendisine bugüne (cumartesi) randevu verdi. Kılıçdaroğlu’nun istifasını sunan Sayek Böke’yi önce ikna etmeye çalıştığı ardından teşekkür ederek kapıya kadar uğurladığı ve elini sıkarak yolcu ettiği öğrenildi. Şimdi gözler 7 Mayıs Pazar günü yapılacak olağanüstü Parti Meclisi toplantısında. Böke’nin de üyesi olduğu PM, Fikri Sağlar’ın tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu’na sevkini görüşecek.