Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi başlıyor

Referandumda kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, uygulanmaya başlıyor. AK Parti'ye üye olacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grup toplantısına katılacak. HSK seçiminin yanı sıra, HDP'li Nursel Aydoğan’ın milletvekilliğinin düşürülmesi de gündemde.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM, referandumun ardından mesaiye başlıyor. Yeni yayınlanan KHK’ler, uyum yasaları ve Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) seçimi tartışmasıyla açılacak Meclis’in resmi gündemi ise uluslararası sözleşmeler olacak.

Meclis, Salı günlerinin rutin grup toplantılarıyla açılacak. CHP, MHP liderleri kürsüde gündemi değerlendirecek. HDP grubunda parti sözcüsü Osman Baydemir haftanın değerlendirmesini yapacak.

33 AY SONRA PARTİYE ÜYE OLACAK

AK Parti grubu ise en özel toplantılarından birini yapacak ve bu toplantının adresi Meclis değil, AK Parti Genel Merkezi olacak. Haftanın ilk günü MYK ve MKYK’yi toplayan AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı partiye davet etti. Parti sözcüsü Yasin Aktay, “Sayın Cumhurbaşkanımızın partimiz Genel Merkezinde düzenlenecek toplantı ile üyeliğinin ihya edileceğini söyleyebiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hindistan dönüşü ayağının tozuyla katılacağı törene Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, bakanlar, parti yöneticileri, milletvekilleri, kadın-gençlik kolları başkanlarının katılması bekleniyor. AK Parti’nin kurucu genel başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 33 ay sonra partisine yeniden üye olacak. Erdoğan için rozet merasimi yapılması halinde rozeti Başbakan Binali Yıldırım’ın takması bekleniyor. Erdoğan’ın yeniden üye olacağı AK Parti’de kongre tarihi de netleşti. AK Parti yetkili organlarında yapılan toplantıda kongre için 21 Mayıs tarihi belirlendi.

MHP bakanlık için Erdoğan'ı bekliyormuş!MHP bakanlık için Erdoğan'ı bekliyormuş!

PARTİLİ CUMHURBAŞKANININ İLK DURAĞI NATO

Kongre hazırlıkları yapılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan yurt dışında olacak. Erdoğan, törenin hemen ardından 3 Mayıs’ta Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile görüşmek üzere Soçi’ye gidecek. 8-9 Mayıs’ta Kuveyt, 14-15 Mayıs’ta Çin, 16-17 Mayıs’ta ABD’ye gidecek olan Erdoğan, dönüşünde katılacağı Kongre’de yeniden genel başkanlık koltuğuna oturacak. Partili Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan’ın ilk ziyareti ise Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Zirvesi olacak.

MECLİS GÜNDEMİNDE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER VAR

Anayasa değişikliğinin ardından açılan Meclis’in gündeminde uyum yasaları var. Ancak Adalet Bakanlığı’nın hazırlıkları henüz bitmedi. O nedenle Meclis, haftayı uluslararası sözleşmelerle geçirecek.

HSK SEÇİMİ YAPILACAK

Meclis, anayasa değişikliğinin ardından hemen yürürlüğe giren Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) üye seçimi için başvuruları almaya başladı. Meclis’in seçeceği 7 üye için hafta sonu ve resmi tatil olan 1 Mayıs’ta da başvuru alındı. 2 Mayıs Salı günü bitecek başvuruların ardından bu hafta seçimlerin sonuçlanması bekleniyor. Kulislerde HSK’ye seçilecek üyeler için AK Parti’nin referandum ortağı MHP ile üyelik pazarlığı yaptığı konuşuluyor. Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk icraatlarından biri HSK’ye 4 yeni üye atamak olacak.

AYDOĞAN’IN MİLLETVEKİLLİĞİ TEHLİKEDE

Kesinleşmiş cezası bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili yazının Adalet Bakanlığı üzerinden, Meclis Başkanlığı’na sunulduğu iddia edildi. HDP yöneticileri bu bilgiyi doğrulamadı.

Anayasaya göre, yazının Meclis Genel Kurulu’nda okunmasının ardından Aydoğan’ın milletvekilliği düşecek. Yaklaşık 2 ay önce de HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşürülmüştü. (DUVAR)