HDP: 102 yıllık acıyı paylaşıyoruz

HDP, Ermeni soykırımı nedeniyle mesaj yayınladı: Yüzleşme için çok geç kalındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ermeni soykırımı ve tehcirin 102'inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan HDP Merkez Yürütme Kurulu, "büyük suçlarla yüzleşmek konusunda çok geç kalındı" açıklaması yaptı.

"102 yıllık acıları ve yası paylaşıyoruz" başlıklı açıklamada, "Planlı bir etnik kimlik ve inanç soykırımı olan Büyük Felaket’in (Metz Yeğern) üzerinden 102 yıl geçti. 102 yıl önce, 24 Nisan 1915’de, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından iki yüzden fazla Ermeni aydınının evlerinden alınarak ölüme yollanması ile başlayan süreç, yüz binlerce Ermeni’nin sürgünü ve pek çoğunun sistemli olarak katledilmesiyle devam etti. Hedefinde farklılıkların tekleştirilmesi, tek ırk, tek din ve tek dil olan tekçi devlet anlayışı homojen bir toplum yaratmak adına Ermenilerden sonra bölgedeki diğer halklara da saldırdı. Bu topraklarda farklı halkların ve inançların yaşadıklarını unutturmayı hedefleyen inkarcı ve retçi devlet anlayışı toplum üzerinde hakimiyetini kurdu. Farklı halkların ve inançların bir arada yaşadığı bu topraklar üzerinde, hiçbir etnik kimlik, dil, kültür ya da inancın bir diğerinden üstün olmadığı gerçeği onlarca yıl sonra tekçi anlayışın iflası ile bir kez daha görüldü. Ancak ne yazık ki, coğrafyamızı çoraklaştıran büyük suçlarla yüzleşmek konusunda çok geç kalındı" denildi.

"İnsanlık suçlarını lanetleyerek mağdur halklar ve inançlardan özür dilemenin önemli adımlar olacağı" belirtilen mesaj, "yaşamını yitirenleri bir kez daha hüzün ve saygıyla anıyoruz" sözleriyle tamamlandı. (HABER MERKEZİ)

Etiketler HDP Ermeni mesaj