Baydemir: Herhangi bir veri sonuç değil

HDP Sözcüsü Osman Baydemir: YSK’ye ulaşan tutanaklar resmiyete kavuşuncaya kadar, herhangi bir ajansın verisi sonuç olarak kabul edilemez.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonuçlarıyla ilgili parti genel merkezinde açıklama yaptı. Seçime şaibe düşürülmeye çalışıldığını söyleyen Baydemir çıkan sonucun anayasa değişikliğinde toplumsal mutabakat olmadığını gösterdiğini söyledi.

Baydemir şunları söyledi:

"Pusula eksikliği, mühürsüz zarfların kabul edilmesi, müşahitlerin oy sayım yerine alınmaması hatta dövülerek uzaklaştırılması gibi yüzlerce konuda itirazda bulunduk. YSK'dan bize ulaşan bilgiye göre sandıkların yüzde 92'si açılmışken Anadolu Ajansı yüzde 99 açıldığını söyleyerek algı operasyonu yaparak seçim sonucuna gölge düşürmektedir. Bir ajans seçim sonucunu belirleyemez. Ayrıca YSK'nın siyasi partilere online aktarımlarında kesintiler yaşanması kaygıları büyütmekte.  Her şeyden önce seçim kanunda mühürsüz oy pusulası ve zarf kullanımı geçersizdir. Şu an yüzlerce itirazımız var. Mühürsüz oy pusulalarının yüzde kaçı evet, yüzde kaçı hayırdır? Gizli oy açık sayım ilkesi ihlal ediliyor. Müşahitlerimiz sandıktan uzaklaştırılıyor. Bu açık ve net seçim ihlalidir."

İTİRAZLAR SONUÇLANMADAN BU SEÇİM SONUÇLANMAMIŞTIR

Partilerine ulaşan tutanaklar üzerinden 668 sandıkta tutarsızlıklar nedeniyle sonuca itiraz ettiklerini söyleyen Baydemir, "Sandığa giren irade ile çıkan irade aynı olmalı. Hiç kimse bunu farklı gösteremez. YSK'ya ulaşan veriler netleşene, itirazlar sonuçlanana kadar seçimin sonuçlanmamıştır. Bunu kamuoyu bilgisine sunuyoruz."

Sandık kurullarındaki görevlilere ıslak imzalı tutanakları almaları çağrısını yineleyen Baydemir, iki milletvekilinin de bunları takip etmek için YSK'da olduğunu söyledi. Baydemir şöyle devam etti:

"HDP duruşu net. Sandığa giren irade neyse sandıktan çıkan irade de tutanaklarda da yer alan irade aynı olmalıdır. 668  ıslak imzalı tutanaktaki evet-hayır sayısı ile YSK'ya ulaşan tutanaklardaki sayılar örtüşmüyor. Hayır sayıları bizde daha fazla.  Bunun daha da fazla olduğundan kaygı duyuyoruz. Hükümet ve YSK sonucu ilan etme konusunda acele davranmamalı, bu şaibeyi arttırır. (HABER MERKEZİ)

Canlı blog: Referandum sonuçlarıCanlı blog: Referandum sonuçları

İktidar, ekonomik ve siyasi başkenti kaybettiİktidar, ekonomik ve siyasi başkenti kaybetti

HDP'den YSK'ya çağrı: Karardan dönülebilirHDP'den YSK'ya çağrı: Karardan dönülebilir

Devlet Bahçeli: İnkarı imkansız bir başarıDevlet Bahçeli: İnkarı imkansız bir başarı