Kemal Kılıçdaroğlu: Bozdağ 'Fesih yetkisi var' dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa teklifiyle cumhurbaşkanına, TBMM'yi feshetme yetkisi verildiği söyledi. Kılıçdaroğlu, "Adalet Bakanı Bozdağ, 9 Ocak'ta, 'Fesih yetkisi var' dedi. Türkiye'nin bekası açısından bu anayasa değişikliği önemli riskler taşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV, Bloomberg HT ve Show TV'de ortak yayınına katıldı.

TBMM Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor taslağının referandumdan sonra verileceğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Neden 16 Nisan'dan sonra? Şunu bir atlatalım onlara yine hodri meydan diyorum. Ben Yenikapı'ya gittim ve 12 madde halinde Türkiye bir daha darbelerle karşılaşmasın diye nelerin yapılması gerektiğini saydım. İkisine de hodri meydan diyorum. Gelsinler sizin kanalınızda konuşalım" dedi.

Partili cumhurbaşkanlığı düzenlemesini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı tarafsızlığı üzerine yemin eder. Bir partinin genel başkanı olduktan sonra sayın cumhurbaşkanı tarafsızlık yeminini parlamentoda nasıl yapacak? O makam bir partinin makamı haline gelirse 80 milyonu temsil edemez" şeklinde konuştu.

Kimlik ve din üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Tek adam rejimi olsun diyorsanız çıkın bunu söyleyin. Kışlaya siyaset girmesin diyorum. Adliyeye siyaset girmesin diyorum. Bunlar bizim aleyhimize. Oysa biz bir arada olmak zorundayız."

Eleştirilerine yanıt verilemediği ifade eden Kılıçdaroğlu, "Cevap vermek yerine 'Kılıçdaroğlu yalan söylüyor' diyorlar" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

'BENİ İKNA ETSİNLER 'EVET' OYU VERECEĞİM'

"Bizim yasalarımıza göre şu an Cumhurbaşkanı bir yere gittiğinde ona Meclis Başkanı vekalet eder. Niye? Çünkü seçimle gelmiştir. Bütün gruplara eşit mesafededir. Bu tek adamlık rejiminde seçimle gelmeyen birisi temsil edecek. Beni ikna etsinler söz veriyorum ben de çıkıp evet oyu vereceğim. Ben kendilerine son derece insani akılcı bir teklifte bulunuyorum."

'400 MİLLETVEKİLİ SORUŞTURMA AÇILAMAMASI DEMEK'

400 milletvekili hiç soruşturma açılmaması demektir. Açılsa dahi kendisini yargılayacak olan 15 hakimin 12'sini kendisi atayacak. Ben hakim tayin ediyorum, gel beni yargıla diyorum..."

'BOZDAĞ 'FESİH VAR' DEDİ'

"Bugünkü anayasada da fesih yetkisi var ama şartları şöyle. Seçimden 45 gün sonra hükümet kurulamazsa Meclis'i fesheder ve ülkeyi seçime götürür. Şimdiki tek adam rejiminde bu yok. Meclis Başkanı'nın görüşünü dahi almadan feshedebilir. Adalet Bakanı Bozdağ, 9 Ocak'ta, 'Fesih yetkisi var' dedi. Türkiye'nin bekası açısından bu anayasa değişikliği önemli riskler taşıyor."

'SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERİLMESİNE KARŞIYIM'

"Siz 'Evet' verin Suriyelileri vatandaşlığa alacağız diyorlar. Ben Suriyelilere karşı değilim ama bu ülkede 6 milyon işsiz varsa Suriyelilere vatandaşlık verilmesine karşıyım. Bizim çocuklarımız orada şehit olurken sen nasıl burada Suriyelilere vatandaşlıktan bahsedebiliyorsun? Benim aklım almıyor. Bir kişiye 80 milyonu nasıl teslim eder? Emin olun bunu anlamakta zorlanıyorum. 'Hayır' çıkarsa zafer Türk aklına aittir."

'BEN NE YAPTIM SİZE ARKADAŞLAR'

"Sayın Cumhurbaşkanına, sayın Binali Yıldırım'a, sayın Bahçeli'ye istirham ediyorum. Ben ne yaptım size arkadaşlar? Ben bu millete doğruları anlatıyorum. Ben Allah'ıma ve milletime güveniyorum. Benimle tartışmak istiyorsanız size hodri meydan diyorum. Gelin sizin istediğiniz televizyon programlarında medeni insanlar gibi tartışalım."