HDP Mardin İl Başkanı Aslan: Araplar referandumda hayır diyecek

HDP Mardin İl Eş Başkanı Ali Aslan, referandum çalışması yürütürken engellemelerle karşılaştıklarını söylüyor. Buna rağmen Mardin'de çıkacak Hayır oyları için iddialı konuştu: "Hayır oyları yüzde 60'ın altınan düşmeyecektir."

Google Haberlere Abone ol

MARDİN - Mardin'den Kızıltepe'ye inmeden önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Başkanı Ali Aslan ile görüşme şansı buldum. Aynı gün tutuklu yargılanan oğlunun duruşması varmış. Serbest bırakılmış, hapishane kapısında oğlunun tahliye edilmesini beklemeden, referandum çalışmalarını yürütmek için il binasına geçmiş. Aslan, bunu alışıldık bir olay gibi anlatıyor.

Bu arada il binasında, Dargeçit ilçesindeki seçim araçlarının saldırıya uğradığı konuşuluyor. Partililerin verdiği bilgiye göre araç, gece park edildiği yerde 'darbelenmiş'. Kamera görüntülerinden faillerin tespit edilebileceği konuşuluyor.

Seçim aracının 'darbelenmiş' olmasını, HDP'liler şaşkınlık belirtisi göstermeden anlatıyorlar. Partililerden biri, "Araçlarımıza her türlü engel çıkarıyorlar, kaç tanesini trafik polisi bağladı. Böyle saldırılara da yabancı değiliz maalesef" diyor.

PANKARTLARI KİM KALDIRDI?

İl Eş Başkanı Ali Aslan, yaklaşık iki hafta önce izin alarak Mardin'de astıkları pankartların bir gün sonra toplatıldığını anlatıyor. Kim toplatmış pankartları? Orası hala meçhul. YSK haberimiz yok demiş, emniyet de öyle. Bunun üzerine Aslan, savcılığa gidip suç duyurusunda bulunmuş ve pankartların kim tarafından toplatıldığının araştırılmasını istemiş. Bir gün sonra polis pankartları parti temsilcilerine teslim ediyor. Ama failler hala meçhul.

Aslan, referandum çalışmalarını nasıl güç koşullarda yürüttüklerini tarif etmek istediği için anlatıyor bunu. "Peşini bırakmayacağız" diye de ekliyor.

Partinin eş başkanları ve milletvekilleri hapiste. Belediye başkanlarının yerine kayyım atandı ve kimi belediye başkanları tutuklandı. Bu durumun da çalışmalarını kısmen de olsa etkilediğini anlatıyor İl Başkanı. "Bizi referandum için çalışamaz hale getirmeye çalışıyorlar. Ama bu baskıcı durum ters tepti, halkın öfkesine neden oldu. Sandıklar açıldığında bunu herkes görecek" diyor.

'ARAP HALKI TOTALİTER REJİME HAYIR DİYECEK'

7 Haziran seçiminden önce Arap halkının HDP'ye ilgisinden söz ediyorum. Bu ilginin, aradan geçen 2 yıldan sonra değişip değişmediğini ve referandumda oylarının rengini soruyorum.

Ali Aslan ilginin azalmadığını vurgulayarak şunları anlatıyor: "Arap halkı HDP'nin ne yapmaya çalıştığını anlamaya çalıştı. Özellikle demokrat, sol kesimden olanlar büyük ilgi gösterdiler, zamanla partiyi sahiplendiler. Bu sahiplenmenin hala devam ettiğini söyleyebilirim. Referandum için de birlikte çalışıyoruz. Ayrıca Arap halkı referanduma parti işi gibi yaklaşmıyor. Hepimizin geleceği oylanacak ve Arap halkı totaliter rejime, tek adam rejimine Hayır diyecek."

ÇATIŞMANIN YAŞANDIĞI İLÇELER

Mardin'in Dargeçit, Derik ve Nusaybin ilçelerinde sokağa çıkma yasakları ilan edildi ve çatışmalar yaşandı. Özellikle Nusaybin'deki çatışmalar hafızalardan silinmeyecek nitelikteydi. Nusaybin'in 6 mahallesi artık yok. Bazı mahallelere, yıkım sürdüğü için, hala girilemiyor.

Bu ilçelerdeki referandum çalışmalarını da soruyorum Aslan'a, "Yıkım yaşamış halkın referanduma ilgisi nasıl?" diye.

Ali Aslan, "Bu ilçelerde yaşayan halk devletin gerçek yüzüyle karşılaştı" diyor ve şunları ekliyor: "Büyük bir öfke var bu ilçelerde. Evleri yıkıldı, çocukları öldürüldü ve şimdi bu zalimliğin devamı için Evet oyu istiyorlar. Bu politikayı kabul etmediklerini göstermek için sandıkların kurulmasını bekliyorlar. Elbette Hayır diyecekler."

AHMET TÜRK'LE REFERANDUM ÇALIŞMASI

Kürt siyasetinin duayen ismi Ahmet Türk'ün bölge halkı üstündeki etkisi biliniyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlık görevini yürütürken yerine kayyım atandı ve bir süre hapis yattı. Ahmet Türk'ün maruz kaldığı bu yaklaşım sadece bölgede değil, bütün Türkiye'de tepkiyle karşılanmıştı.

Ahmet Türk, referandum çalışmasının yoğunluk kazandığı bu günlerde sahaya inecek. İl Başkanı, "Elbette sağlığı ve programı el verdiği kadarıyla" diyor ve ekliyor: "Ahmet beyin referandum çalışmalarına katılmasını önemsiyoruz. Kızıltepe ilçesinde ve yaklaşık 14 köyünde halkla buluşacak. Onunla birlikte milletvekillerimiz Ali Atalan ve Erol Dora ile yöneticilerimiz de bu buluşmalarda yer alacak."

Ali Aslan'dan Mardin'de çıkacak Hayır oylarının oranını tahmin etmesini de istiyorum. İl Başkanı, "Yüzde 60 Hayır çıkacaktır" diyor ve hemen ekliyor: "Bu en kötü olasılık, ben yüzde 60'ın çok üstünde Hayır bekliyorum. Ama yüzde 60'ın altına düşmeyecektir."